“Kedi Gibi Düşünmek ve Davranmak”

“Kedi Gibi Düşünmek ve Davranmak”

Başlık bir kitap isminden alındı. İnsanlara yardıcı verilen bir “canavarcık” olan kedi için kitabın kapağında “Özgür, sakin, meraklı,gözlemci, ihtiyatlı, gururlu, zarif, sessiz, karizmatik…” yazıyor. Kedilerin hayatında da bize ışık tutacak, yön verecek bazı davranışlar vardır. Bunlar nelerdir?

Kedi her şeyden önce kendini düşünür.
Kedi doğası gereği meraklıdır.
Kedi yetkilendirmeyi bilir.
Kedi, yaşama zaman ayırmayı bilir.
Kedi çevresindekileri kendisi seçer.
Kedi dinlemeyi bilir, uyumayı sever.
Kedi hayır demeyi bilir.
Kedi daima ihtiyatlıdır.
Kedi istemeye cesaret eder.
Kedi her şeyle eğlenmesini bilir.
Kedi her durumda rahattır.
Son sözü daima kedi söyler.
Kedi her şeyden önce kendini düşünür. Buradan çıkarılacak ders: Ufak tefek zevklerinizle her gün ilgilenin ve kendinize iyi bir vakit ayırmak ya da küçük bir armağan vermek için hiçbir fırsatı kaçırmayın. Çünkü evet, bunu gerçekten hak ediyorsunuz! Bundan asla kuşkunuz olmasın!
Kedi yargılara kapalıdır. Havalı gözükmek, genç gözükmek, zengin gözükmek, zeki gözükmek, hoşgörülü gözükmek, eğlenceli gözükmek, açık görüşlü gözükmek, gözükmek, gözükmek, gözükmek… Son on yılların bir trendden diğerine, reality show’lardan taklitlere bin bir şekle bürünen teranesi bu… Kendinizi başkalarını bakışlarından azat edin! Kendiniz olarak kalın!
Kedi doğası gereği meraklıdır. Siz de her gün yeni bir şey öğrenin.
Kedi yetkilendirmeyi bilir. Kendinize bir kedi gibi hizmet ettirmeyi öğrenin ve işe küçük, gündelik görevleri havale etmekle başlayın. Siz çocuklarınızın uşağı ya da yatılı hizmetçisi değilsiniz ve evin iyi işleyişi için bazı işleri devrederek biraz özerk olmalarını sağlamakla onlara kötülük yapmış olmazsınız!
Böylece zamandan, etkinlikten, yorgunluktan ve stresten tasarruf edeceksiniz. Yetkilendirmeyi bilmek mi? İşin temeli! Ama bunun için istemeyi bilmek ve başkasının yerine ya da hızlı olsun diye yapmayı bırakmak gerekiyor. Yetkilendirmeyi öğrenin.
Her yaratılan canlı kendi dili ile sanatkarı olan Allah’a yalvarır, dua eder, zikreder. Bizim yanımıza verilen ve evcil hayvanlar denilen kediler ve diğer evcil hayvanlar bu kuraldan hariç değildir. Kedi ve diğer hayvanlara dikkat et. Nasıl "Yâ Rahmân, yâ Rezzak" diyorlar.
(Kedi gibi düşünmek ve davranmak, Stephane Garnier, Paloma yayınevi, 1. Baskı, Nisan 2018, İstanbul)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri