Cezaevinde intihar ve firar girişimleri arttı

Cezaevinde intihar ve firar girişimleri arttı

Cezaevi nüfusunun artmasıyla, yaşanan firar ve intihar girişimlerinde patlama yaşandı. 2006-2017 yılları arasında 37 bin 494 mahpus, firar girişiminde bulunurken, intihar girişimlerinde bulunanların oranı yüzde 111 artış gösterdi.

Yürütülen ceza politikaları sonucunda cezaevlerinin nüfusunun her geçen gün artması ile insanlık dışı koşullarda yaşam mücadelesi veren mahpuslar arasında yaşanan firar ve intihar girişimlerinde patlama yaşadı.

Konu hakkında kamuoyunu bilgilendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, 2006-2017 yılları arasında 37 bin 494 mahpusun, firar girişiminde bulunduğunu açıkladı. İlgezdi, firar girişimlerindeki artışın yüzde üç bin'in üzerine çıktığını ve 2017 yılında haftada 245 mahkumun firara teşebbüste bulunduğunu bildirdi.

İNTİHAR GİRİŞİMLERİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 111

Cezaevlerinde meydana gelen intihar vakalarında da ciddi bir artış yaşandığını vurgulayan İlgezdi, özellikle adli suçlardan cezaevine giren mahpuslar arasında intihar girişimlerinin yaygınlaştığını ifade etti. 2017 yılında 97 mahpusun intihar girişiminde bulunduğu gerekçesiyle disiplin cezası aldığı cezaevlerinde, 2006-2017 yılları arasında 928 mahpusun teşebbüste bulunduğunu aktaran İlgezdi, intihar girişimlerindeki artışın yüzde 111 olarak kayıtlara geçtiğini de paylaştı. Tüm bu sorunların yanı sıra uyuşturucunun da cezaevlerinde yayıldığına dikkati çeken İlgezdi, Adalet Bakanlığı uyuşturucu nedeniyle İnfaz Hakimlikleri tarafından disiplin cezası verilen mahkumlara ilişkin verilere göre tutuklu ve hükümlüler arasında uyuşturucu kullanımının yüzde 445 oranında arttığını bildirdi. İlgezdi verilere göre 2017 yılında uyuşturucu kullanımı nedeniyle ceza alan mahpus sayısının 823 olarak kayıtlara geçtiğini 2006-2017 yılları arasında bu suçtan dolayı disiplin cezası alan toplam mahpus sayısının ise 4 bin 308'e ulaştığını belirtti. Yürütülen ceza politikaları nedeniyle önümüzdeki dönemde 193 yeni cezaevinin devreye gireceğini belirten İlgezdi, konu hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"2018 yılsonu itibariyle cezaevi kapasitesinin 220 bin olduğu ancak 260 bin hükümlü ve tutuklunun bulunduğu bildirilmişti. Cezaevleri bugün kapasitesinin üzerindeki nüfusuyla, sıklıkla meydana gelen hak ihlallerinin yanı sıra; uyuşturucunun, şiddetin, cinsel istismarın ve intihar girişimlerinin arttığı yerler olarak göze çarpıyor. Ceza içinde ceza uygulamasının alanını giderek yaygınlaştırdığını görüyoruz"

"MAHPUSLAR KENDİ GÜÇ DENGELERİNİ YARATIYOR"

"Daha çok cezaevi; daha çok mahpus, daha fazla ihlal, daha fazla suç anlamına geliyor. Şartlar ağırlaştıkça, cezaevleri de kendi kurallarını oluşturuyor. Mahpuslar kendi sistemlerini, kendi güç dengelerini yaratıyorlar. Mahkumlara baskı kurma ve üstünlük kurmaya çalışma nedeniyle disiplin cezası alan mahpus sayısında yüzde 63'lük bir artış başka açıklaması da zaten olamaz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri