KIzılay'da plazma şoku!

KIzılay'da plazma şoku!

Gaziantep’te toplam vaka sayısı 15 binlere, vefat sayısı ise 372’lere kadar çıktı. Artan vaka ve vefat sayılarına hergün yenisi eklenirken, hastanelerinin yoğun bakımında tedavi gören plazma bağışı bekleyen hastalara bağışçılar kan veremediği iddia edildi.

Türkiye’de ve Gaziantep’te Koronavirüs ile etkin bir şekilde mücadelede edilirken araya Kurban Bayramı’nın girmesi ile Kızılay’ın plazma kan bağışını kabul etmediği öğrenildi.

Gaziantep Kızılay Kan merkezinin elindeki plazma kan bağışlarını ise bayramdan dolayı test yapmadığı için talep edenlere veremediği de iddia ediliyor.

Gaziantep'te sadece Kızılay Kan Merkezi ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinin kabul ettiği plazma kan bağışında test kapasitesinin de düşük olması ayrı bir sorun olarak ifade ediliyor.

Gaziantep'te Hastanelerin yoğun bakım doluluk oranı her geçen gün artarken tedavi şekillerinden birisi olan plazma kan bağışı için Kızılay Kan Merkezinde bağışlar ve testlerin bayram sonrasına ertelenmesine kimse anlam veremiyor.

Korona-virüs ile top yekün mücadele edilmesinde vatandaşlara tedbirlere uyulması ve dikkat etmeleri gerektiği en yetkili ağızlardan ilan edilirken, Kızılay kan merkezindeki plazma kan bağışının kabul edilmemesi ve elindekilere test yapılmadığı için verememesi skandal olarak nitelendirildi.

Plazma bağışı için yapılan çağrılara uygun bağışçıların çıkması durumunda Kızılay dışında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağış yapılacağının bilinmesine rağmen, üniversitenin ise kapasitesinin üzerinde bağışçı kabul edemediği kaydedildi.

Plazma nedir? Plazma bağışı nasıl yapılır? İmmün plazma tedavisi ne demek?

Corona virüsünü yenenler plazma bağışıyla başka vakalara umut olmaya başladı. Tüm dünyada salgın yapan COVID-19 (koronavirüs) hastalığı için güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmış spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, yapılan araştırmalarda COVID-19 hastalığı geçirmiş ve iyileşmiş hastaların kanlarında virüse karşı bu hastalıkla savaşabilecek antikor denen maddeler olduğu gösterilmiştir. COVID-19 virüs enfeksiyonu nedeniyle hastanede yatan hastalara iyileşmiş hastalardan elde edilen ve antikor içeren plazmalarının tedavi amacıyla verilmesi (transfüzyonu/nakli) “pasif bağışıklık nakli” olarak tanımlanmaktadır. Peki, plazma nedir? Plazma bağışı nasıl yapılır? Plazma bağışını kimler yapabilir? İmmün plazma tedavisi ne demek?

Plazma nedir?
Plazma hücreleri, plazma B hücreleri ya da plazmositler; organizmanın sıvısal dirençliliğinde çok önemli rol oynayan, antikorları salgılayan immün sistem hücreleridir.

Poligonal, oval veya yuvarlak şekilli, 10-20 mikron büyüklüğünde, koyu bazofilik sitoplazmalı hücrelerdir. Çekirdekleri küreseldir, çekirdekteki kromatin dağılımı tipiktir. Merkezden çevreye doğru yayılan kalın ökromatin bölge plazmosite özgü çekirdek görünümünü kazandırır.

Çekirdeğin yanında büyük bir golgi kompleksi bulunur. Sitoplazmanın geri kalanı granüllü endoplazmik retikulum ile kaplıdır. Bu durum sitoplazmaya bazofilik özellik kazandırır.

Doğuştan çok fazla veya çok az sayıda olabilirler. Hiperglobulinemia, kişilerin dokularında fazla sayıda plazma hücresi ve kanlarında yoğun antikor bulunmasına; agammaglobulinemia, kişilerin antijene karşı hiç antikor üretememesi, yani plazma hücrelerinin vücutta hiç bulunmamasına denir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri