Yaşanan makula deliği problemleri genel olarak herhangi bir sebep olmadan ortaya çıkabilmektedir. Bunun dışında yaşın ileri olması makula deliğine sebep olan en önemli etmenler arasındadır. Bunun dışında yaşanan herhangi bir travma sebebiyle de makula deliği ortaya çıkabilir. Göze alınan darbeler bu travmalara sebep olabilir.
Makula deliği ile ilgili bir problem yaşanıyor ise ilaç ile tedavi mümkün değildir. Vitrektomi ameliyatı makula deliğinin giderilebilmesi için yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyatın ardından kişiler birkaç hafta görme ile ilgili düşük sonuçlar alabilir. Fakat bu durum zamanla düzelecektir.
Makula Deliği Evreleri Nelerdir?
Yaşanan bu problemin belirtileri arasında hastanın görme sorununun başlaması ilk adımı oluşturmaktadır. Özellikle makula deliği problemi yaşayanlar görme merkezinde siyah bir leke olduğundan bahsederler. Kişilerin yüzlerini seçme, herhangi bir şey okuma gibi pek çok durumda makula deliği büyük bir engel oluşturmaktadır.
Ayrıntılı görme konusunda da yaşanan sorunlar makula deliği rahatsızlığı olduğunun belirtiler arasında sayılabilir. Yaşanan böyle bir problem var ise en yakın sağlık kuruluşunda kontrolleri gerçekleştirerek ameliyat yapılmalıdır.
Makula Deliği Nasıl Oluşur?
Makula deliği göz ile ilgili yaşanan problemlerden bir tanesidir. Gözün içerisinde bulunan retina tabakası görmeyi oluşturan önemli bir alandır. Görmeyi oluşturan bu tabakanın tam ortasında ise makula bölgesi bulunmaktadır.
Göz içerisinde bulunan makula bölgesi ya da halk arasında söylendiği tabir ile sarı nokta retina tabakasının merkezi ve ayrıntılı görmeyi sağlayan alanıdır. Göz ile ilgili yaşanan makula deliği problemi ise merkezin tam ortasında oluşan delinme sebebiyle açığa çıkmaktadır.
Katarakt Tedavisi Nedir?
Katarakt görmeyi sağlayan göz merceğinde yaşanan problem ile ortaya çıkmaktadır. Göz merceği oldukça saydam bir yapıya sahiptir. Zaman içerisinde pek çok nedenden dolayı göz merceğinin saydamlığını kaybedip matlaşabilir. Böylelikle görüntü bulanıklaşır ve ciddi bir sorun ortaya çıkar. Kataraktın tedavi edilebilmesi oldukça pratik bir ameliyata dayanmaktadır.
İlaç ile tedavisi mümkün olmayan bu rahatsızlıklarda muhakkak cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır. Katarakt ameliyatı yapılacağı zaman hastalara genel veya lokal herhangi bir anestezi uygulanmayarak, pratik bir şekilde işlem gerçekleştirilmektedir. Halk arasında katarakt ameliyatı lazer ile katarakt ameliyatı olarak adlandırılsa da bilimsel adı fakoemülsifikasyondur.
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Katarakt ameliyatında hastanın gözüne 4,5 damla uyuşturucu damla damlatılır. Bu damla sayesinde hastanın herhangi bir acı hissetmesi mümkün değildir. Göz içerisinde ultrasonik titreşim ile çalışan bir iğne yardımı ile saydamlaşan mercek öğütülür. Öğütülen bu mercek göz içerisinden uzaklaştırılır. Ameliyat 10 15 dakika sürmektedir.
Ameliyat sırasında gözün içerisine özel jel verilir. Bu gözün içerisindeki dokuların korunmasını sağlamaktadır. Gözün içerisinde bu işlem gerçekleştirildikten sonra temizlenme işlemi gerçekleştirilir. Göz bölgesinde oluşan kesi bölgesine serum verilerek herhangi bir dikiş yapılmadan kesinin iyileşmesi sağlanmış olur.
Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?
Gözde en önemli bölgeyi retina oluşturuyor diyebiliriz. Retina dekolmanı ise göz küresinin içerisinde oluşan bir soruna verilen isimdir. Retina dokusu bitişik olduğu besleyici bir dokudan yararlanmaktadır. Bu dokudan ayrılması ise retina dekolmanı olarak adlandırılır. Retina dekolmanı ani gerçekleşen bir problemdir. Fakat bu problem ile karşılaşıldığı zaman retina besleneceği yerden ayrıldığı için oksijensiz ve besinsiz kalır ve canlılığını yitirmeye başlar.
Yaşanan bir retina dekolmanı probleminde kalıcı körlüğe sebep olmamak için hızlı bir tedavi seçilmelidir. Retina dekolmanı da en sık karşılaşılan belirtiler arasında uçuşmalar, bulanık görme, görme kaybı şimşek çakması gibi ışık görme gibi pek çok belirti gösterilmektedir.