-'' Gaziantep Havalimanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük havalimanı olmasına karşın 3. Sınıf havalimanı muamelesi görmektedir''
-'' Özellikle ayakkabı, triko, giyim ve gıda sektöründeki kayıt dışı Suriyeli işletmeler ve kayıt dışı çalışanlar yoğun olarak faaliyet göstermektedir. Söz konusu kayıt dışı işletmeler hem devletimizin vergi kaybına hem de yerli işletmelerle haksız rekabete neden olmaktadır''
-''Gaziantep'in Oğuzeli, Karkamış ve Nizip ilçelerini içine alan bereketli topraklarıyla bilinen Barak Ovasında uzun yıllardır beri yağış ortalamasının çok düştü, küresel ısınmanın da etkisiyle kuraklık had safhaya ulaştı''
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Gaziantep havalimanının içler acınası durumda olduğunu belirterek, '' Gaziantep Havalimanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük havalimanı olmasına karşın 3. Sınıf havalimanı muamelesi görmektedir'' dedi.
Milletvekili Sermet Atay, 2019 yılı Bütçe görüşmelerinde TBMM Genel Kurulunda 'Gaziantep'in Sorunları ve Çözüm Önerileri'' hakkında konuşma gerçekleştirdi. Gaziantep'in sorunlarının yakından takipçisi olmaya devam edip çözüm önerileri sunmaya devam edeceğini ifade etti. Atay, Gaziantep havalimanı iki milyondan fazla nüfusa hizmet eden bölgede Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis ve Şanlıurfa'nın bir bölümüne hizmet eden bir havalimanı durumunda olduğuna dikkati çekti.
Zeugma, Dülük, ve Yesemek antik kenti gibi turistik mekanlara ev sahipliği yapan, aynı zamanda Gastronominin başkenti olarak da anılan Gaziantep'in, yerli ve yabancı bir çok turistin tercih ettiği bir şehir konumunda olduğunu kaydeden Sermet Atay, şöyle devam etti.
''Gaziantep'e düzenlenen uçak seferleri ölü diye tabir edilen saatlerde ve küçük gövdeli uçaklar ile gerçekleştirilmektedir. Sefer sayılarının artırılması ve büyük gövdeli uçaklarla sefer düzenlenmemesi nedeniyle fiyatları fahiş oranda yüksektir.
Bir an önce uçak sefer sayılarının artırılarak uçak seferlerinin ihtiyaç saatlerine göre belirlenmesi ve büyük gövdeli uçaklarla sefer yapılması düşüncesindeyim.
Ayrıca, hem yolcu kapasitesi hem de hem de gelen-giden turist sayıları bakımından Gaziantep'in çok altında olan bazı illerimiz siyasi nedenlerle A grubu seyahat acentaları sağlanan turist ' desteğinden faydalanırken, Gaziantep'in söz konusu destekten yararlandırılmaması, özel uçak firmalarının Gaziantep havalimanının tercih etmemesine neden olmaktadır. Yerli ve yabancı turist sayıları bakımından destekten yararlanan illerden 2-3 katı fazla giriş kapasitesine sahip olan Gaziantep havalimanının acilen söz konusu turizm desteği kapsamına alınması beklenmektedir.''
-BARAK OVASINDA YAŞANAN KURAKLIK-
Atay, Gaziantep'in Oğuzeli, Karkamış ve Nizip ilçelerini içine alan bereketli topraklarıyla bilinen Barak Ovasında uzun yıllardır beri yağış ortalamasının çok düştüğünü, küresel ısınmanın da etkisiyle kuraklığın had safhaya ulaştığını, gün geçtikçe çorak bir hal aldığını belirtti.
Sermet Atay, Barak yöresinin etkili alanlarının yüze 70-80'nin antep fıstığı ve zeytin ağaçlarından oluştuğunu, en az 10 yılda yetişen bu ağaçlardan daha iyi verim alınabilmesi için, bölgede devlet su işleri ve diğer kurumlar tarafından gerekli ar-ge çalışmaları yapılıp, enerji maliyetlerini düşürücü güneş enerji panelleri yatırımları ile bu projelerin hayata geçirilmesi büyük önem arz ettiğini anlattı.
Milletvekili Atay, şunları kaydetti:
''Sulama projelerimizin tamamlanması halinde büyük istihdam potansiyeli oluşacak, işsizlik önlenecek, yöre halkının yaşam kalitesi artacak ve birçok üründe rekolte kaybı yaşanmayacaktır.
Altını çizerek söylüyorum, ''bu rekolte kayıplarında milli, ekonomiye verdiğimiz kayıp, bizim söz konusu bölgede sulama yatırımlarını tamamlayacak orandadır.''
-GAZİANTEP-NİZİP VE NURDAĞI KARAYOLU-
Atay, Yapımına başlanan, ancak çok yavaş bir şekilde ilerleyen ve zaman zaman durma noktasına gelen, Gaziantep-Nizip D400 karayolunun 47 kilometrelik bölümü Gaziantep-Nurdağı duble yol projesine hız kazandırılması, her geçen gün artan ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazalarının azalmasına yardımcı olacağına dikkati çekti.
-ERSİN ARSLAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ-
Atay, Gaziantep'te bulunan Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma hastanesinin sadece isimde kaldığı ne eğitim ne de araştırma şartlarının oluştuğu hastanenin teknik altyapısı ve kadro açısından gerekli asgari şartları taşımadığı tespit edilmiş bugüne kadar bu konuda çalışma ve iyileştirme yapılmadığını söyledi.
Atay, ''Gaziantep Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma hastanesinin gerekli donanım ve kadrolarının biran önce tamamlanması bunun yansıra gerçek anlamda eğitim ve araştırma hastanesi standardına kavuşturulması gerektiği düşüncesindeyim'' dedi.
Atay, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Ayrıca Gaziantepliler, Suriyeli mülteciler ve çevre illerden gelen hastalara hizmet vermekte olan ve 1967 yılında hizmete giren 25 Aralık Devlet Hastanesi, günde yaklaşık 7 bin hastaya hizmet vermektedir. Ancak şehrin merkezine bulunan bu hastanemizde fiziki yetersizlik had safhadadır.
Mevcut hastanenin boş olan 50 bin metrekarelik bahçesinde, fizibilite çalışmaları tamamlanmış, gerekli zemin etütleri yapılmış ve proje aşamasına getirilmiştir. Bu alana yeni hastane binası inşaatı ihalesinin bir an önce başlatılarak şehrimize modern donanımlı bir hastanenin kazandırılması elzem duruma gelmiştir.''
-SURİYELİ İŞYERİ SAHİPLERİ-
Gaziantep'in temel sorumlarından birinin ise şehrimizde faaliyet gösteren Suriyeli işyeri sahipleri olduğunu ifade eden Sermet Atay, ''
Özellikle ayakkabı, triko, giyim ve gıda sektöründeki kayıt dışı Suriyeli işletmeler ve kayıt dışı çalışanlar yoğun olarak faaliyet göstermektedir. Söz konusu kayıt dışı işletmeler hem devletimizin vergi kaybına hem de yerli işletmelerle haksız rekabete neden olmaktadır'' ifadelerini kullandı.
Yaptığımız araştırmalarda, Gaziantep Ticaret Odasına 1600, Gaziantep Sanayi Odasına ise kayıtlı 77 Suriye uyruklu firmanın olduğu, ancak bu rakamın en az beş kat fazlası da kayıt dışı küçük ve orta ölçekli işletmenin Gaziantep'te mevcut olduğunun ortada olduğunu kaydeden Milletvekili Atay, şu ifadeleri kullandı:
''Gerekli denetimler ile bu tür işletmelerin bir an önce kayır altına alınıp, yerelde haksız rekabetin önüne geçilerek ayı zamanda devletimizin gelir kaybının önlenmesi sağlanacaktır.
Ayrıca, Gaziantep'te yaklaşık 400 bin Suriyeli sığınmacı yaşamakta olup, bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. Gaziantep ve Kilis artık bu yükü taşıyamayacak hale gelmiştir. Gerekli önlemler alınarak Suriyeli sığınmacıların bir an önce güvenli bir şekilde kendi ülkelerine gönderilmesini beklemekteyiz. Aksi takdirde bu şehirlerde sosyal denge ve diğer yönlerden tehlike arz eden duruma gelmektedir.''
-GAZİANTEP 2018 LGS SONUÇLARI-
Gaziantep'in 2018 yılı LGS sonuçlarını da değerlendiren Atay, '' Gaziantep bu sıralamayı asla hak etmiyor. Bu bir utanç tablodur. Milli Eğitim Bakanımızı gerekli tedbirleri almaya davet ediyorum'' dedi.