BAKBAK, “SORUMLULUK İSTİYORUZ”

Bakbak, “STEM için toplumsal seferberlik diyoruz, ailelerden ve milletvekillerimizden sorumluluk almalarını bekliyoruz” dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyesi Dr. Derya Bakbak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda söz aldı, başkanlığını yürüttüğü Başta Kız Çocukları Olmak Üzere Gençlerin Bilim, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanlarına Yönlendirilmesi Alt Komisyonu’nun çalışmalarını anlattı.

Bir yıl önce KEFEK bünyesinde kurulan Alt Komisyon’un 13 toplantı yaptığını belirten Bakbak, “Bu toplantılarda; kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler olmak üzere alanında uzman isimleri dinleyerek, ülkemizde bu alanda yapılan çalışmaları inceledik” dedi.

Komisyonun Gaziantep ve Şanlıurfa’da yürüttüğü saha çalışmalarına da değinen Bakbak, “Yaptığımız çalışma ve ziyaretimizde yetenekli çocuklarımızın ülkemizi nasıl uçuracağını gördük” dedi ve şunları kaydetti: “Komisyon üyelerimizle birlikte üniversitelerimiz, bilim-sanat merkezleri, teknoloji tasarım atölyeleri, okullar, bu alanda çalışma yürüten eğitim derneklerini ziyaret ettik. Dünyadaki STEM çalışmalarını ve uygulamalarını inceledik. Saha çalışmalarımızda akıllı telefon ve tabletlere ücretsiz oyun tasarlayan bir genç kızımız bize çocuklarımızın oyunu sadece oynayan değil, oyunu kuran, üreten bir nesil olduğunu ispatladı. Engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıran, tarımdan, sağlığa günlük ihtiyaçlarımıza basit çözümler üreten projeleri bizzat geleceğimiz olan çocuklarımızdan dinledik. Katıldıkları yarışmalarda dünya birincilikleri ile ülkemizi gururlandıran çocuklar, onlara yapılan yatırımın bu ülkenin geleceğine yapıldığını bizlere gösterdiler. Ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde “Yeni ve Güçlü Türkiye için komisyonumuzun yaptığı çalışmaların ne denli önemli olduğunu da bir kez daha anladık.”

Gençlerin Bilim, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik alanlarına yönlendirilmesinin dünyada STEM olarak adlandırdığını ifade eden Bakbak, Alt Komisyon’un dönem sonunda hazırlayacağı rapor ile Türkiye’nin STEM yol haritasını oluşturacaklarını belirtti.

Yol haritasını oluştururken toplumsal seferberliği önemsediklerinin altını çizen Bakbak, sözlerine şöyle devam etti: “Uluslar arası raporlar bilimsel ve teknolojik gelişmeler nedeniyle 5.1 milyon işin yok olacağını gösteriyor. Yani bugünkü mesleklerin yüzde 65’i 2030-2040 yılında olmayacak. Bunların yerine yeni meslekler ortaya çıkacak. Önümüzdeki yıllarda hayata atılacak nesiller kendi işlerini icat etmek zorunda kalacaklar. Türkiye’nin gelecek tasarımını teknoloji ile yoğurup bilimle şekillendirmek istiyoruz. Bunun için “Milli Teknoloji Hamlesi” dedik, bunun için Dijital Türkiye dedik. Aslında ülkemiz genç ve kalabalık nüfusu ile şanslı bir konumda. Aynı zamanda dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girebilmemizin yegane anahtarının gençlerimiz olduğunu biliyoruz. Gelişmiş ülkeler ile rekabet edebilmemiz için klasik bir anlayışın ötesini düşünüyoruz. Çocuklarımızın hayal ettiklerini tasarlayacağı, değerlerinden kopmadan bilime, mühendisliğe, analitik düşünmeye yönleneceği ortamlar hazırlamaya gayret ediyoruz. Milli Teknoloji Hamlemiz ve Dijital Türkiye hedefimize paralel olarak STEM eğitimini daha çok yaygınlaştıracağız. Toplumsal ön yargıları kırarak kızlarımızı bu alanlara daha çok yönlendireceğiz. Çocuklarımıza analitik düşünmeyi, robotik kodlamayı, nesnelerin internetini, yapay zekayı, nanoteknolojiyi, tasarım ve üretimi, havacılık ve uzay teknolojilerini öğreteceğiz. Bu alanda yapılan çok güzel örnekler söz konusu. Yakın zamanda İstanbul’da gerçekleştirilen TEKNOFEST 1 Milyon 720 bin kişilik rekor ziyaretçiye ulaştı. Bu şunu gösteriyor, o festivale katılan her bir genç ülkemizi uzayda, havacılıkta, yüksek teknolojide dünya liderliğine taşımak için “Ben de varım” diyor. İşte o gençlerin gözündeki umut ışığı bizim yolumuzu aydınlatacak. Bizler de STEM eğitimini yaygınlaştırmak için kuracağımız 100 DENEYAP teknoloji atölyesinde 5 yılda yaklaşık 50 bin gencimizin teknoloji eğitimi almasını sağlayacağız. Bilim merkezlerimizin sayısını artıracağız, bilim atölyeleri ve gezici bilim sergilerini daha ulaşılabilir hale getireceğiz Ve el ele bu topluma çağ atlatacak nesiller yetiştireceğiz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri