Gaziantepspor Kulüp Başkanlığını yeniden devralması beklenen ve mahkemenin gerekçeli kararını açıklamasından sonra kulübün geçmiş haklarının geri verilmesi için mücadele eden Mutlu Özpineci, 2001 yılında encümen kararıyla Celal Doğan Tesisleri’nin 85 bin dönümlük arazisinin Gaziantepspor’un kullanılmasına tahsis edildiğini açıkladı.
Mahkeme kararından sonra Şehirgösteren bölgesinde bulunan Celal Doğan Tesisleri’nin imara açılmaması gerektiğini ve buranın şartlı olarak belediyeye verildiğini dile getiren Gaziantepspor Başkanı Mutlu Özpineci, önemli açıklamalarda bulundu.
GAZİANTEPSPOR YAŞADIKÇA KULLANMA HAKKI BULUNUYOR
Tessilerin 85 bin dönümlük arazisinin şartlı olarak belediyeye tahsis edildiğini dile getiren Özpineci, “Gaziantepspor Kulübü Derneği var oldukça, tesisler Gaziantepspor’undur. Buranın imara açılması veya yüksek katkı bina ve ticaret merkezi yapılması sözkonusu bile olamaz. 2001 yılında meclis kararıyla ve milli emlak müdürlüğü tarafından burası Gaziantepspor’un kullanımına açılmış. Bu şart devam ettiği için, Gaziantepspor’un yaşadığı sürece tesisler kendi malıdır” diye konuştu.
2001 YILINDA ŞARTLI DEVREDİLDİ
Gaziantepspor’un yıllarca kullandığı Celal Doğan Tesisleri’nin 85 bin dönümlük arazisi Maliye Hazinesi tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne Gaziantepspor Kulübü Derneği’nin kullanması şartı ile devir edildiği, söz konusu taşınmaz için Gaziantepspor Kulübü Derneği’ne yapılan şartlı devir ve kamulaştırma kanunun 30. maddesine göre 06.02.2001 tarihinde satışın yapıldığı ve Gaziantepspor Kulübü Derneği’ne şartlı ve tahsis edildiği ileri sürüldü.
30. MADDE NE DİYOR?
Maliye Hazinesi tarafından 06.02.2001 tarihindeki encümen kararı sonrasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne şartlı olarak devir edilen 85 bin dönümlük arazinin Gaziantepspor tarafından kullanma şartına kamulaştırma kanunun 30. maddesi ise şöyle; Bir idareye ait taşınmaz malın diğer iadereye devri. Kamu tüzelkişilerin ve kurumların sahip oldukları taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakları diğer bir kamu tüzelkişi veya kurumu tarafından kamulaştırılamaz. Taşınmaz mala; kaynak veya irtifak hakkında ihtiyacı olan idare, 8’ince madde uyarınca bedeli tespit eder. Bu bedel esas alınarak ödeyeceği bedelide belirterek, mal sahibi idareye yazılı olarak başvurur. Mal sahibi idare devire muvafakat etmez veya altmış gün içinde cevap vermez ise anlaşmazlık, alıcı idarenin başvurusu üzerine Danıştay ilgili idari dairesince incelenerek iki ay içinde kesin karara bağlanır. Taraflar bedelde anlaşamadıkları takdirde; alıcı idare, devirde anlaşma tarihinden veya Danıştay kararının tebligi tarihinden itibaren otuz gün içinde, 10’uncu maddede yazılı usule göre mahkemeye başvururak kamulaştırma bedelinin tespitini ister. Bu durumda yapılacak yargılamada mahkemece, 29/6/1938 tarihli ve 3533 sayılı Kanun hükümleri uygulanamaz. Mahkemece, 10’uncu madde öngörülen usule göre kamulaştırma bedeli olarak tespit edilen miktarın, peşin veya nakit olarak mal sahibi idareye verilmek üzere belirleyeceği bir bankaya yatırılması ve yatırıldığına dair makbuzun ibraz edilmesi için alıcı idareye onbeş gün süre verilir. Gereken hallerde bu süre bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir. Alıcı idare tarafından kamulaştırma bedelinin mal sahibi idare adına bankaya yatırıldığına dair makbuzun ibrazı halinde mahkemece, taşınmaz malın alıcı idare adına tesciline ve kamulaştırma bedelinin mal sahibi idareye ödenmesine karar verilir ve bu karar, tapu dairesine ve parının yatırıldığı bankaya bildirilir.
KAMULAŞTIRMA OLURSA, GAZİANTEPSPOR’A ÖDEME YAPILACAK MI?
85 bin dönümlük arazinin bu kamulaştırma kanunun 30. maddesine göre imara açılıp, Gaziantepspor’dan alınması sonrasında kulübe ödeme yapılması gerektiğini açıklayan Mutlu Özpineci, “Gaziantepspor’un şartlı olarak kullandığı bu arazide kamulaştırma yapmak için önce Gaziantepspor’un izninin olması gerekiyor. Eğer ki; beledile tarafından bu kamulaştırma olacaksa ve imara açılıp yüksek katlı ticaret merkezi yapılacaksa bile Gaziantepspor’u bir ödeme yapılması gerekiyor. 30. madde bunu gösteriyor. Bu nedenle Gaziantepspor yaşadıkça, tesisleri kullanma hakkına sahip” dedi.
ÇEVREDEKİ TAPULARI KİMLER ALDI?
Gaziantepspor Tesisleri’nin çevresinde bulunan tapuların tanıdık isimler tarafından alındığına dikkat çeken Mutlu Özpineci, “Şehirgösteren’de bulunan bu tesislerin yeri şimdi çok değerli. Çevresine bakıldığında buranın tapularını alanlar belli. Bunlarında niçin aldıklarını şimdi anlıyoruz” ifadesini kullandı.
102 MİLYON 500 BİN TL KARŞILIĞINDA SATIŞI YAPILMIŞ
Gaziantepspor’un kamu adına kullandığı ve kulüp yaşadığı sürece kullanmaya devam edeceği Celal Doğan Tesisleri’nin Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Belediye Başkanlığına 102 milyon 500 bin TL karşılığında satışı uygun görülmüş ve satış bedelinin 23.01.2001 tarihinde ödenmiş. Ancak, Gaziantepspor’un ise burayı kullanmaya devam edeceği ileri sürüldü.