Gaziantep Çocuk İşçi Cinayetinde 2.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından yapılan araştırmaya göre, 2013-2021 yılları arasında meydana gelen iş cinayetlerinde 513 çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi. Söz konusu araştırmaya göre son 8 yılda en fazla Çocuk İş Cinayetinin gerçekleştiği İl Şanlıurfa olurken, Gaziantep ikinci sırada yer aldı. Gaziantep’te son 8 yılda 30 çocuğun, iş cinayetlerine bağlı olarak yaşamını yitirdiği belirtildi.

İşçi Sağlık ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) çarpıcı bir araştırmaya imza attı. İSİG tarafından araştırmaya göre, 8 yılda 513 çocuk işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Araştırmada 2013-2021 yılları arasında meydana gelen çocuk işçi ölümlerinde, en fazla iş cinayetinin Şanlıurfa’da yaşandığı belirtildi. Araştırmada Şanlıurfa’nın ardından 30 çocuk işçi ölümü ile Gaziantep, Çocuk İşçi Ölümlerinde ikinci sırada yer aldı. Gaziantep’i Adana, İstanbul ve Konya illeri takip etti.


“720 BİN ÇOCUK İŞÇİ VAR”


İSİG Meclisi tarafından hazırlanan araştırma sonuç raporunda, “ Türkiye’de çocuk işçilik, üretimi ayakta tutan bir olgu olarak varlığını korumaktadır. TÜİK verilerine göre yüzde 70,6’sı erkek ve yüzde 29,4’ü kız çocuğu olmak üzere 720 bin çocuk işçi bulunmaktadır. Türkiye’de çocuk işçiliğin gerçek boyutları ise verilerde perdeleniyor. Çocuk işçiliğin azaldığına dayanak gösterilen istatistiklerde başta göçmen çocuklar ve sayısı 1,5 milyonu bulan çırak, stajyer ve meslek eğitimi gören öğrenci olmak üzere çocuk işçiliğin ana gövdeleri eksik. Öte yandan çocuk işgücü anketleri, Türkiye’de mevsimsel olarak, çocuk işçiliğin en az olduğu Ekim ila Aralık aylarında yapılıyor, bu da çocuk işçiliğin gerçek boyutlarını gizliyor. Bunlar göz önüne alındığında, bugün Türkiye’de en az 2 milyon çocuk işçi olduğu görülmektedir.”

“ÇOCUK İŞÇİLİK ARTIYOR”

“Çocuk işçilik azalmak yerine giderek daha çok ağır ve tehlikeli işlere doğru kayıyor. Türkiye’de çocuk işçilerin yüzde 30,8’i tarım, yüzde 23,7’si sanayi, yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe çalışıyor. Çocuk emeği, çocuk işçiliğin en kötü biçimleri arasında kabul edilen sokakta çalışma, küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde çalışma, aile işleri dışında, ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışma alanlarında yoğunlaşıyor.”

“513 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ”

“Çocuk işçiliğin artmasına göz yuman ve zemin hazırlayan emek politikaları ve düzenlemeler, çocuk işçiliğin tehlikeli işlere ve sektörlere kayması ve işgücünün kayıt dışı ve güvencesizliğin pandemi koşullarında katmerlenmesinin bir sonucu olarak çocuk iş cinayetleri artmaya devam ediyor. 2013'te 59 çocuk, 2014'te 54 çocuk, 2015'te 63 çocuk, 2016'da 56 çocuk, 2017'de 60 çocuk, 2018'de 67 çocuk, 2019’da 67 çocuk, 2020’de 68 çocuk ve 2021’in ilk beş ayında 19 çocuk; yani 2013 ve 2021 (ilk beş ay) yılları arasında en az 513 çocuk çalışırken hayatını kaybetti” ifadeleri yer aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri