ENHANCER projesi Gaziantep hibe programı açıklandı

Gaziantep Valisi Gül: “ENHANCER Projesi kentimizdeki mülteciler ve halkımız için önemli kazanımlar sağlayacaktır”

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer – Landrut: “Covid sosyo-ekonomik baskıyı artırdı. Böyle bir zamanda bu projenin başarıya ulaşması her zamankinden daha önemli hale geldi”

GAZİANTEP /Türkiye'de geçici koruma altında olan Suriyeli mültecilerin, ev sahibi toplumla birlikte girişimcilik ekosistemine dahil olmasına katkıda bulunmanın hedeflendiği Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) Projesi kapsamında, Gaziantep’ten hibe almaya hak kazanan 4 kurum, pandemi kuralları kapsamında düzenlenen törenle açıklandı.



Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde düzenlenen törende, Türkiye'deki Mülteciler için AB Mali Yardım Programı kapsamında fonlanan projeden hibe almaya hak kazanan kurumların temsilcileri ile projenin yürütücüsü Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) proje ekibi bir araya geldi.



Avrupa Birliği tarafından fonlanan ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen ENHANCER Projesi kapsamında, girişimcilik faaliyetlerini destekleyecek ortak kullanım tesisleri oluşturma projeleri kabul edilen Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi (GETHAM,) Gaziantep Üniversitesi Teknopark ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi yetkililerinin katılımıyla pilot hibe programı sözleşme töreni gerçekleştirildi.



ICMPD Batı Balkanlar ve Türkiye Koordinatörü Tamer Kılıç, Gaziantep Valisi Davut Gül, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer – Landrut, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile destek kazanan kurumların temsilcilerinin katıldığı törende, ENHANCER Projesine ilişkin bilgi paylaşımında bulundu.



Kılıç, Türkiye’deki Mülteciler İçin AB Mali Yardım Programı kapsamında finanse edilen ve ICMPD tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ile uygulanan projenin önemine vurgu yaparak, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin sürdürülebilir sosyo-ekonomik entegrasyonuna yönelik çalışmalara katkı sunmayı amaçladıklarını ifade etti. Kılıç, bu katkının özellikle de girişimcilik çalışmaları ve istihdam sağlama çalışmaları yönünde olacağını bildirdi.

Proje takvimi konusunda da bilgi veren Kılıç, projenin Ocak 2020 ile Aralık 2023 tarihleri arasında uygulanacağını ve İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Kayseri ve Hatay’ın dahil olduğu 11 ili kapsadığını söyledi.



32.5 MİLYON AVRO BÜTÇE



Projenin toplam bütçesinin 32.5 milyon avro olduğunu belirten Tamer Kılıç, “Proje çerçevesinde sosyal ekonomik uyum alanında genel politika geliştirilmesi ve uygulanmasına destek verilmektedir. Bunun yanı sıra girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi konusunda da destek sağlanmaktadır” dedi. Proje kapsamında toplamda 5000 kişiye girişimcilik eğitimleri verileceğini belirten Tamer Kılıç, “Projemizin önemli bir uygulama aracı olarak toplam 17 milyon avroluk hibe programı desteği sağlanacaktır. Bu çerçevede yerel paydaşlarımızla işbirliği yapılacak ve eko sistemin geliştirilmesi ve geçici koruma altında bulunan Suriyeliler ile ev sahibi toplumun kullanabilmesi amacıyla ortak kullanım tesisleri kurulması sağlanacaktır” bilgisini verdi. Kılıç, bunun yanı sıra istihdam yaratılması amacıyla kooperatiflere ve işletmelere hibe desteği sağlanacağını ve, hem Suriyeliler hem de ev sahibi toplumun girişimcilik çalışmalarına destek sağlamak amacıyla da hibe verileceğini kaydetti.



“Projenin tüm çalışmalarından hem geçici koruma altında bulunan Suriyeliler hem de ev sahibi toplum faydalanacaktır” diyen Tamer Kılıç, şöyle devam etti:



“Projemiz kapsamında bu oran yüzde 60 Suriyeli, yüzde 40 ev sahibi toplum olarak belirlenmiştir. Nüfuslarının yüzde 20 kadarı geçici koruma altında bulunan Suriyelilerden oluşan Gaziantep ve Şanlıurfa illerine yönelik ve Ortak Kullanım Tesisleri Pilot Hibe Programı geliştirdik. Pilot Hibe programı için Eylül 2020’de çağrıya çıkıldı ve başvuru dönemi, sahada ilgili kurum toplantıları değerlendirme süreci sonrasında Ocak 2021’de sonuçlandırıldı. Program ile toplamda Gaziantep’e 1 milyon Avro’ya ulaşan bir fon dağıtılıyor. Bir bu kadar da Şanlıurfa'ya fon dağıldı.



Başvuruları başarılı bulunarak hibe almaya hak kazanan kurumların kuracağı Ortak Kullanım Tesislerinin vereceği hizmetlere de dikkati çeken Tamer Kılıç, şunları kaydetti:



“Ortak Kullanım Tesisleri; geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve ev sahibi toplumdaki etkileşime girebileceği ve ihtiyaç duydukları çeşitli hizmetlere erişebildiği girişimci merkezleri olacaktır. Ekosistemdeki mevcut işletmeler destek sağlayacak ve potansiyel yeni girişimcileri işletmelerini geliştirmeye teşvik edecektir. Girişimcilik kapasitelerini yükseltmek üzere altyapı beceri geliştirme ve iş bağlantıları edinme ve ortaklık kurulmasına destek sağlayacaktır. Tamer Kılıç konuşmasının sonunda, başvuruları başarılı bulunan kurumlara teşekkür ederken, hibe almaya hak kazanamayan kurumlarla da bir sonraki aşamalarda beraber çalışmayı ümit ettiklerini vurguladı. Kılıç, sürecin tamamlanmasının ardından hukuki sözleşmelerin imzalandığını ve uygulamaya Şubat ayı içerisinde başlayacağını sözlerine ekledi.



GAZİANTEP VALİSİ GÜL: “ENHANCER PROJESİ ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLAYACAK”


Gaziantep Valisi Davut Gül ise törendeki konuşmasında, Gaziantep'in 500 bin Suriyeli nüfusa ev sahipliği yaptığını belirterek, “Gaziantep bu kardeşlerimize kucağını açarken AB ya da başka dostları düşünerek yapmadı, insan olmanın gereği yapıldı” dedi.


Vali Gül, mültecilerin kalış süresi uzadıkça sadece Gaziantep’te değil Türkiye genelinde bir takım sorunlar ortaya çıktığını anımsatarak, “Bu sorunların üstesinden gelinmesinde birlik ve dayanışma ruhu içinde olunmasının yanı sıra mali destekler de önem taşıyor. Bu açıdan bakıldığında AB destekli ENHANCER Projesi kentimizdeki mülteciler ve halkımız için önemli kazanımlar sağlayacaktır. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, projeden hibe almaya hak kazanan kurumlarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu.


Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise bakanlığının Kalkınma Ajansları aracılığıyla bugüne kadar yapılan çalışmalar konusunda bilgi verdikten sonra ENHANCER Projesi’nin de çok önemli kazanımlar sağlayacağına inandığını belirtti. Dönmez, “Bu çalışmayı Gaziantep’te İpekyolu Kalkınma Ajansımız ile yürütüp fonları en faydalı şekilde kullanacağız” ifadelerini kullandı.


AB TÜRKİYE DELEGASYONU BAŞKANI: “BİZİ MUTLU EDEN DESTEKLER”


AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer – Landrut da konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve Türk halkının mültecilere olağanüstü destekler verdiğini, güzel bir ev sahipliği yaptığını belirterek şunları kaydetti:



“Türkiye en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke. Bu nedenle desteklerimizi artırmış bulunmaktayız. Eğitim, sağlık, belediyelere altyapı desteği gibi çok farklı alanlarda verilen desteklerimizin bir konusu da, sosyo-ekonomik uyum ve istihdamdır. İşgücü piyasaları entegrasyonu ve girişimcilik konusunda yaptığımız destekler bizi mutlu eden desteklerdir. Bu projenin organizasyonunu mümkün kılan herkese teşekkür ederim. Covid- 19 sosyo-ekonomik baskıyı artırdı. Böyle bir zamanda bu projenin başarıya ulaşması her zamankinden daha önemli hale geldi. Kendinize belirlediğiniz hedeflere ulaşıp başarıyı yakalayacağınızdan hiç endişem yok.”



BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ŞAHİN: "BİRLİK VE KARDEŞLİK ÖNEMLİ"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise konuşmasında, projenin sağlayacağı faydalara dikkati çekerek, “Biz Suriyeli kardeşlerimize ev sahipliğimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışırken, doğan ihtiyaçların altından tek başına kalkmamız da zordur. Bu nedenle bugün hayata geçen ENHANCER Projesi kapsamında sağlanan destekler çok değerli. Burada alınan hibe önemli ama, birlik ve kardeşlik içinde yapılan bu çalışmalar çok daha önemli. Dünya barışına gidecek yolda hepimize düşen görevin hakkını vermeliyiz” diye konuştu.

Şahin, konuşmasının sonunda projeyi hayata geçiren kurumlara ve destek veren kuruluşlara da teşekkür etti.

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz ise, proje ekibiyle sahada yapılan çalışmaların ardından hibe almaya hak kazanan kurumları tebrik etti. Akyılmaz, ENHANCER Projesi kapsamında sağlanan imkanlardan en iyi şekilde yararlanılacağına inandığını kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından, ENHANCER Projesi Hibe Bileşeni lideri Mehmet Çağlar Aydın moderatörlüğünde, hibe almaya hak kazanan Kurumlar projelerini anlatan sunumlar gerçekleştirdi. Kurumlar, kendilerine sunulan destek için teşekkür etti.

Moderatör Mehmet Çağlar Aydın, bu projeye başlarken öncelikle sahadaki ihtiyaçları tespit ettiklerini belirterek, “Bu tespitimizin ardından hızlı bir planlama yaparak, öncelikle Şanlıurfa ve Gaziantep’te ortak kullanıma yönelik tesislerin kurmak ve ihtiyaçları gidermek istedik. Bu tesisler Suriyelilerin entegrasyonunu sağlamak için tasarlandı” dedi.

Çok hızlı bir şekilde hibe programı duyurusu yaptıklarını belirten Mehmet Çağlar Aydın, “Sahada, Kalkınma Ajanslarının desteği ile geniş kitlelere ulaştık. 6 Kasım’da aldığımız başvuruları hızlı değerlendirme ile 30 Aralık günü duyurduk. Projelerimiz rekabetçi ve tarafsız bir değerlendirme sürecinden geçti” şeklinde konuştu.

Sözleşme töreni, hibe almaya hak kazanan projelerin sunumunun ardından, pandemi kuralları çerçevesinde günün anısına çekilen fotoğrafla sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri