Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü, yeni sezonda Süper Lig'de mücadele etmeye hazırlanırken Kulüp Başkanı Adil Konukoğlu'nun girişimleri sonrasında kulübün Anonim Şirket olması için çalışmalar yürütülüyor. Gazişehir kulübünün ayakta kalması ve yaşaması için başlatılan bu girişimde isteyen işadamları hisse alabilecek ve kulübün yaşamasına katkı sağlayacaklar. Peki bu nasıl olacak? ayrıntılar haberimizde'¦
OLAY SPOR ekibi, Anonim Şirket olma yolunda ilerleyen Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü'nün bu çalışmasını mercek altına aldı. İşte ayrıntılar;
GAZİŞEHİR ŞİRKETLEŞİYOR
Başkan Adil Konukoğlu'nun şampiyonluktan sonra kulübün yaşaması için adımlar atmaya başladı. Olağan genel kurulda görüşülen ve A.Ş. olması için yetki verilen yönetim kurulu bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü, Süper Lig'de Anonim Şirket olacak. Bu konuda çalışmalar sürüyor.
SANAYİ ODASI'NDA GÖRÜŞÜLDÜ
Gazişehir Gaziantep'in şirketleşme ve kurumsallaşma adına yaptığı girişimler Kulüp Başkanı Adil Konukoğlu tarafından Sanayi Odası Meclis toplantısında gündeme getirildi. Tüm sanayicilerin sıcak baktığı bu şirketleşmenin Gaziantep'in faydasına olacağı görüşüne varıldı. Başkan Konukoğlu'nun mücadelesiyle yapılması planlanan A.Ş. çalışmalarında Sanayi Odası'nın da tam desteğinin alınmış olduğu görülüyor.
İSTEYEN HİSSE ALABİLECEK
Gazişehir Gaziantep'in Süper Lig'de ayakta kalması ve yaşaması için başlatılan bu çalışmanın ay sonunda neticelenmesi beklenirken kulübün A.Ş. olmasıyla birlikte işadamlarından isteyen hisse alabilecek. Gazişehir'e destek adına yapılan bu çalışma sonrasında kulübün ise kalıcı gelirlere kavuşması bekleniyor. Aynı zamanda Türkiye'de sayılı kulüplerden birisi olması beklenen Gazişehir Gaziantep'in Anonim Şirket olma adına önemli adımlar attığı görülüyor.
ŞİRKETLEŞME NASIL OLUYOR?
Futbolun endüstriyel bir süreç içine girmesiyle birlikte, futbol kulüplerinin hızla şirketleşmeye başladıklarını görüyoruz. Aslında bu gelişme, futbolun geçirdiği yapısal değişimin de bir göstergesi. Çünkü futbola ilişkin tüm ögelerin nitelik ve niceliksel değişim ve gelişimi, kulüpleri de şirketleşmeye zorladı. Futbol pastasından daha fazla pay alabilmenin yolu günümüzde şirketleşmekten geçiyor.
'Şirketleşmenin kulüplere sağlayacağı pek çok fayda bulunmakla birlikte; bu yararları iki başlık altında toplamak mümkündür. Bunlardan birincisi: Kurumsallaşma ve profesyonelleşme; ikincisi ise gelir kaynaklarının arttırılmasıdır.
FON TEMİN EDİP, KURUMSALLAŞIYOR
Futbol kulüplerinin gelişen endüstriyel futbol piyasasında daha etkin aktörler olabilmeleri, onların bu piyasadan daha fazla pay alabilmelerine bağlıdır. Rekabetçi piyasa içinde kulüplerin pastadan maksimum payı alabilme mücadelesi, kulüpleri yeni gelir kaynakları yaratma yoluna itmiştir. Bu amaçla kulüpler daha değişik, daha uzun vadeli ve daha düşük maliyetli fonları sağlayabilmek için sermaye piyasalarına açılmışlardır.
Sermaye piyasalarına yönelen kulüpler aynı zamanda futbolun endüstriyel gelişimine uygun kurumsal bir yapıyı da oluşturma süreçlerini bu şekilde başlatmış oldular. Kulüpler bir yandan sermaye piyasalarından fon temin ederlerken; diğer yandan kurumsallaşarak, profesyonelleşmeye başladılar.
ÜLKEMİZDE KULÜPLERİN ŞİRKETLEŞME VE HALKA ARZ ŞEKİLLERİ
Ülkemizde ilk şirketleşen kulüpler olarak karşımıza Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Malatyaspor, Vanspor, Adanaspor, İstanbulspor, ÇanakkaleSpor, Karşıyaka, Antalya ve Siirtspor çıkmaktadır. Ancak sözkonusu kulüplerimizden sadece dört büyük kulüp hisselerini borsaya açma başarısını gösterebilmiştir. Bu kulüplerimizden Beşiktaş'ın dışındaki Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor kulüplerinin biçimsel farklılıkları olsa da öz olarak halka açılma ve şirketleşme biçimleri birbirine benzer özellikler göstermektedir.