GENÇLERBİRLİĞİ-GAZİANTEP FK MAÇI TEKRARLANIYOR MU?

Süper Lig’in 19. haftasında iki maçta ‘kural hatası’ tartışması yaşandı. Birisi Göztepe-Beşiktaş, diğeriyse Gençlerbirliği-Gaziantep FK maçı… İtirazda bulunan iki kulüpten Gaziantep’in şansı Beşiktaş’tan daha yüksek.

Abdullah Avcı ile yollarını ayıran Beşiktaş, Şenol Fidan yönetiminde çıktığı Göztepe maçını da kaybederek kötü gidişatını sürdürürken, maçta kural hatası olduğunun iddia etti. Siyah beyazlı yönetim TFF’ye henüz resmi bir başvuru yapmadı. Buna karşı Gençlerbirliği deplasmanında 1-0 kaybeden Gaziantep FK, kural hatası iddiasıyla Türkiye Futbol Federasyonu’na başvuruda bulundu.
Peki iki maçta kural hatası hakem hatası mı yapıldı ve itirazlar olursa sonuç ne olur? Eski hakem Murat Fevzi Tanırlı konuyu Ajansspor için enine boyuna masaya yatırdı:

KURAL HATASI NEDİR HAKEM HATASI NEDİR?
“ ‘Kural hatası’ ve ‘hakem hatası’ kavramları her zaman çok karıştırılmakta ve bu nedenle de polemik konusu olarak fazlasıyla kullanılmaktadır. ‘Kural hatası’ kavramında aslolan ve buna sebebiyet veren temel konu ‘oyunun başlama şekli’ndeki yanlışlıktır. Endirekt serbest vuruşla başlaması gereken bir oyunun hakem atışıyla başlaması örnek olarak verilebilir. Bir başka örnek de, sarı kartı olan bir oyuncunun ikinci sari kart gördüğü halde oyun alanında kalması ve oynamaya devam etmesi gibi örneklerdir.
Oyun Kuralları’nın ‘Kural 8:Oyunun Başlaması ve Tekrar Başlaması’ maddesinde bu sezondan itibaren uygulanacak şekilde değişiklik yapılmıştı. Bu kural gelmeden önce hakem atışı yapılırken, hakem oyunu durduğu anda top neredeyse, oyun yeniden başlayacağı zaman hakem o noktadan oyunu başlatıyordu. Bu sene ise Oyun Kuralları kitabının 88. sayfasında belirtildiği üzere, topa en son dokunan oyuncunun olduğu yerden ve top o oyuncunun önüne bırakılacak şekilde değişikliğe uğradı.
Dolayısıyla oyun 1-1 devam ederken, Hüseyin Göçek sakatlık nedeniyle durdurduğu oyunda, yeni değişen kurala göre Beşiktaşlı Douglas'ın olduğu yerden yani Beşiktaş ceza sahasının önünden hakem atışıyla oyunu tekrar başlatmalıydı. O ise oyunu topun son oynandığı yerden ve topu ev sahibi takım oyuncularının önüne bırakarak başlattı.

BEŞİKTAŞ HAKLI MI, MAÇIN TEKRARI GEREKİR Mİ?
Son yıllarda IFAB tarafından yapılan pek çok değişiklik nedeniyle henüz hakemlerde tam bir adaptasyon sağlanmadı. Son 1 sene içerisinde hakemler tarafından pek çok kural hatası yapıldı. Oyun devam ederken bir antrenörün saha içine girip topa müdahalesinde hakem atışı ile başlanması gibi kural hatası örnekleri gördük. Maçın tekrarını gerektirecek bir kural hatası olarak görülmedi ve itirazlar sonuçsuz kaldı. Göztepe-BJK maçında da “direkt maçın sonucuna tesir edecek nitelikte bir kural hatası oldu mu?” sorusuna cevap aranması gerekecek. Hakem atışı yapılır yapılmaz atak golle sonuçlanmış olsaydı kural hatası kararı verilmesi çok çok yüksek ihtimal olurdu ancak araya bir de faul kararının girmiş olması pozisyonun kural hatasından uzaklaştığı yönünde değerlendirilmesine neden olabilecektir. Kurulun kararını bekleyip görmek gerekecek

G.BİRLİĞİ-GAZİANTEP MAÇINDA KURAL HATASI VAR MI?
Kayode’nin kullandığı penaltı sonrasında kaleciden dönen topu Muhammet tamamlayıp golü atmıştı. VAR hakemi, pozisyonu incelemesi sonucunda Muhammet’in penaltı vuruşu yapılmadan oyun alanına girdiğini tespit ederek hakeme izlemesini önermiştir. Hakem yukarıda belirtilen ihlalleri doğal olarak göremeyeceğinden VAR müdahalesi gerçekleşti.
IFAB protokolü kapsamında VAR hakemi penaltılarda aşağıda birkaçını paylaşacağım durumlara bakar:
1- Penaltı kaçırılırsa ve kaleci kurtarırsa öncelikle kalecinin çizgiyi terk edip etmediğine bakar. Bu pozisyonda kaleci nizami şekilde duruyor.
2-Penaltıyı kaleci kurtarır ve penaltıyı kullanan takımın bir başka oyuncusu gol atarsa, golü atan oyuncu penaltı atılırken ihlal yapmış mı ona bakar. Bu pozisyonda golü atan Muhammet, 9.15 metrelik mesafeyi bozup yayın içine erken girerek ihlali yapıyor.
3-Penaltıyı kaleci kurtarır ve savunma oyuncularından birisi topu uzaklaştırırsa, savunma oyuncusunun bu müdahalesi rakibinin gol atma şansını engelliyor mu sorusuna cevap arar.
Burada kural hatası kapsamında tartışılması gereken nokta, VAR’ın davetiyle pozisyonu izleyen hakemin penaltı vuruşunda topun kalecinin kurtarışından önce yapabileceği ilk kontrol. Penaltı vuruşu ilk yapıldığında her iki takımdan da oyuncuların ceza alanına girdiği gözüküyor. Bu nedenle penaltı vuruşunda her iki takımdan da oyuncuların 9.15 ihlali yaptıkları aşikâr. Oyun kurallarında ‘penaltı’ kuralının ‘ihlaller-cezalar’, kısmındaki ihlallerde her iki takım oyuncularının da ihlal ettiği durumlarda penaltının tekrar edilmesi gerektiği belirtiliyor (Oyun Kuralları Kitabı 119.sayfa).
Bu nedenle de kenara gelip VAR’da penaltıyı izleyen hakemin, her iki takımdan da ihlalleri gözeterek, penaltı vuruşunu tekrarlatması gerekirken oyunu endirekt serbest vuruşla başlatmış olması nedeniyle kural hatası tartışması doğmaktadır.”
Ortaya çıkan bu değerlendirmeye göre Beşiktaş’ın başvurması halinde kural hatasından maçın tekrarı zor görünüyor. Ancak bu siyah beyazlıların başvurma hakkını ortadan kaldırmıyor.
Diğer yandan Gaziantep’in eli daha sağlam. TFF’ye başvurusunu bugün yapan Güneydoğu temsilcisinin tekrar kararı aldırması çok kuvvetli ihtimal.

Gaziantep'ten Merkez Hakem Kurulu'na çağrı açıklaması
Süper Lig’de ilk sezonunu yaşayan Gaziantep Futbol Kulübümüzün, sezon başından bu yana oynadığımız karşılaşmalarda aleyhimize yönelik gerçekleşen hakem hataları kulübümüz ve taraftarlarımızı hayal kırıklığına uğratmaya devam etmektedir.
Türk futboluna ve değerlerine büyük saygı duyan kulübümüz, ülkemizde kullanılmaya başlanılan “VAR” sistemine rağmen haftalardır süre gelen ve sonucu direkt olarak etkileyen hakem hatalarından dolayı ne yazık ki kritik puan kayıpları ve bunun doğal sonucu olarak maddi zarara uğramaktadır.
Şuana kadar canımızın birçok kez acımasına rağmen, Türk Futbolumuzun huzuru ve hakemlerimizin de hata yapabileceğine karşı olan anlayışımız karşısında sessizliğimizi koruduk. Ancak üzülerek belirtmekteyiz ki, ligin bu kritik sürecinde bu hataların HİÇ BİR KULÜBÜMÜZ için yaşanmasını istemiyor ve bu doğrultuda gereken fedakarlıkları da yapmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna belirtiriz.

KURAL HATASIYLA İLGİLİ BAŞVURUMUZ GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR
Gaziantep Futbol Kulübü olarak, sezon başından bu yana birçok kez canımız yanmış olsa da hakemlerimize olan inancımızdan ve Türkiye Futbol Federasyonu’na olan saygımızdan dolayı sessizliğimi korumayı başarmıştık. Ancak Gençlerbirliği maçında yaşanan penaltı pozisyonundaki kararın “KURAL HATASI” olduğu konusunda Türkiye Futbol Federasyonu’na gerekli başvuruları yapacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

MERKEZ HAKEM KURULUNA ÇAĞRIMIZDIR
Son zamanlarda Süper Lig’de birçok güzide kulübümüzün, hakem hatalarından dolayı yaptığı açıklamaları ve bu ortamın Türk Futbolumuza zarar verdiği düşüncesini taşımaktayız. Bu doğrultuda Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu’muza çağrıda bulunarak, Kulüpler Birliği nezdinde yaşanılan hatalarla ilgili tüm kulüp temsilcilerimizle birlikte bir toplantı gerçekleştirilmesini talep etmekteyiz.
Saygılarımızla
Gaziantep Futbol Kulübü Yönetim Kurulu

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri