Doktor Suat Fesli'nin ardından...!

Doktor Suat Fesli'nin ardından...!

Ekmekçi Nevres'in oğlu Suat Fesli...!
Gaziantep'in gaziantep olduğu yıllar...!
Esnafın, esnaf olduğu yıllar...!
Gaziantep'in başkarakol, şehreküstü, karşıyaka, kalealtı, yazıcık, kozanlı, saçaklı arasına sıkıştığı günler.
Tüm ticaretin Arasa ve Elmacı pazarında döndüğü yıllar. Sabahleyin siftah yapan esnafın, kendisine gelen ikinci müşteriyi siftah yapmayan komşusuna götürdüğü dönemler.
Dostluğun, arkadaşlığın, ekmeğin, yemeğin paylaşıldığı bunun yanında şen şakrak sohbetlerin, şakaların sonuna kadar yapıldığı güzel günler.
Ve Arasanın, Elmacı pazarının yıldızı ekmekçi Nevres, yani Suat Fesli'nin babası. Sabah gün ağarmadan ekmekçi dükkanını açan Nevres şakaları, fıkraları, nüktedan yapısı ile herkesin ta uzaklardan yanına sohbet etmek için geldiği birisi. Nevres usta ayrıca çok gariban, parasız fakire yardım ediyor, sanki para almış gibi davranarak ekmeğin yanına bozuk para üstü verip onu rencide etmiyor. Ekmekçi Nevres'in yeri sanki fırın değil bir kütüphane, okul, ders verilen yer.
Ekmekçi Nevres sade bir fırıncı ve esnaf değil aynı zamanda sosyal hayatta, ticaret odasında çok sevilen birisi. Akşam önlüğü çıkardığında şehir kulübünde rahmetli Zelzele Halil, Kudduk Arif ekibi ile birlikte başlıyorlar sohbete artık masalar, sandalyeler yetmiyor bu ekibe.
Suat Fesli oğlu onu okutuyor. Daha o dönemlerde insanların başpınarın ötesine salmadığı oğlunu Tıp okutuyor, sonra Almanya'ya salıyor.
İlk beyaz önlüğü giydiğinde onu karşısına alıp şunları söylüyor. " Oğlum benim adım Ekmekçi Nevres, sende benim oğlumsun. Biz buralara nerelerden geldik, ama allaha çok şükür biz seni okuttuk, devlette sana bu diplomayı ve önlüğü verdi. Artık sen bizim gururumuzsun, bize küfür kazandırma, dua ettir. Eğer gelenin parası yoksa ondan bırak para almayı ilacını al gönder. Ben eczaneye öderim, yolun açık olsun " der başlatır göreve.
Suat Fesli genç, boylu, poslu, idealist Türkiye'nin ve Gaziantep'in yokluk yıllarından arasadan gelmiş. Almanya'dan ve Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden çok paralı, ünvanlı teklifleri elinin tersi ile iter ve başlar göreve.
Kan Merkezini kurar, Türkiye'de bir kaç şehirde ancak bulunan Ultrasyon merkezini Gaziantep'e kurar. 30 yaşında devlet hastanesi başhekimliğini yapar.
Bu arada babasının sözünden ve izinden ayrılmaz. Gelen hastaların bir çoğundan bırakın para almayı, reçete parası olmayanı anlaştığı eczaneye gönderir bedava aldırır. Suat Fesli ismi sanki gariban mahallerinde, fakir halkın arasında dert babasına çıkar. Bu arada Ekmekçi Nevres baba bol bol dua alır, gururlanır.
Suat Fesli aynı zamanda uzun yıllar şehreküstüspor camiasında Talat Özkarslı, Cahit Dinler, Saip Konukoğlu, Mehmet Bacaksız, Çetin Katırcıoğlu, şevki Uğur, Zaza Mehmet Ali gibi isimlerle birlikte olur, Gaziantep İl hakemliğinde görev yapar, spor camiasından binlerce insana bilabedel hizmet eder.
İşte Gaziantep böyle bir değerini kaybetti ;
Tıpkı şair Osman Sarı'nın dizelerinde yazdığı gibi
ıssız sıcak çölleri
karşı karlı dağları
çoktan aşıp gittiler
kayboldular uzakta
önden giden atlılar
ben burda kaldım böyle
Evet Doktorumuz Suat Fesli'de ;
Saip Konukoğlu, Talat Özkarslı, Cahit Dinler, Tahir Tavuz, Şevki Uğur, Asım Atmaz gibi onların yanına doğru gitti. Artık onlara teslim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri