Kronometre Nedir, Ne İşe Yarar?

 

Bir önceki rekorunuzu egale etmek ya da yaptığınız işte daha iyi olmak için kronometre kullanıyor musunuz? Peki kronometre ne demek, hiç merak ettiniz mi? Zamanı kontrol etmenizi sağlayan bu akıllıcı cihazın anlamı süreölçerdir. Süreölçer ile hayatta neyi hangi hızda yapmak istiyorsanız her türlü eylem için süre tutabilirsiniz.

Kronometre Neyi Ölçer?

Kronometre zamanı ölçer. Bu, suyun altında ne kadar kalacağınız zaman da olabilir, bir kilometre mesafeyi ne kadar sürede koşacağınız da. Kısacası aslında zamanla yarıştığınız durumlar için pratik yapmak ve daha iyi bir hale gelmek amacıyla çoğu kişi süre tutmayı tercih eder. Süreölçer siz ne kadar isterseniz o kadar süre tutmaya yardımcıdır. Siz durdurmadığınız sürece zaman akmaya devam eder.

Kronometre Ne İşe Yarar?

Diyelim ki bir sebze yemeğini olabilen en kısa sürede pişirmek istiyorsunuz bunun için yapmanız gereken en iyi şey nedir? Tabii ki becerilerinizi geliştirmek, bol pratik yapmak. Bunu yaparken bir de süre faktörünü işin içine katarsanız işte o zaman zamanla yarışmayı daha iyi başarabilirsiniz. Böylece “Kronometre ne işe yarar?” sorusuna da zamanı yönetmeye, becerileri geliştirmeye, dayanıklılığınızı sınamaya gibi farklı ifadelerle yanıt verebiliriz. Dayanıklılığı sınamak söz konusu olduğunda spor egzersizleri düşünülebilir. 30 saniyelik bir plank için süreölçer kullanarak kendinizi 30 saniye boyunca duruşunuzu bozmamaya adapte edebilirsiniz.

Kronometreyi Kim İcat Etti?

Kronometrenin icat edilme öyküsü de biraz ilginçtir aslında. 1714 yılında İngiliz Parlamentosu tarafından 20 bin Stern ödül karşılığında boylamı tam olarak ölçebilen bir aygıt yapılması talep edilmiştir. İcadı yapan kişi John Horrison’dur. Onun bulduğu kronometre ile denizciler ve ticaret gemileri, rotalarını yarım dakikalık hata ile belirleyebilecek duruma gelmişlerdir. Ancak Horison bu icadı yapana kadar 40 yıllık bir zaman harcamıştır. Kronometrenin icadından sonra zamanla dijital saatin icadı için çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.

Kronometre Nerede Satılır?

Artık cep telefonlarının bile içinde yer alan kronometre, saat ve elektronik eşya dükkanlarında satılabilir. İsterseniz tek başına bir dijital süreölçer alarak çeşitli aktivitelerde süre tutmak için onu kullanabilirsiniz. Amacı tek başına süre tutmak olan bir cihaz kullanmak belki de zaman yönetiminde daha çok işinize yarayabilir. Çünkü cep telefonu ile tuttuğunuz süre gelen mesajlardan, bildirimlerden ve aramalardan istediğiniz şekilde tutulamayabilir. Bu da aslında zaman yönetimi ile ilgili işinizi zorlaştıracaktır.

Kronometre Nasıl Kullanılır?

Kullanımı kolay ve işlevsel olan süreölçerler için “Kronometre nasıl kullanılır?” sorusunun cevabı oldukça basittir. Süreölçerin zaman ayarına gelmeniz ve süre tutmaya hazır olduğunuzda sayacı aktifleştirmeniz yeterlidir. Böylece 10 parmak klavye çalışması, temizlik, sunum, yüzme, su altında durma gibi çok farklı alıştırmalar için süre tutabilirsiniz. İsterseniz sınırlı süre içinde bir işi yapıp yapamayacağınız görmek için geri sayım özelliğinden de yararlanabilirsiniz. Örneğin 5 dakikada bulaşıkları yıkamak, 20 dakikada yemek pişirmek, 5 dakikada bakkala gidip gelmek gibi eylemler planlayabilirsiniz. Böylece kendinizi boş zaman harcamaktan alıkoymanız mümkündür.

Mekanik Kronometre Nedir?

Mekanik saat gibi mekanik süreölçer de oldukça yaygın kullanılır. Bu özellik çoğunlukla mekanik saatlerin içinde yer alır. Süreölçer ayarına giderek mekanik kol ya da cep saati ile süre tutmak mümkündür. Ancak mekanik süreölçerler geri sayım özelliğine sahip değildir. Örneğin 1 dakikalık sürede ne kadar kelime okuduğunuzu ölçmek için mekanik kronometre kullanabilirsiniz. Dijital kronometre ile mekanik kronometre arasındaki tek fark, birinde dijital gösterge diğerinde saat kadranı bulunmasıdır.

Hafızalı Kronometre Ne Demek?

Tam süreli bir çalışma yaparken işinizin bölündüğü oldu mu? Mesela bir sayfa kitabı kaç dakikada okuyacağınızı hesaplamak için tam süreyi başlattığınızda odanıza biri girdi mi? Bunun için farklı süre tutma çalışmaları için bölündüğünüzde hafızalı kronometre sayesinde süreyi durdurup tekrar kaldığınız yerden devam ettirebilirsiniz. Bu durumda pratiğinize kaldığınız yerden devam etmeniz mümkün olur. 1 dakikada 20 şınav çekmek gibi geliştirmek istediğiniz çeşitli beceriler için hafızalı bir süreölçer kullanabilirsiniz. Tabi ki en iyisi bütün aktiviteyi tek seferde yaparak işin bütününü nasıl yaptığınızı görmektir.

Bilgisayarda Kronometre Nerede?

Elektronik cihazlarda saat ve takvim olduğu gibi bir de kronometre bulunur. Peki, bilgisayarda kronometre nerede bulunur? Bilgisayarların tamamında kronometre dahili olarak bulunmayabilir. Bu durumda uygulamayı kullandığınız bilgisayarın işletim sistemi mağazasından süreölçer uygulaması indirmeniz gerekir. Dahili olarak bulunan süreölçer ise bilgisayarın saat kısımda yer alır. Burada yer alan zamanlayıcı hem ileri hem de geri sayan özellikte olabilir. Eğer çalışmayı bilgisayarda yaparken süre tutmak istiyorsanız bilgisayar zamanlayıcısı kullanmak iyi bir tercih olabilir.

iPhone Kronometre Nerede?

Her akıllı cihazın özellikleri ve uygulamaları farklıdır. Bu durum zaman yönetimi için söz konusu olduğunda ise hemen hemen her cihazda süreölçer aynı kısımda bulunur. “Iphone kronometre nerede?” diye baktığımızda kronometre özelliğinin telefonun saat ayarlarının bulunduğu kısımda olduğunu görürüz. Alarm, saat ayarı, geri sayım ve ileri sayım özellikleri birbirinin ardı sıra saat ve tarih kısmında yer alır. Kullanımı da son derece kolaydır. Tek yapılması gereken süreölçer kısmına giderek sayacı başlatmak ve iş bitiminde de durdurmaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri