Hobi tavuk yetiştiriciliği

Hobi tavukçuluk yapmak için fazla sermayeye gerek yoktur ve sadece bazı yetenekler ve el becerilerinizi kavramanız gerekmektedir.

Kanatlı yetiştiriciliği özelliklede küçük kümeslerde son zamanlarda yaygın bir uğraşa dönüşmüştür. Ve bir çok kişi hobi olarak tavuk yetiştiriciliğine başlamış ve 2-3 sene sonra büyük ölçekli bir çiftlik kurmaya karar vermiştir.

Hatta bazıları ise cins tavuklar, ve süs tavukları üreterek para kazanmaya başlamıştır ve bu yoldan hazin kar elde etmektedir.

Tavuk yetiştiriciliği ise bazen para kazanmak için bazen ise hobi amaçlı olarak ve doğa ile iç içe yaşamak ve huzuru bulmak için yapılmaktadır. Ve bazı şahıslar mesleklerini bırakarak, köylerinde kanatlı yetiştiriciliğine başlamışlar.

Hatta aileniz ve en önemlisi çocuklarınız için kendi ürettiğiniz, organik yumurtalardan vermeniz, hem sizi ve hem onları mutlu edecektir. Ve gelecekte tavukların yem ve diğer masrafları ise komşular ve çevrenizdeki insanlara yumurta satarak temin edilecektir.

Hobi tavukçuluk yapmak için fazla sermayeye gerek yoktur ve sadece bazı yetenekler ve el becerilerinizi kavramanız gerekmektedir. Bu yazıda hobi tavuk yetiştiriciliği yapmanız için gereken bilgiler yer almaktadır.

Ama ilk başta nasıl başlamak gerekir. Öğrenmek için sizi yazımızın devamını okumaya davet ediyorum.

1- Bir kümes hazırlamak gerekir

Her şeyden önce evinizin bahçesinde bir, kümes hazırlamanız gerekir. Kümeste tavukların kışın soğuk havasından ve yazın yakıcı güneşinden tavukları koruyacak bir kapalı barınak olması gerekir.

Ve barınak çevresinde tavukların sayısına uygun olarak bir gezinme alanı olması gerekmektedir. Ve çevresinin iyi bir şekilde kümes koruma filesi ile kapatmanız gerekmektedir. Tavukları yırtıcı hayvanlardan ve yabani kuşlardan korumak için bunun yapılması tavsiye edilmektedir.

Kümesi yapmaya başlamadan her tavuk sayısı ve her tavuk için yeterli alanı hesaplamanız ve kümesi bu hesaplamaya göre yapmanız gerekmektedir. Tavukların fazla sıkışık olması sağlıkları açısından tehlikeli olmaktadır ve az sayıda olsalar bile çoklu sorunlara neden olacaktır.

2- Yemlik ve suluk satın almak

Tavukların sağlıklı bir şekilde beslenmesi için, mutlaka standart yemlik ve suluk kullanmanız tavsiye edilmektedir. Ama en iyisi suluk için nipel suluklar kullanmanızdır. Nipel sulukların suyun her zaman temiz olmasına ve aynı zamanda heder olmamasına neden olmaktadır.

Yemlik ve sulukları kendinizde yapabilirsiniz, bu konu ile alakalı bilgi için altın kuluçka blog sayfasında, her şey dahil kısmında detaylı olarak el yapımı suluk ve yemlik hakkında bilgiler paylaşılmaktadır.

3- Kümes boyutuna göre tavuk satın almak

Kümes hazır olduktan sonra sıra tavuk satın almanıza gelmiştir. Ama bizim tavsiyemiz, canlı tavuklar satın almak yerine bir adet düşük kapasiteli kuluçka makinesi satın almanız ve istediğiniz sayıda kuluçkalık yumurta almanızdan yanadır.

Yetişkin tavuklar satın almak risklidir ve hasta olma olasılıkları daha yüksek olmaktadır. Ama bir adet kuluçka makinası kullanarak her zaman kuluçkalık yumurtalar ile civciv çıkarabilirsiniz. Son zamanlarda üretilen Tam Otomatik Hobi Kuluçka Makinesi modelleri, tavuk besiciliğinin daha kolay ve zevkli bir işe dönüşmesine neden olmaktadır.

Hobi modeli makineler düşük kapasitelerde üretilmiştir, küçük boyutları nedeni ile her yerde hatta apartman dairesinde kullanılabilir.

Ayrıca civcivleri kendinizin büyütmesi, ve en baştan bakımını yapmanız daha doğru olmaktadır. Ve aynı zamanda gelecek için deneyim kazanmanız için olanak sağlanacaktır.

4- Tavuk çiftliğiniz için bir plan oluşturun

Küçük bir kümes sahibi olsanız bile bir iş planı, oluşturmanız hem sizin için hem tavuklarınız için faydalı olmaktadır. Kümesin masrafları ve elde ettiğiniz yumurta sayısı ve kâr miktarı, daha doğru kararlar almanıza yardımcı olacaktır.

Tavuk yetiştiriciliği yapmak için tavukların bakımı ve beslenmesi, ve en önemlisi aşı programı gibi konuların düşünülmesi ve zamanında uygulanması gerekmektedir. Çünkü bazen yabani kuşların sagıları veya dışkısı yolu ile virüsler kümesinize bulaşabilir ve bunlara karşı en etkili yöntem tavukların aşı olmasıdır.

Tavukların aşılama yöntemleri ile alakalı gereken bilgiler video ve yazı olarak Altın kuluçka web sitesinde paylaşılmaktadır blog sayfasında ve tavuk yetiştiriciliği kategorisinde tavuklar ile ilgili gereken tüm bilgiler paylaşılmaktadır.

NOT : tavukçulukta en önemli aşama yumurtadan yeni çıkan civcivlerin bakımıdır. Ve eğer gelecekte sağlıklı tavuklara sahip olmak isterseniz, civcivlerin doğru bir şekilde bakımı ve beslenmesi ile alakalı bilgi edinmeniz gerekmektedir.

Neden kuluçka makinesi kullanalım?

Kümes hayvanlar veya süs kuşları üremesi için düşük kapasiteli hobi modeli kuluçka makineleri kullanılmaktadır. Ve nedeni ise kuşlarını kendileri sağlıklı bir şekilde beslemek istedikleri olmaktadır.

Bu makineler sadece tavuklar için değildir ve tüm kuşlar için kullanılmaktadır. Günümüzde teknoloji ilerlemesi ile bu makineler her boyutta kuş yumurtası için uygun olmaktadırlar. Ve sadece devekuşu için özel makineler üretilmektedir.

Yeni nesil makineler de çok amaçlı viyoller kullanılmaktadır. Ve bu viyoller sayesinde her boyutta yumurtadan kuluçka yapmak mümkün olmaktadır. Ama bazı modeller özel olarak süs kuşları için kullanılmaktadır. Ve profesyonel mini kuluçka makineleri olarak bilinmektedir. Bu makineler en çok jako papağan yetiştiriciliği ve diğer pahalı olan süs kuşları için kullanılmaktadır.

Özelliklede papağan türleri kuluçkası çok hassas olmaktadır ve ısı ve nem değerlerinin stabil olması önemli bir faktör olmaktadır. Bu yüzden genel olarak mini kuluçka makineleri, evcil kuş üreticileri tarafından tercih edilmektedir.

Ama özel olarak süs kuşları için değildir ve tavuk ve diğer kümes hayvanları yumurtası için ise kullanılmaktadır. Altın kuluçka firması tarafından üretilen EB-6 mini kuluçka makinesi tam otomatik hobi modeli olmaktadır. Ve 12 adet tavuk yumurtası kapasitesinde olmaktadır.

Bu makinede kullanılan viyol yumurta boyutuna göre ayarlanmaktadır. Ve bu yüzden süs tavukları için ise kullanılabilir. Ve hatta kaz ve ördek yumurtasından ise yüksek çıkım almanız mümkün olmaktadır.

Bu yüksek randımanın nedeni hobi kuluçka makinelerinin, yüksek seviyede yalıtıma sahip olmasıdır. Ve bu yüzden özelliklede tavuk kuluçkasında neredeyse %100 çıkım almanız mümkün olmaktadır.

Bu makineler pahalı tavuk ırkları, daha doğrusu süs tavukları için bir çok yetiştirici tarafından tercih edilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri