ATM(Bankamatik)’yi Gaziantep’li bir mucidin icat ettiğini biliyor muydunuz?

ATM(Bankamatik)’yi Gaziantep’li bir mucidin icat ettiğini biliyor muydunuz?

Luther George Simjian 1905 yılında Gaziantep’te Ermeni bir ailenin çocığu olarak dünyaya geldi. Gençlik yıllarında önce Beyrut, daha sonra da Marsilya’ya yerleşti.
1920 yılında ise ABD’ye göç etti ve Florida’ya yerleşti. Tıp eğitimi gören Simjian fotoğrafçılıkla da ilgilenmekteydi. Ve bu yüzden de fotoğrafçılıkla ilgili çalışmalar yapmaya başladı.

1934 yılında New York’a taşınan Simjian, ilk olarak mikroskop görüntülerini fotoğraflamaya yarayan bir icat yaptı. Daha sonra ise kendi kendine poz ve odaklama yaparak fotoğraf çekimi yapan bir makine icat etti. Bu makine onun ilk ticari buluşuydu.

Bu arada tüm açılardan kendimizi görebildiğimiz Reflectone ismli hareketli aynalardan oluşan makyaj masalarının mucidi de Simjian’dır.
Simjian’ın kafasında uzun süredir insanların bankacılık işlemlerini duvara monte edilmiş bir makine yoluyla yapmalarıyla ilgili fikirler vardı. Simjian bu fikrin üstüne çok kafa yordu. Ve 1939 yılında ATM’yi icat etti.

Bankaların şüphelerine karşın 20’ye yakın patent alan Simjian, bununla da yetinmeyip, bugün bile geçerli olan temel özellikleri ve ilkeleri geliştirdi.
Üretim ve patent işlemlerini tamamlayan Simjian, bu makineyi kullanması için 6 aylığına CitiBank ile anlaştı. Bu güzel haberdi ancak insanlar ilk kez gördükleri bu makineye pek te rağbet etmedi.

ATM’ye olan talep beklenenin çok alınta olunca, bu 6 aylık deneme haliyle sona erdi.

Simjian anılarında insanlara makinenin kullanımını anlatmakla uğraşmak istemediğini yazdı. Aslında bu durum onu hem ticari bir başarıdan mahrum bıraktı, hemde ATM’nin icadıyla ilgili şöhreti kaçırmasına neden oldu.

Simjian elindeki tüm bu fırsatları kaçırırken, John Barron isimli kişi bu durumu fırsat bilerek ilk gerçek ATM’yi icat eden kişi olarak tarihe geçti.

Sadece bir dakika geciktiği için bankadan parasını çekemeyen John Barron, “Birleşik Krallık’ta ya da dünyanın herhangi bir yerinde paramı çekebilmenin bir yolu olmalıydı çikolata makinelerinden yola çıkarak bankamatik fikrine ulaştım.” demişti.

Modern anlamda başarıyla işleyen ATM ise 1968 yılında Donald Wetzel tarafından geliştirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri