Sağlık Müdürlüğünde saatler süren tatbikat

Sağlık Müdürlüğünde saatler süren tatbikat

"Gaziantep'te 2019 yılının ilk Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) tatbikatları İl Sağlık Müdürü Serdar Sarıfakı'nın katılımları ile Şahinbey ilçesi ''Erikçe '' mevkiinde gerçekleştirildi. Yapılan tatbikatlar gerçeği aratmazken olası durumlara karşı nasıl müdahale edileceği de olay yerinde uygulamalı olarak öğrenildi."

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Sarıfakı, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Yemliha Aksoy'un saatler süren tatbikatta 65 UMKE personelinin katılımıyla başlayan ve 3 gün süren tatbikatla katılımcıların, önceden hazırlanmış senaryoları uygulayarak, afet veya olağandışı durumlarda kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkan ve kabiliyetlerini kullanarak, uygun yöntemlerle medikal müdahalede bulunması ve zor şartlarda hayatı sürdürme özelliklerini geliştirilebilmeleri amaçlanan gerçeği artmayan tatbikatta senaryo gereği, belediye önünde patlatılan bombalı bir araç sonrası kurtarma tatbikatı göz doldurdu.

TATBİKAT İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

05-07 Mart 2019 tarihleri arasında Gaziantep ili Şahinbey ilçesi ''Erikçe '' mevkiinde Gaziantep UMKE il tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata, 60 kişilik Gaziantep UMKE gönüllüsü ile birlikte, AFAD, Erikçe Macera Park Eğitmenleri ve Şahinbey Belediyesi Arama Kurtarma (ŞAHKUT) ekipleri katıldı. Toplam 3 gün süren eğitim ve tatbikatta UMKE ekiplerinin Olay Yeri Yönetimi ve Triaj, KBRN Vakalarına Yaklaşım, Arazide Yön Bulma, Oryantring, Arazide Arama Kurtarma, Afetlerde Haberleşme Becerilerinin artırılması, afet durumlarında hayatı idame ettirme, ileri yaşam desteğine yönelik eğitimleri uygulamalı olarak aldı.

SENARYO TERÖR SALDIRISI ÜZERİNE KURULDU

Gerçekleştirilen tatbikatta vaka senaryoları tatbikatı, oyunlar ve seminerler olmak üzere üç aşamalı olarak gerçekleştirildi. Vaka senaryolarının tatbikinde, senaryoya göre hazırlanmış olan Kamu binası olan Belediye binasına bombalı araçla terör saldırısı düzenlenmekte ve çok sayıda yaralı olduğu ihbarı alınmakta. Patlamaya bağlı oluşan hasar sonucu enkaz altında kalan belediye çalışanlarının olduğu, belediye binası yanında zirai ilaç satan ofiste meydana gelen organofosfat etkileşimine bağlı KBRN vakasının yaşandığı, gelen ihbarla Gaziantep UMKE ekipleri olay yerine intikal ediyorlar. Gaziantep UMKE de olay yeri yönetimi ve triajı yaparak, ekiplerce bulunan hasta ve yaralılara UMKE timlerince müdahale edilip tıbbi uç noktaya tahliyeleri sağladı.

TATBİKAT GÜN SONUNDA PUANLAMAYA TABİ TUTULDU

Senaryolara katılmak üzere oluşturulan ekipler gün sonunda puanlamaya tabi tutuldu. Tatbikat sonunda birinci ekibin ödüllendirilmesiyle yarışma atmosferi oluşturularak motivasyonun arttırılması sağlandı. Tatbikatta katılımcıların büyük çoğunluğunun senaryolara katılımının sağlanması amacıyla , çok sayıda katılımcının iştirak edeceği şekilde tasarlandı.

TATBİKAT BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Eğitim ve tatbikat; Kamp Koordinasyon Sorumlusu Afet birim Uzmanı Fatih Kaya, Kamp Sorumlusu Mustafa Oğul, Operasyon sorumluları Mecit Demir, Ahmet Faruk Bozdemir, Sekreterya Ümit Eroğlu Sibel Öztürk , Eğitim Sorumlusu Mehmet Bülent Karani, Lojistik Sorumlusu Musa Gül, Abdullah Öksüz tarafından organize edilerek düzenlendi.Eğitim ve tatbikatımız son günü olan 07 Mart 2019 tarihinde il Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Serdar Sarıfakı, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm.Dr.Yemliha Aksoy' unda katılımı ile başarıyla tamamlandı.

SAÇ KAVURMA İKRAMI YAPILDI

Gaziantep UMKE gönüllüsü ile birlikte, AFAD, Erikçe Macera Parkında gerçekleştirilen tatbikat sonrasında katılımcılara kuzu etinden yapılmış saç kavurma ikramı edildi. Türk bayrağı altında hatıra fotoğrafı çektirdiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri