Soruşturma açılan 23 zincir markete şimdi ne olacak?

Soruşturma açılan 23 zincir markete şimdi ne olacak?

Rekabet Kurumu'nun 23 zincir market hakkında Rekabet Kanunu ihlalden açılan soruşturma şok etkisine neden oldu. Peki şimdi bu marketleri ne bekliyor

Dün Rekabet Kurumu'nda gelen açıklama gündeme bomba gibi düştü. Rakabet Kurumu 23 zincir market hakkında soruşturma açtığını duyurdu. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere binlerce şubesi bulunan marketler hakkındaki soruşturma gerekçesini ise Rekabet Kurumu sitesinden açıkladı.

19

Buna göre bu zincir marketlerin kendi aralarında anlaşarak sebze meyve fiyatlarını belirleyip belirlenmediğine bakılacak. Soruşturma4054 sayılı Kanun'un 4. ve 6. maddeleri kapsamında yapılacak. Bu maddelerin ihlal edildiğini tespit edilmesi ile yıllık gayrisafi gelirlerinin yüzde 10'una kadar idari para cezası kesilecek.

29

Söz konusu4054 sayılı Rekabet Kanunu'nu mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma karar ve uygulamaları piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını engellemeyi amaçlıyor.

39

Marketlerin ihlal etmekle suçlandıkları kanunun 4. maddesi ise şu ihlalleri kapsıyor: Kki veya daha çok şirketin kendi aralarında mal alım, mal satım ve kâr gibi unsurları önceden konuşarak ayarlaması, mal alım piyasasını önceden konuşarak bölüşmesi, mal ve hizmet arz ya da talep miktarını piyasa dışında aralarında belirlemesi,

49

Rakip teşebbüslerin faaliyetlerini zorlaştırmak için boykot yapılması, Sattıkları mal ve hizmetler için başka bir mal ve hizmetin satılmasını zorunlu kılması halinde Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar başlığını ihlal etmiş sayılacaklar.

59

6. Madde ise bir veya birden başka şirketin ülkenin bütünündeki mal ve hizmet piyasasındaki hakim durumunu tek başına yahut başkaları ile yaptığı anlaşmalar ile kötüye kullanılması yasaklanıyor.

69

Kanunda bu madde şöyle yer alıyor: Bir başka şirketin ticari faaliyet alanına girmesini zorlaştıracak eylemler içinde bulunmak. Eşit durumdaki alıcılar için farklı şartlar ortaya sürmek. Ellerinde bulunan teknik, ticari ve teknolojik imkanlar ile başka bir piyasayı bozucu eylemlerde bulunmak.Tüketicinin zararına olarak üretimin pazarlamanın ya da teknik gelişmelerin kısıtlanması. İşte soruşturma açılan marketler:

79

İşte haklarında soruşturma açılan marketler:

89

İşte haklarında soruşturma açılan marketler:

99

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri