Süper Lig'de yıllardır konuşulan proje için yeniden harekete geçildi. Kulüpler Birliği, daha önce gündeme gelen ancak bir anda rafa kaldırılan Süper Lig AŞ'nin kurulması için çalışmalara yeniden başlanması için düğmeye bastı.
Kulüpler Birliği konuyu masaya yatırdı. Süper Lig AŞ'nin kurulmasıyla Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) yayın ihalesinden alacağı payın yüzde 4'ten yüzde 2'ye düşürülmesi planlanıyor. Bu konuda TFF kanadı "Bu gelir bana yetmez" dese de, kulüpler "Siz milli takımlar üzerinden yaratacağınız gelirle bütçenizi oluşturun" cevabını verdi.
NE TÜR DEĞİŞİKLİKLER YAPILACAK?
İşte Süper Lig AŞ'nin kurulmasıyla meydana gelecek radikal değişiklikler:
1-Kulüpler, Süper Lig'in tüm pazarlamasını kendileri üstlenecek. Yayın ihalesinden reklam ve sponsorluk gelirleine kadar hepsi bir CEO'nun yöneteceği Süper Lig AŞ tarafından yürütülecek.
2-Kulüpler, Süper Lig AŞ içinde sadece futbol takımlarıyla yer alacak. Bu da Süper Lig'deki tüm futbol takımlarının şirketleşmesi demek. Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor zaten futbol takımlarını şirketleştirip borsaya açtı. Bunun dışında Rizespor, Başakşehir, Gaziantep, Göztepe, Kasımpaşa, Antalya da şirket statüsüne sahip.
3-Yayın ihalesinden yüzde 2 pay verilmesi öngörülen TFF, milli takımlar, alt ligler ve altyapı projeleriyle ilgilenecek.
ŞİRKET İÇİN KANUN ÇIKMASI LAZIM
İngiliz Premier Lig'in model alındığı Süper Lig AŞ için Medipol Başakehir Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın Kulüpler Birliği Başkanı olduğu dönemde yoğun çalışmalar yürütülmüştü.
21 Mart 2016'da düzenlenen Süper Lig AŞ paneli öncesi Gümüşda, "Kulüpler, Süper Lig AŞ'nin zaman kaybetmeden hayata geçirilmesi konusunda hemfikir. 18 Süper Lig kulübünün bu düşüncesini, başkanlar düzeyinde ıslak imza altına almış durumdayız. Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz edeceğiz" demişti. Kulüpler daha sonra Cumhurbaşkanı'nı da ziyaret etmişti. Ancak aradan geçen yaklaşık 4 yıllık süreçte Süper Lig AŞ'nin kurulması için gereken kanun çıkartılamadı. Kulüpler şimdi bu konuyu yeniden gündeme getirmeye hazırlanıyor.
SÜPER LİG AŞ'NİN ÖRNEK ALDIĞI PREMİER LİG MODELİ NEDİR?
Başından beri Süper Lig AŞ için Premier Lig modeli örnek alınıyor. Peki İngiliz modeli nasıl?
1-Ligin tüm pazarlama hakları kulüplere ait.
2-İngiliz federasyonu yani FA, yayın ihalesinden pay almıyor.
3-Hakem hataları ve cezalar yine federasyon tarafınan yürütülüyor.
4-Lig ortağı 20 kulüp, ortaklık yapıları ligdeki başarıya bağlı. Küme düşen, hissesini alt ligden yeni çıkan takıma verir.
5-FA, Premier League'in bir ortağıdı. Lig başkanı ve CEO ile küme düşme ve çıkma konularındaki değişimleri veto edebilir ama, diğer konularda yaptırımı yoktur.
6-Ortaklar 3 ayda bir toplanır. Ve her bir ortak istediği konularda gündeme dair önerge sunabilir.
7-Her ortaın yönetim kurulu kararında bir oy hakkı vardır.
8-Ligle ilgili tüm kural değişiklikleri ve ticari anlaşmaların onaylanması için genel kurulu oluşturan kulüplerin üçte ikisinin desteği lazımdır.
9-Günlük işler ve yasal sorumluluklar, başkan, CEO ve Premier League'in profesyonel çalışanlarından oluşan yönetim kurulunca yerine getirilir.
Süper Lig devrimi için düğmeye basılıyor
Kulüpler Birliği, Süper Lig AŞ'yi kuracak mı? Türkiye Futbol Federasyonu TFF gelirleri nasıl olacak ? Bu gelişmeyle birlikte Süper Lig'de mücadele eden kulüplerin yapısı şirketleşecek mi? Premier Lig modeli dikkate alınıyor. Peki bu model nasıl? Göksel Gümüşdağ'ın geçmişte bu projeyi nasıl yürütmüştü..