CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazılı soru önergesi vererek; fıstık taban fiyatlarının neden belirlenmediğini sordu.
FISTIK ÜRETİCİLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
Fıstık üreticilerin yaşadığı zorlukları dile getiren Kaplan, "Antep fıstığının bu yıl "yok yılı" olması dolayısıyla rekolte oldukça düşük. Rekoltenin azlığı, fıstık fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Fıstık üreticilerimiz artan girdi maliyetleri yüzünden ürününden istediği oranda kar elde edemiyor. Mazot, gübre ve işçilik maliyetlerinin yüksek olması üreticilerimizi zorluyor. İyi Tarım Destekleri ne yazık ki üreticilerimizin masraflarına yetmiyor. İyi Tarım Desteklerinin daha fazla arttırılması, bu konuda üreticilerimizin lehine gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir" diye ifade etti.
SULAMA İMKÂNLARI YETERSİZ KALIYOR
Kaplan, "Ne yazık ki sulama imkânlarının yetersiz kalması, kuru tarım yapılmasına ve ciddi oranda verim kayıplarına neden olmaktadır. En çok fıstık üreten iki ülke olan Amerika ve İran'ın üretimini sulamayla katlanıyor. Ülkemizde neredeyse tamamına yakın üretiminin Güneydoğu Anadolu'da olan Antep fıstığındaki sulama sorunu çözülürse üreticimiz de rahat bir nefes alacak, rekolte de artacak. Sulama sorununun çözümü için daha önce de Meclis'te dile getirdiğim gibi Fırat Nehri bir alternatif olabilir" dedi.
KOOPERATİF YA DA BİRLİK KURULMASI ŞART
Milletvekili Kaplan, Güneydoğu Birliği'nin kapanmasıyla çiftçinin sahipsiz kaldığını belirterek, çiftçinin sesini duyuramadığını kaydetti. Kaplan: "Fıstığı, kırmızıbiberi, üzümü, verimli topraklarıyla ünlü olan kentimiz Gaziantep'te üreticilerimiz, çiftçilerimiz bir birlik olmadığından mağduriyet yaşıyor. Maliyet girdileri aldı başını gitti. Mazot, ilaç ve gübre fiyatlarına gelen zamlarla birlikte; çiftçimiz, üreticimiz topraktan mahsulünü kaldıramayacak duruma geldi. Çiftçi, ürettiği mahsulün fiyatı için tüccarın ağzına bakıyor. Serbest piyasa koşullarında fiyat belirleme ne yazık ki çiftçi ve üreticiye olumsuz yansıyor. Fiyat dengesi sağlayan, üreticilerimizin mahsulüne sahip çıkan bir birlik ya da kooperatif kurulması şart" diye açıkladı.
ÇİFTÇİMİZ DE ÜRETİCİMİZ DE EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALMALI
Kaplan, üreticilerin sulama başta olmak üzere; fiyatlardaki istikrarsızlık, devlet destekli tarımsal sigorta primlerinin yüksek olması, hasat zamanında artan hırsızlık, mazot, işçilik ve gübre maliyetlerinin yüksek olması gibi birçok sorunla karşı karşıya kalarak emeğinin karşılığını alamadığını; sorunların çözümü için fıstık üreticilerinin daha çok desteklenmesi, bakanlık tarafından fıstık taban fiyatlarının belirlenmesi ve ivedilikle bir birlik ya da kooperatif kurulmasının çiftçi ve üreticileri rahata kavuşturacağını ifade etti.