SSD Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

SSD Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

SSD Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Günümüz teknolojisiyle oyun ve programlar için birçok depolama cihazı bulunuyor. Geleneksel harddiskler de bunlardan bir tanesi. Birçok kişi geleneksel harddisk kullansa da gelişen teknoloji bizleri, veri depolama üniteleri olan SSD ile tanıştırdı.

Geleneksel harddisk gelişen teknoloji ile birlikte kendini yeniliyor olsa da fazla güç tüketmesi, ısınma sorunu gibi problemler yaşatabiliyordu. Ancak son yılların SSD’leri geleneksel hardisklerden farklı çalışır. SSD nedir, SSD alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğine değineceğiz.

Geleneksel harddiskler dönen plakalar ile veri depolarken, SSD’ler bu işlem çipler sayesinde belleklerin üzerine bilgilerin yazılması ile yapılır. Yapı olarak da harddisklere göre küçük olan SSD, kullanım kolaylığı sağlar. Harddisklere göre daha dayanıklı olan SSD, oldukça sessiz çalışmasıyla da dikkat çeker.

SSD Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Okuma Yazma Hızı

SSD’lerin belirleyici özelliklerinden biri de okuma ve yazma hızlarıdır. Ortalama klasik bir harddiskten çok daha iyi performansta okuma yazma hızına sahip olan SSD’ler harddisklere göre kat kat hızlı veri transferi yapabilirler.

Okuma ve yazma hızı alacağınız SSD üzerinde belirtilir. SSD’nin tercih edilme sebebi de çok hızlı veri aktardığı için okuma yazma hızı son derece önemlidir. Okuma yazma hızı ne kadar yüksekse o kadar bir SSD demektir. Okuma yazma hızının saniyede 500 MB tercih edilebilir.

Kapasite

SSD’leri kullanım amacınızı belirlemeniz ne tür bir SSD alacağınızı tespit etmek açısından önemlidir. Eğer bilgisayarınızda oyun ve programları SSD üzerine kuracaksanız bu tür oyun ve programları rahatlıkla alabilecek kapasitede olması gerekir. En az 120 GB SSD tercih edilebilir, daha yüksek alan gerektiren çalışmalarda ise 240 GB tercih edilebilir.

SSD’de Veri Aktarma

Bilgisayarınızda hızı belirleyen unsurlar birbirlerine bağlı olarak çalışır. İşlemcinizin iyi olması bilgisayarın performansının yüksek olması için yeterli değildir. Anakartınız işlemci ve RAM kadar güçlü değilse veri aktarımı yavaş olacaktır. Bu durumda, bir SSD sizin veri aktarım hızınızı kolayca artırabilir.

Anakart, RAM ve ekran kartı bileşenleri her ne kadar birbirine eşdeğer hızda olsalar da, HDD’lerin okuma ve yazma hızı sınırlı olduğundan bu açığı kapatmada SSD’ler devreye girecektir. SSD ile birlikte okuma ve yazma hızı 10 kata kadar artarak, veri aktarımı hızlı ve kolay hale geldi.

Veri aktarım konusunda önemli faktörlerden biri de anakart ve SSD bağlantısı. SSD üzerinde yazan Sata II / Sata III ifadeleri anakart üzerinde SSD’lerin bağlandığı Sata bağlantıları ile ilgilidir. Sata II’nin hız limiti ortalama 300 mb/sn iken, Sata III iki kat daha fazla performans gösterebilir. Anakart üzerindeki Sata bağlantısının hangisini desteklediğine bakmalı ona uygun olarak SSD almalısınız.

PCI-x / M2 Teknolojisi

Sata teknolojisinin üst seviyesi denilebilir. Diğer modellere göre fiyatları yüksektir. Aşırı hız isteyenler için önerilir.

SSD Boyutu Ne Kadar Olmalı?

SSD üzerine çok program yüklemeyecekseniz ve çok yüksek alan gerektiren programlar kullanmıyorsanız 120 GB SSD sizin için yeterli olacaktır. Ancak oyun oynamayı seviyorsanız ya da çok fazla program kullanıyorsanız 240 GB SSD sizin işinizi görecektir.

https://www.longlinestore.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri