Asgari ücret belirlenmesinde birçok kriter ve birçok sendika görev alıyor. İşçi sendikaları fiyatın arttırılmasını isterken işveren sendikaları tam tersi zammın minimum düzeyde tutulmasını istiyor. İşveren sendikaları asgari ücretin yeterli olmadığının altını çiziyor ancak kendilerinin de asgari ücrete yapılacak yüksek zamlarda yükü kaldıramayacaklarını belirtiyorlar. Asgari ücretteki yüksek zammın işçi çıkarmalara neden olacağını söylüyorlar. Bu durumda bakanlık ve hükümet yetkilileri ellerinden geldiğince hassas bir şekilde bu işlemi yönetmeye gayret ediyorlar. Yanlış bir hamlede çığ gibi büyüyen bir işsizlik ile karşı karşıya kalınabilir.
Ø Amerika’da Asgari Ücret
Sıkıntılı ve ekonomik olarak durağan bir 2019’u geride bıraktıktan sonra 2020 yılında asgari ücret net 2 bin 324 liraya yükseldi. Bu yükseliş birçok firma için çok karşılanarak bir takım işçi çıkarmalarına neden oldu. İşveren sendikaları asgari ücreti arttırmadan önce devletin üzerlerindeki yükü biraz hafifletmesini bekliyorlar. En başta devletin asgari ücretten almış olduğu verginin kaldırılması ardından sigorta primlerinde destekleme yapılmasını talep ediyorlar. Devlet tarafından bu desteklemeler yapıldığı takdirde asgari ücretin bir miktar daha arttırılabilmesi söz konusu. Ekonomik krizin içerisinde ilerleyen bir Türkiye’de işverenler ciddi sıkıntılar içerisinde iş yapmaya çalışıyorlar. Son beş yılın en fazla şirket iflasları da 2019 yılında olmuş durumda.
Ø Çin’de Asgari Ücret
İşçi tarafına baktığımızda işçiler de zor zamanlar geçiriyor. Fiyatların yükselmesi ile enflasyon zirvelere tırmanmışken asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan işçiler seslerini hükümete duyurmaya çalışıyorlar. İşçi sendikaları asgari ücretin bir aileyi geçindirmek için çok çok düşük olduğunu bu sebeple bir an evvel çözüm bulunması gerektiğini söylüyorlar. İşçi sendikalarını asgari ücretin yoksulluk sınırında belirlenmesini istiyor. Ancak bu durum işveren sendikaları tarafından kesin bir şekilde rededilmiş durumda.
Ø Hindistan’da Asgari Ücret