Ukrayna’da Yaşam ve Maliyetler

Ukrayna’da Yaşam ve Maliyetler

Son dönemlerde üniversite eğitimini yurtdışında tamamlamak isteyenlerin en çok tercih ettikleri yerlerden biri de Ukrayna olmaya başladı. Tabi bir ülkenin tercih edilmesi için geçerli bazı nedenlerin olması gerekir. Ukrayna, Türkiye’ye yakınlığı ve vize sorununun olmaması ile popülaritesi yükselmeye başlayan bir ülke oldu. Balkanlarda olması ise kendi başına doğal ve tabii güzelliklerinin zengin şekilde sunmasını etkilemektedir. Kültürel olarak Türk kültürüne çok uzak olmayan, Türk milletinin de yaşadığı bir ülke olan Ukrayna, yaşam tarzı ile bizimle benzerliklere sahip bir ülkedir. Gelişmiş ülkelere kıyasla biraz daha gerilerde kalsa da Avrupa ülkesi olması, buranın cazip bir yer haline gelmesini etkilemektedir. Ukrayna’da üniversite okumak isteyen öğrenciler için de geçerli önemli nedenlerin olduğu ülkede, en önemli etken, Ukrayna’da üniversite maliyetlerinin çok yüksek olmamasıdır. Ortalama 1800-5000 USD arasında yıllık bir eğitim maliyetinin olması, Türkiye’de üniversite sınavına girip istediği bir bölümü kazanmak isteyen birinin dershaneye ödeyeceği maliyetle eşdeğer olmasını sağlıyor. Bu da haliyle yurtdışında üniversite okumanın daha cazip bir hale gelmesini etkiliyor. Yaşam maliyetleri açısından da uygun bir zemin üzerinde olması, kişisel masrafların karşılanmasında kolaylık sağlamaktadır. Bu yönüyle de yine tercih edilmeyi hak eden bir ülke konumuna geliyor.

Ukrayna’da üniversite okumak…

Bir deneyim, farklı bir bakış açısı ile hayata bakmak ve yeni insanlarla tanışarak sosyalleşmede yeni bir deneyime imza atmak isteyenler için üniversite dönemi en güzel dönemdir. Gerek aynı ülkede farklı şehirlerde üniversite okumak gerekse de farklı bir ülkede tamamen değişik kültürlerle iç içe kalarak eğitim almak, kişinin ön görüsünün açılması için ciddi bir destek sunar. Öğrenciler için gittikleri ülkenin ve üniversitenin kaliteli olması kadar konaklama birimlerinin de kaliteli ve ekonomik olması önemlidir. Ukrayna üniversitelerinde maliyetlerin düşmesine en çok etki eden konulardan biri de yurtlarının uygun fiyatlı olmasından kaynaklanmaktadır. Ortalama 700 dolar yıllık bir ödeme ile kalınabilen yurtlar, diğer ülke üniversitelerinin yurtlarına göre elbette tercih edilecek durumda değil. Özellikle temizlik ve bakım konusunda beklentileri karşılamayan Ukrayna üniversite yurtları bu yüzden çok fazla tercih edilmez. Ama ev tutarak 2-3 kişi de kalınabilir burada. Aylık ortalama 500 dolar civarında güzel bir ev kiralanabilir burada ve kalacak kişi sayısı 5 olsa, kişi başına 100 dolar düşer ki bu da çok cüzi bir rakamdır. Ukrayna’da üniversite eğitimi almak için elbette geçerli sayılabilecek başkaca nedenler de vardır. Gerek yaşamının sakin olması, gerek ihtiyaçların karşılanması noktasında herhangi bir aksaklığın söz konusu olmaması gerekse de yaşam maliyetlerinin öğrencileri yormayacak seviyede olması gibi önemli nedenler, Ukrayna’nın son dönemlerde popülaritesinin artmasında büyük bir etkiye sahiptir.

Kayıt için neler gerekir?

Üniversite eğitimini Ukrayna’da tamamlamak isteyenlerin belli bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Diğer ülkelerde olduğu gibi referans mektubu, maddi gelirin beyan edildiği belge ve diğer bazı şartlar, genel olarak her yerde istenen şartlardır. Bunlar haricinde de gerekli bazı evraklar ve bilinmesi gereken bazı özel durumlar bulunmaktadır. Bu konuda ayrıntılı bilgi alabileceğiniz yurtdışı eğitim danışmanlarımız ile iletişime geçerek Ukrayna’da üniversite eğitimi hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilir, kayıt dönemini kaçırmadan daha hızlı hareket ederek hayal ettiğiniz üniversiteye geçiş yapabilirsiniz. Sitemizi inceleyerek Ukrayna hakkında edineceğiniz bilgiler, ülkenin yaşamı ile ilgili bilmeniz gerekenlerdir. Kayıt yapmadan veya karar vermeden önce mutlaka sitemizi ziyaret edin.

https://yontemedu.com/ukraynada-universite/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri