HASAN KALYONCU=HALUK KALYONCU

HASAN KALYONCU=HALUK KALYONCU

Aslen Trabzon'un Çaykara ilçesi doğumlu olan babası Mehmet Onbaşı ve Annesi Sakine hanımla 1948 yılında evlenerek Hasan, Ahmet, Dursun Ali, Turan, Songül ve Orhan Kalyoncu dünyaya geldiler. Çaykara'nın sevilen eşrafından olan Kalyoncu ailesinin en büyük oğlu Ahmet kendi işini yaparken, ikinci çocukları olan Hasan Kalyoncu 1 Ocak 1949'da dünyaya geldi. Farklı bir yapısı vardı. Küçük yaştan beri kıyıdaki deniz kenarında "Kumdan" evler yapardı. Yeteneği inşaata çok yatkındı. Trabzon Çaykara'da ilk, orta ve liseyi tamamladıktan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde Makine bölümü mezunu oldu. Üniversitede Hasan Kalyoncu büyük bir çevre edendi. Türkiye'de ilk kez Milli Türk Talebe birliğini kurarak, Milli Nizam Partisi genel başkanı Merhum Erbakan'ın dikkatini çekmeyi başardı. Erbakan'ın bir Erzurum gezisinde tanıştı. Milli Nizam'ın kapatılmasından sonra Milli Selamet Partisinde de bir çok görevler yaptı. Bu arada askerlik hizmetini de Bitlis Tatvan'da yapınca bir süre burada kalarak inşaat işlerine başladı. Tatvan'da yaptığı inşaatların beğenilmesi üzerine 1971 yılında Gaziantep'e geldi. Gaziantep'te Kalyon İnşaat'ın temelini 1972 yılında attı. Merhum Hasan Kalyoncu kendisini Gazianteple bağlayan kişi de yakın dostu olan ve Demokrasi Vakfı yöneticilerinden Bakanlık yapmış olan Merhum Hasan Celal Güzel olmuştur. Gaziantep'te belli bir süre de Bayındırlık İskan Gaziantep il müdürlüğünde memurlukta yaptıktan sonra bu görevinden ayrılarak inşaat müteahhitliğine hızlı bir şekilde girdi.

HASAN KALYONCU'YU ÜZEN OLAY NEYDİ?

Hasan Kalyoncu Erzurum Atatürk üniversitesi Makina bölümünü okurken kardeşi Durmuş Ali kendisini görmek için Trabzon'un Çaykara ilçesinden Erzuruma gelirken bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetmesi Hasan Kalyoncu'nun en büyük acıları yaşamasına neden oldu. Gerçekten de Merhum Hasan Kalyoncu ailesi ve kardeşlerine çok düşkündü. Bu olay kendisini baya hırpalamıştı.

KALYONCU'NUN GAZİANTEP'TE YÜKSELİŞİ

Bayındırlık ve İskan müdürlüğünde memurluk yaptığı dönemde kendisinin müdürü olan merhum Cemal Özkarslı'yla yakın dost oldu. Özkarslı gerçekten de Hasan Kalyoncu'nun müteahhitliği döneminde dönüm noktası oldu. Yaptığı inşaatlar çok beğenildi. Merhum Özkarslı'nın da desteğiyle hızlı bir şekilde yükselişe geçti. 12 Eylül 1980'e kadarda Gaziantep'te hem devlet, hem de özel konutlar yaparak mesleğini başarılı bir şekilde icra ederken, büyük sıkıntılar da yaşadı. Askeri ihtilal olunca ödemeler de durmuştu. Ancak 1983 yılında Anavatan partisini Turgut Özal 4 eğilimi bünyesinde taşıyınca tekrar Özal'a yakın olunca da 12 Eylül ihtilalinde kaybettiklerini tekrar yavaş yavaş kazanmaya başladı. Bu arada 1980 yılında da kurmuş oldukları Eğitim Hizmet Vakfı sosyal alanda da kendisinin destekleriyle Gaziantep'te sevilen vakıflar arasında da bulunuyordu. Bu arada 1985 yılında Abdülkadir Aksu Gaziantep Valisi olunca Gaziantep'te de Kalyoncu'nun ağırlığı da her geçen gün artmış oldu. Ardından Anavatan'dan Hasan Celal Güzel'de ara seçimlerde Milletvekilliği ve bakanlık yapınca Gaziantep'in sözünü söyleyen bir aile yöneticisi olmuştu. Hasan Kalyoncu 1981 yılında İSPA A.Ş. 1989 yılında da Güneydoğu Anadolu bölgesinde olmayan PVC fabrikasını kurarak ilk yapanlar arasında bulunuyordu. Kısa sürede de PVC'de Türkiye'nin en büyük şirketi olmuştu. Hasan Kalyoncu gerçekten de atak bir yapısı insanlarla kısa sürede dost olmayı bilirdi. Siyasette kendisinin artık Üniversite'den bu yana insanlara hizmet etmek için "Şiar" olmuştu. Bu da bir ayrı yetenekler arasında bulunuyor. Anavatan Partisi'nin iktidara gelmesiyle birlikte hızlı yükselişe geçen Hasan Kalyoncu Türk siyasetinde de sözü geçen bir kişi haline gelmişti. Bu da kendisine bazı zaman zarar, bazı zaman fayda veriyordu.

ANAVATAN'DA GÜZEL-YILMAZ ÇEKİŞMESİNDE BÜYÜK SIKINTILAR YAŞADI

Tabi her yükselişin bir de düşüşü olur. Hasan Kalyoncu'nun düşmesi mümkün değil ama hiç bir zaman tarafsız olmayan ortada kalmayan ve yol arkadaşlarını satmayan bir yapısı da vardı. Kendisini Gaziantep'e taşıyan yakın dostu Milli Eğitim, Devlet ve bir çok bakanlık yapan Özal'ın gözde bürokratı olan Hasan Celal Güzel ile Mesut Yılmaz arasında Özal'ın ölümünden sonra Anavatan Partisi Genel Başkanlığı yarışı olmuştu. Yarışta da Hasan Celal Güzel'i açıktan destekleyen Hasan Kalyoncu Mesut Yılmaz'ın Genel Başkanlık yarışını kazanınca siyasette kaybedenler hanesinde ilk kez yer alıyordu. Mesut Yılmaz başbakan olur olmaz Hasan Kalyoncu'nun tüm şirketlerine el altından operasyonlar yaparak, banka kredilerini keserek büyük sıkıntılar yaşatmasına neden olmuştur. Ama Hasan Kalyoncu bu baskılardan ne yıldı, ne vazgeçti ve mücadelesini sonuna kadar sürdürdü. Ama bir gerçeği de burada herkese söylememiz lazım. Hasan Kalyoncu ekonomik sıkıntı yaşayınca yükselişteki dostlarının hiç biri yanında olmadı ve düşmesini de keyifle seyrettiler. Şu söz de doğru oluyor "Düşme düşenin dostu olmaz" sözünüde hatırlatmamız gerekir. Yani Merhum Kalyoncu tarafını tutunca bu zarar görmesi de normal ama burada önemli olan kardeşleri Ahmet, Orhan, Songül sürekli desteklerini yaptılar.

ERDOĞAN'LA İSTANBUL'DA ARKADAŞ

Hasan Kalyoncu Anavatan Partisi'nin her geçen gün erimesi ve yeni parti kurulma olayı gündeme gelmişti. Çok sevdiği yol arkadaşı olan kendinin ağabeyi Merhum Erbakan'dan vazgeçerek Fazilet Partisi kongresinde yine tarafını Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Bülent Arınç'tan yana tavrını koymuştu. Gerçekten de hep risk almayı Hasan Kalyoncu çok seviyordu. Seçimi Abdullah Gül'ün kazanmasına rağmen Milli Görüş içindeki Aksakallılar bazı oyunlar yaparak parti genel başkanlığını Abdullah Gül'e vermemişti. Yani Fazilet Partisi'nde Erbakan'ın dediği olmuştu. Kolay mı böyle güçlü bir Erbakan'ın karşısında Milli Görüşte bir direniş hareketinin olması da çok zordu. Tabi çok geçmeden Fazilet Partisi'nde sıkıntılar yaşanınca yine aynı ekip AK Parti'yi kurmuştu. Ve lideri de Recep Tayyip Erdoğan olmuştu. Hasan Kalyoncu o dönem AK Parti'nin kuruluşu döneminde maddi ve manevi olarak herşeyi yapmıştı. Gerçekten de büyük risk alarak davasına inanarak, Erdoğan'la birlikte yol arkadaşlığı kurmuştu. 2002 seçimlerinde % 35 oy alarak ve bir çok parti barajının altında kalarak CHP ile birlikte meclise girerek iktidarı almayı başarmıştı. Çok kısa sürede AK Parti Türkiye'de girdiği her seçimleri kazanarak başarıya imza atmıştır. AK Parti'nin kuruluşunda Hasan Kalyoncu'nun emeğini hiç bir zaman unutmayan sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan her zaman kendisini "Zor dönemlerde" destekleyen Kalyoncu ailesiylede yolları her zaman aynı düşmüştü. Biz bunları yazarken hedefimiz burada Hasan Kalyoncu'nun oğlu Haluk Kalyoncu'yu da size veliahttı olarak anlatmaya çalışacağım.

HALUK KALYONCU VELİAHT MI?

Merhum Hasan Kalyoncu'nun bildiğiniz gibi 4 çocuğu vardı. Bunlardan en büyüğü Faruk, Haluk ile Esra ve Kübra adları çocukları vardı. Nevin hanımla evliliğinden olan çocuklar gerçekten de babaları gibi iyi yetişmişlerdi. Bunlardan bizim dikkatimizi çeken ve Gaziantep'le de sürekli bağlantısı olan Haluk Kalyoncu'dur. 35 yaşında olan Haluk Kalyoncu ilk önce Gaziantep'te Akyol ilköğretim okulunda 4 yıl okuduktan sonra babasının Ankara'da işlerinin yoğunlaşması nedeniyle Ankara'ya taşındı. Ve Orta, Lise öğrenimini Ankara'da ve üniversiteyi de Bilkent üniversitesi Uluslararası Siyaset Bilimini okudu. Daha sonra da Amerika'da Kingston Üniversitesi'nde de Politika doktorası yapmıştır. Babası gibi siyaseti seviyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti döneminde sürekli Kalyoncu ailesinden istediği en önemli bir isteği vardı. Merhum Hasan Kalyoncu'nun ölümünden sonra Gaziantep'e hayali olan bir üniversite yapılması gerekiyordu. 2008 yılında Gazikent üniversitesi adı altında üniversitenin temeli atıldı ve 11 yılda da 20 bin öğrenciye ulaştı. Ve üniversitenin de mütevelli heyet başkan vekili de Haluk Kalyoncu oldu. Genç yaşına rağmen Haluk Kalyoncu Gaziantep'te de kısa süredede babası gibi sevilen bir insan oldu. Haluk Kalyoncu aynı zamanda şampiyon olan Gazişehir'de de as başkandı. Yeni dönemde Haluk Kalyoncu Gazişehir'in CEO'su olacak. Böylece, Gaziantep'te bağları daha da güçlenmiş olacak. Haluk Kalyoncu biliyorsunuz Demirören ailesinin güzel kızı Yelda Demirören'le de evlenerek basın sektörüne de girmiş oldu. Yani Haluk Kalyoncu'da bizim gibi artık basın sektöründe olduğunu söylemiz gerekiyor. Haluk Kalyoncu'dan babası gibi Türkiye ve Gaziantep'e iyi hizmetler bekliyoruz. İyi haftalar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri