Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Mimar Bora Kanevetçi, sektörün çok sıkıntılı günler geçirdiğini ve malzeme konusunda sürekli sıkıntı yaşadıklarını ve bunun yanı sırada fiyatları astronomik şekilde yükselmesinden dolayı inşaat sektöründe başta çimento ve demirdeki artışın çok olması nedeniyle sorunlarını çözmek için Ankara’da bir çok görüşmeler yaparak, “Dert küpü olan sektörün sorunlarını” emin adımlarla çözmeye çalıştığı belirtildi.
Çimento fiyatlarında yaşanan artışlarla ilgili olarak Ticaret Bakanı Mehmet Muş başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Türkiye Müteahhitler Birliği, TOBB, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, Beton Üreticileri Birliği ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası temsilcilerinin katıldığı toplantıda, İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu ile birlikte, Gaziantep’ten GAİMDER Başkanı Bora Kanevetçi de toplantıda yer aldı.
KONUKOĞLU’DA KATILDI
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Fatih Yücelik, Başkan Vekili Adil Konukoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir’in de aldığı toplantıda, Ticaret Bakanı Mehmet Muş sektörün paydaşlarını dinledi ve yaşanmakta olan sıkıntılara ortak akılla çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti.
MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜ KONUŞULDU
İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, Konfederasyonu temsilen GAİMDER Başkanı Bora Kanevetçi ile birlikte katıldığı toplantıda, Anadolunun bir çok bölgesinde, müteahhitlik sektörünün çok zor günler yaşadığına dikkat çekti. Tellioğlu, maliyetlerin yüzde 100 artmasıyla birlikte kentsel dönüşüm projeleri ve tüm sektörü olumsuz etkilediğini, bu fiyatların acilen tekrar aşağıya çekilmesi gerektiğini belirtti.
KANEVETÇİ AÇIKLAMA YAPTI
Ankara’da katıldığı kritik toplantının ardından değerlendirmede bulunan GAİMDER Başkanı Bora Kanevetçi, “Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş başkanlığında düzenlenen toplantıda, sektörün ülke genelindeki tüm paydaşları bir araya geldi. Bu toplantıya, İMKON Başkanımız Sayın Tahir Tellioğlu, Başkan Yardımcımız Mustafa Şahin’in yanı sıra Anadolu’dan GAİMDER olarak biz iştirak ettik. İMKON olarak hazırladığımız raporu takdim ettik. Çok sayıda alt sektöre etkisi ve istihdam potansiyeli ile ekonominin geneli için büyük önem taşıyan inşaat sektöründeki temel girdilerdeki orantısız fiyat artışlarına dikkat çektik.2020 Mayıs - 2021 Mayıs döneminde çimento fiyatlarında yüzde 60’ın üzerinde fiyat artışları yaşanmıştır. Çimento üreticilerimizden en azından yaşadığımız zorlu salgın koşullarında iç pazar fiyatlarında fedakârlık yapmalarını bekliyoruz. Konunun muhatapları olarak buna bir çözüm bulunmasını Sayın Bakanımız aracılığıyla sektör paydaşlarından talep ettik. Kamu projelerindeki maliyet artışlarının karşılanabilmesini teminen, gerçekçi bir fiyat farkı ve şarta bağlı olmayan tasfiye hakkının tanınmasını içeren düzenlemeye olan ihtiyacımızı bir kez daha yineleyerek, fiyat farkı kararnamesinde ısrarcı olduk” dedi.