Astım Nedenleri? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Astım Nedenleri? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Astım farklı isimlerle de bilinen bir hastalıktır. Çocuklarda astım için alerjik astım, alerjik bronşit ve spastik bronşit gibi isimler de kullanılmaktadır.

Çocuklarda hava yollarının (Bronş, akciğer içindeki hava keselerinin) çeşitli nedenlerle inflamasyon denilen olaylarla koruyucu mukoza tabakasının hasarlanma-sına ve gözenekler oluşmasına neden olmaktadır. Bunun sonucu hava yollarında aşırı bir hassasiyet gelişmekte ve sık sık öksürük, hışıltı, nefes daralması şikayetlerinin ortaya çıkmasıyla sonuçlanan bir hastalığa astım yani bronşit denir.

Astım Nasıl Bir Hastalıktır?

Astım hastalığı yani bronşit korkulacak bir hastalık değildir. Çocuklarda tedavi edilebilen bir hastalıktır. Astım tedavi başarısı çok yüksektir. Astım hastalığı belirtileri gösteren çocukların çocuk alerji uzmanlarınca değerlendirilmesi ve gerekli testler yapıldıktan sonra astım teşhisi konulursa en az ilaçla çocuğa zarar vermeden tedavi uygulamak en doğrusudur.

Astım Belirtileri Nelerdir?

Astım belirtileri; sık tekrarlayan öksürük, hışıltı (Hırıltı) ve nefes sıkışması en önemlileridir. Oyun oynadıktan sonra, koştuktan sonra, egzersiz yaptıktan sonra nefes sıkışması, hışıltı veya öksürük olması da astımın önemli bir belirtileridir. Ancak bu belirtiler kendi kendine düzelen bir durum olabildiği gibi astımın ve diğer bazı önemli hastalıkların belirtileri de olabilir. Bu nedenle her astım belirtisi gösteren çocuklara astım teşhisi konulmaması gerektiği gibi astım hastalığının atlanmaması için de gerekli incelemeler yapılmalıdır.

Astım Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Çoğu kez uzun süren öksürük veya tedaviye cevap vermeyen öksürük durumunda hemen astım ilaçları olan kortizonlu spreyler veya buharlar, yanında nefes açıcılar ve çiğneme tableti, toz şeklinde ilaçlar yemeklerine katılarak kullanılmaya başlanır. Bu tür uygulamalar doğru değildir. Astım belirtileri olan bir çocukta rahatlatma tedavisi 1-2 hafta süreyle verilebilir ancak uzun süre sprey ilaçlar veya buhar tarzında ilaçlar verilmemelidir. Bronşitin yani astım teşhisinin konulması ve ondan sonra en az ilaçla tedavi edilmelidir. Çocuklar deneme amaçlı kullanılmamalıdır.

Sonuç olarak astım hastalığında erken ve doğru teşhis ve zamanında tedavi önemlidir.

Astımlı çocukların astım konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji / immünoloji uzmanları çocuklardaki astım hastalığı konusunda eğitim almış uzmanlardır. Bu nedenle çocuk alerji uzmanları tarafından astımdan şüphelenilen çocukların incelenmesi ve teşhis konulup tedavi edilmesi gerekir.

Kaynak: https://istanbulalerjimerkezi.com.tr/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri