Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Mustafa: Siyasi çözüm olduktan sonra Suriyelilerin yüzde 90’ı dönecek

Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa, açıklamalarda bulundu. Abdurrahman Mustafa, Barış Pınarı Harekatı ile terörden temizlenen bölgelerdeki son durumu, Suriye’deki son gelişmeleri ve İdlib’deki ateşkes sürecini değerlendirdi.

Barış Pınarı Harekatı ile terörden temizlenen bölgelerdeki son durumu değerlendiren Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa, o bölgelerden göç ettirilen ve göçe zorlanan insanların tekrar yurtlarına gelmelerini sağladıklarını söyledi. Terörden temizlenen bölgelerde hizmetlerin yapılabilmesini için yerel yönetimlerin de oluşturulduğunu ifade eden Abdurrahman Mustafa, “Barış Pınarı Harekatı’ndan hemen sonra oradaki dengeyi gözetleyerek belli kriterler içerisinde yerel meclisleri oluşturduk. Bunlar tabi ki geçici yerel yönetimlerdir. Daha sonra oradaki asayişi sağlamak için de askeri polis olsun, sivil polisler olsun yavaş yavaş görev yerlerine dağıtımlar yapılıyor” dedi.

"PKK/PYD İLE DEAŞ YÖNTEM OLARAK BİRBİRLERİYLE AYNI"

Barış Pınarı Harekatı ile terörden temizlenen bölgelerde sivillere karşı hala saldırıların olduğunu belirten Abdurrahman Mustafa, PKK/PYD terör örgütü ile DEAŞ terör örgütünün yöntem olarak birbirleriyle aynı olduğunun altını çizdi. Bu terör örgütlerinin sivilleri ve Pazar yerlerini hedef aldığını ifade eden Mustafa, “İki terör örgütü de bomba yüklü araçlarla, aynı yöntemlerle sivilleri katlediyorlar. Bu durumu minimum seviyeye indirebilmek için polis, emniyet ve milli ordu mensuplarımız çalışıyorlar” diye konuştu.

"DEMOGRAFİK YAPIYI PYD DEĞİŞTİRDİ"

Terör örgütü PYD/PKK’nın yürüttüğü propagandalara da değinen Mustafa şu ifadelerde bulundu: “PYD/PKK demografik yapı üzerinden propaganda yapıyor. Bu tamamen asılsızdır. Çünkü demografik yapıyı zaten kendileri değiştirdi. Tel Abyad’da DEAŞ’tan kurtarma bahanesiyle oradaki demografik yapıyı değiştiren PYD’ydi. Oradaki Türkmen ve Arap kardeşlerimizi yerlerinden sürdüler ve köylerini dozerlerle yerle bir ettiler. Bu konuda uluslararası kuruluşların da raporları var.”

ÇIKARILAN AF KANUNU

Suriye Geçici Hükümeti’nin çıkardığı afla ilgili de bilgi veren Abdurrahman Mustafa, “Orada baskı ve silah gücüyle hareket eden bir yönetim vardı. Yani bazı insanlar mecburi olarak PYD’nin saflarına katılmak zorunda kaldı. Kamu davalarını düşürdük ama bir cinayet işlenmişse, hakkında vatandaştan bir dava varsa onu düşürmedik. Af konusunda peyderpey soruşturmalar yapılıyor. Eğer eli kana bulanmamışsa, terör eylemi yapmamışsa, hakkında vatandaştan bir dava yoksa salıveriyoruz” dedi.

"TÜRKİYE’NİN SURİYE REJİMİNE BAKIŞI NETTİR"

Abdurrahman Mustafa, Suriye rejim istihbaratı ile Türk istihbaratının görüştüğü iddiası üzerine, “Suriye rejimine karşı Türkiye’nin tutumunda baştan beri hiçbir değişiklik olduğunu sanmıyorum” dedi ve ekledi: “Ülkeler arasında zaman zaman bu görüşmeler yapılabilir. Doğaldır. Ama ben bu görüşmeyi resmi yerlerden henüz teyit ettirmedim. Güvenlik düzeyindeki görüşmeler olabilir. Bu Türkiye’nin Suriye rejimine karşı olan tutumunun değiştiği anlamına gelmez. Türkiye’nin Suriye rejimine bakışı baştan beri nettir.”

"İDLİB’DE BİR TRAJEDİ YAŞANIYOR"

İdlib’deki son durumu ve ateşkes süreciyle ilgili de konuşan Mustafa, ana gündemlerinde İdlib olduğunu söyledi. “İdlib’de bir insani dram yaşanıyor” diyen Abdurrahman Mustafa, kasım ayından bu yanan neredeyse 330 bin insanın yerinden edildiğini ifade etti. Mustafa, İdlib konusundaki açıklamalarına şöyle devam etti: “Maalesef orada bir trajedi yaşanıyor. Biz Suriye Geçici Hükümeti olarak kısıtlı imkanlar çerçevesinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama böylesi insani krizlerde devletlerin ve uluslararası kuruluşların devreye girmesi lazım. Önemli oaln katliamların durdurulmasıdır. Fakat ben ne Rusya’nın ne de rejimin samimiyetine inanmıyorum. Ateşkes ihlalleri devam ediyor. Katliamlar, ancak rejimin gitmesiyle durur. Bir katilin elini boş bırakırsanız devam edecektir. İnşallah bu insani dram artık biter.”

"GAZİANTEP HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Suriyelilerin ülkelerine dönme süreciyle ilgili de konuşan Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa, “Türkiye devleti ve Türk halkı sağolsun baştan beri Suriyelere kucak açtı. Suriye’den Türkiye’ye gelen insanlar keyfi gelmedi. Herkes kendi memleketini ve toprağını kolay kolay bırakmaz ama mecburen buradayız. Buraya göç edenlerin Suriye’de bir hayatı vardı. Tekrar Suriye’deki siyasi çözüm olduktan sonra ben başta olmak üzere Suriyelilerin yüzde 90’ı dönecektir. Kimse kendi vatanını bırakmak istemez. Bugün Afrin’e, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerine insanların çoğu dönüyor. Özellikle Gaziantep’teki yetkililere, sayın valiye ve Gaziantep halkına çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri