Korona şampiyonu kuru sarımsak!

Kastamonu'da yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle fiyatı katlanan sarımsak, cep yakıyor... Pazarlarında Çin ve Maraş sarımsağı alternatif gibi görünse de o iki ürünün de fiyatları yüksek. Marketlerde ise Sarımsak'ın kilogramı 120 TL'leri bulmuş durumda.

Olumsuz hava koşulları ve Koronavirüs nedeniyle kilosu 15 lira olan sarımsağın fiyatı önce yüzde 100 zamla 30 liraya çıktı; tırmanış durmadı, sürüyor. Şu anda marketlerde sarımsağın kilosunun 120 TL'lere çıktığı görülüyor. Vatandaş, bu fiyatlarla yemeklerinde sarımsağı eskisi kadar bol kullanamıyor. Bir süredir pazarlarda bulunan Çin sarımsağının fiyatlarına koronavirüsün etkisi ise garip... Vatandaş ise önce soruyor, fiyatını öğrenince alamadan gidiyor. Türkiye'de yıllık kişi başı sarımsak tüketimimi 1.5-2 kilo civarında. 2019 yılında üretilen sarımsağın 408 tonunu ise ihraç ettik. Hava koşulları, en yoğun üretimin yapıldığı Kastamonu'da sarımsağı etkileyince, resmi verilere göre; 2018 yılında kilosunu 13-15 liradan yediğimiz sarımsağın fiyatı önce ikiye sonra, 4'e katlandı. Bu artışa birde Koronavirüs salgını etkilerken sarımsagın kilosunun 120 TL'ye kadar çıktığı ileri sürüldü.

Peki, bu durumu düzeltmek için ne yapılması gerekiyor?
Üretim planlaması ve devlet desteği de gerekiyor. Fiyat dalgalanması yoğun. yetkililer; 2019 yılında 10 liranın altına dahi düşen fiyatın, bugün 60-70 lira olmasını ciddi istikrarsızlık olarak değerlendiriyor; Bu fiyatın dahada yükseldiği bir ortalda birde Korona etkisi çıktı. Korona virüsü nedeniyle sarımsağın kilosunun 120 TL'lere çıktığı görülüyor. Sertifikalı tohum ekilmesine, üretim planlaması yapılması gerektiğine vurgu yapıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri