Gaziantep'in han ve bedestenleri hem turizme hem ticarete katkı sağlıyor

Gaziantep'in han ve bedestenleri hem turizme hem ticarete katkı sağlıyor

Gaziantep'te geçmişte kent hayatındaönemli yer tutan han ve bedestenler, restorasyonlar sayesinde canlılığını koruyor.

İnşa edildikleri dönemdegüvenlik gerekçesiyle çoğuGaziantep Kalesi civarında yapılan ve genellikleiki katlı olarak tasarlanan Lala Mustafa Paşa (Hışva), Zincirli Bedesten,Çekirdekçi,Tütün,Kemikli Bedesten,Tuz,Millet,Şire,İnceoğlu,Gümrük, Kürkçü,Maarif ve Anadolu hanlarıile Yeni ve Bayaz Han halen ayakta duruyor.

Kente asırlardır katkı sağlayantarihi yapılar,yöresel ürünlerden tekstilve hediyelik eşyalara kadar çeşitli ürünlerin satışının yapıldığı merkezler olarak işlevini sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi Gazi Kültür AŞ Genel Müdürü ve Gaziantep Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, AA muhabirine, kentte yapım tarihi en eski olan yerin Lala Mustafa Paşa Hanı olduğunu söyledi.

Gaziantep'te geçmişten bugüne13han ve iki bedesten kaldığını aktaran Yakar, bunlarınçoğununticaret ve konaklama işlevini karşılayacak şekilde tasarlandığınıanlattı.

Yakar, hanlarda bir dönem tekstil üretimi de yapıldığını ifade ederek, "16. ve 17. yüzyıldaşer'iye sicillerinde kaydedilmiş olan terekelerde tekstil malzemesi ve boyahane, hallaç ve bezzaz gibi iş kollarının adları geçmektedir. Bu dönemde Antep, tekstil ticaretinin merkezi olan Halep'in tekstil üretimine alternatif olmaktaydı. Şer'iye sicillerinde tezgahlarda dokunan ürünleri, Halep'e götürüp üreticiler adına satan tüccarların varlığına rastlanmaktadır. Antep'te üretilen mallar Halep yoluyla Irak'a veya Akdeniz kıyılarına taşınmaktaydı." diye konuştu.

- "Ticaret arttıkçahan yapımı artmıştır"

Şehrin asırlardır ticaretiyle adından söz ettirdiğine dikkatiçeken Yakar, bunun hanların sayısını da arttırdığını belirterekşunları kaydetti:

"17. yüzyıldaOsmanlı'nın birçok bölgesinde ayaklanmalar ve iç karışıklıklar sürerken Antep'te ticaret yapılarının sayısında artış olmuştur. Kemikli Bedesten, Mecidiye Hanı, Tuz Hanı, Şire Hanı gibi yapılar bu dönemden sonra inşa edilen büyük hanlardır. Şehrin 17. yüzyıldada diğer bölgelerin aksine ticaretteki canlılığını devam ettirme sebebi, SüveyşKanalı'nın inşasına kadarAnadolu'yu Basra Körfezi'ne bağlayan ticaret yolları üzerinde bulunmasıdır. Bu bölgelere dağıtımı yapılacak değerli malların satışı, depolanması, korunmasının sağlanması için büyük yapılara duyulan ihtiyaç bu tür fonksiyonları içeren han, bedesten gibi büyük yapıların sayılarının artmasına neden olmuştur.Kentteki ticaretin yoğunluğunu o devirde inşa edilen han sayılarından anlamak mümkündür. Hanların konumları incelendiğinde Antep'in ticaret merkezini oluşturdukları görülmektedir."

Yakar, han ve bedestenlerin 19. ve 20. yüzyılda yenilenerek bugünlere kadar ayakta kalmasının sağlandığına işaret ederek, şu an yapıların hem ticarete hem de turizme hizmet ettiğini dile getirdi.

- Kente gelenler uğramadan dönmüyor

Zincirli Bedesten'de iş yeri bulunanEkrem Sebzeci debedestenin salgın öncesi çok yoğun ziyaretçi aldığını, Kovid-19sürecinde ise sayının azaldığını söyledi.

Sebzeci, salgının bitmesinin ardından yeniden hareketlenmebeklediklerini kaydetti.

Fatih Gökgöz de bedestenin 3 kapılı ve T şeklinde olduğuna dikkati çekerek, "Kentte mutlakagörülmesi gereken yerlerden biri. Pandemi öncesi turistlerin, turların mutlaka geldiği bir yerdi.Ziyaret etmeden gitmezlerdi. Her zaman ilgi olan bir yer.İnşallah eski günlere dönmeyi bekliyoruz." dedi.

Ziyaretçilerden Arzu Tamer isebedestenin tarihi atmosferinin kendisinietkilediğini veçok sevdiğini belirterek, herkese ziyaret etmetavsiyesinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri