Eczanelerde Grip Aşısı Sıkıntısı

Bu yıl için üretilen grip aşılarının eczanelere ve tüm sağlık kuruluşlarına dağıtımına başlanacağı açıklanmasına rağmen Eczanelerde grip aşısı sıkıntısı yaşandığı öğrenildi. Bursa’dan Elazığ’a, Konya’dan Samsun’a, Antalya’dan Edirne’ye ve Gaziantep’e kadar Türkiye’nin birçok ilinde grip aşısı sıkıntısı yaşanıyor.

Son baharın gelmesiyle birlikte grip olma riski daha da artıyor. Özellikle okul, kafeterya, AVM gibi kalabalık alanlarda gribin bulaşma oranını artırıyor. Ancak Türkiye'nin birçok büyükşehrinde grip aşısını bulmak çok zor.

25 BİN ECZANEYE 20 BİN KUTU AŞI
Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, Türkiye’de 25 bin eczane olduğunu söyleyerek şöyle konuştu;“Yurtdışından gelen grip aşısı miktarı ise sadece 20 bin kutu. Önceki senelerde Fluarix, Vaxigrip 3’lü ve Vaxigrip Tetra 4’lü grip aşılarını eczanelerde bulmak mümkündü. Bu sene ise sadece Vaxigrip Tetra 4’lü grip aşısı geldi. Bunu da parti parti gönderiyorlar. Gelen grip aşısı 20 bin kutu. Türkiye’de 25 bin eczane var. Aşıyı pek fazla satmayan veya almayan eczaneler oluyor. Yani eczane başına 3-5 kutu grip aşısı dağıttılar. Hastalar aşı bekliyor. Önümüzdeki haftalarda tekrar aşı gelecek deniliyor. Fakat ne kadar parti aşı gelecek bunu da bilemiyoruz”

Covid-19’un etkilerinin azalması için 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara grip ve zatürre aşılarını yaptırmalarınınistendiğini belirten Demirci, “Görünen o ki bu yıl her iki aşı tüketimi de pandemi nedeniyle katlayacak. Kronik hastalığı olanları katmadan sadece 65 yaş üstü nüfusumuz 8 milyon civarı. Ülkemizde grip aşısı yaptırma oranı yüzde3 “ü yani 2, 5 milyon kutuyu bulmuyor. Zatürre aşısı yaptırma oranı ise daha da düşük. Grip aşısını getiren firma “geçen yılkı sayıda getiriyoruz diyor. O zaman grip aşısı oldukça yetersiz kalacaktır” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri