Yaz mevsiminde mutlaka tüketilmesi gereken sağlıklı yiyecekler

Yaz aylarına doğru ilerlediğimiz şu günlerde taze ve çeşitli sebze ve meyve tüketmek her zamankinden daha kolay. Ancak dikkat edilmesi gereken, sıcaklar ile artan aktivitelerin vücuttan eksilttiği mineral ve vitaminleri hızlı şekilde yerine koyabilecek besinlerin seçilmesi. İşte bahar ve yaz aylarında mutlaka tüketilmesi gereken besinler...

Fesleğen:

Fesleğen hem kolay bulunabilen, hem kolay tüketilebilen ferahlatıcı lezzetli bir baharat olarak bilinir. Düşük kalorisi, antioksidan özelliği, beta karoten ile A ve C vitamini deposu oluşu fesleğeni bahar ve yaz aylarında tüketilmesi gereken besinler arasına sokuyor. Üstelik tüketmesi de çok kolay. Yazın yapacağınız salatalara ve makarnalara rahatlıkla doğrayarak yiyebilirsiniz.

Pancar:

Lif, potasyum ve demir deposu olan pancar bahar ve yaz aylarında tüketilebilecek besin değeri en yüksek sebzelerden bir tanesi. Pancar ayrıca barındırdığı yüksek oranda folik asit ve B vitamini ile hamile anneler için de oldukça yararlı bir sebzedir. Pancarı ince ince doğrayarak zeytinyağı, tuz ve kara biber ile karıştırın. 180 derecelik fırında 10-15 dakika fırınlayın ve damak tadınıza göre baharatlar ekleyerek tüketin. Kolay ve hızlı bir atıştırmalık olacaktır.

Karpuz:

Karpuz, özellikle yaz aylarının yoğun sıcağında harika bir su deposudur. Yüzde 90 su barındıran karpuz susuzluğun giderilmesi için bire birdir. Soğutulmuş karpuzu bol bol yiyebilirsiniz. Karpuzu yaz aylarında hazırlayacağınız serinletici ve besleyici meyve kokteylerine de ekleyebilirsiniz. Kestiğiniz küçük karpuz dilimlerini buzlukta dondurduktan sonra, suyunuza ya da vitamin içeceklerinize normal buz yerine koyabilirsiniz.

Patlıcan:

Patlıcan yağ içermeyen harika bir lif kaynağıdır. Üstelik patlıcanı tüketmenin çok fazla yolu var. Hafif patlıcan salataları ve kızartmalar yaz aylarının besin değeri yüksek yiyecekleri arasında yerini alırken, közleyerek ve içine yoğurt katarak da bu sebzenin besin değerini yükseltebilirsiniz. Tabii ki içine iyi bir sızma zeytinyağı eklemeyi de unutmayın.

Kiraz:

Hem besin değeri, hem de serinletici özelliği ile kiraz yaz aylarının vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor. İçeriğindeki yoğun lif ile kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe de sahip. Bol bol atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz gibi, salatalarınıza da ekleyebilirsiniz.

Şeftali:

Antioksidan deposu olan şeftali aynı zamanda A ve C vitamini açısından da oldukça zengindir. Meyve olarak bol bol tüketebileceğiniz gibi, hafif tatlılarda da kullanabilirsiniz. Küçük bir tarif: Şeftali dilimlerini az miktarda tereyağı ile yağlayın, her iki tarafını 2-3 dakika ızgaralayın. Yoğurt ve tarçın ile birleştirin. Harika ve ferahlatıcı bir atıştırmalık elde edeceksiniz.

Yeşil fasulye:

Kalorisi düşük ancak lif açısından oldukça güçlü bir sebze olarak bilinen yeşil fasulye aynı zamanda folik asit ve C vitamini deposudur. Her çeşit yemeğini yapabileceğiniz gibi, salatalarınızda atıştırmalık olarak da kullanabilirsiniz. Fasulyeli birkaç dakika kaynar suda kaynatın, ardın buzlu suya bastırın. Yeşil salatanızın içine karıştırın. Aynı şekilde biraz sarımsak ile de soteleyebilirsiniz.

Dolmalık biberler:

Tüm dolmalık biber türleri C vitamini açısından oldukça zengindir. Ancak kırmızı ve sarı dolmalık biberlerin C vitamini oranı biraz daha fazladır. Zeytinyağlı dolmada kullanabileceğiniz gibi, ızgaralayarak salatalara da ekleyerek tüketebilirsiniz.

Domates:

Domates artık yıl boyu bulunsa da, en sağlıklıları tabii ki bu mevsimde üretilen bahçe domateslerini tüketmek. Güçlü bir antioksidan deposu olan domates prostat kanseri ve kalp rahatsızlıklarına da iyi gelir. İçerdikleri yoğun potasyum ile tansiyonun kontrol edilmesine de yararlar. Salatalarınızda ve kahvaltılarınızda bol bol tüketin. Küp küp doğradığınız domatesleri sarımsak ile birlikte zeytinyağında soteleyerek, makarnalarınızın üzerinde sos olarak da kullanabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri