â–¬ Gazişehir Gaziantep forması giyen Müslüman yıldız Moussa Sow, Türkiye liglerinde fikstürün Razaman ayından bağımsız hazırlanmasına sessiz kalmadı.
â–¬ Senegalli futbolcu, GZT'nin 'futbolcu ve oruç' dosyasına destek vererek Ümit Özat'ın takdir toplayan çıkışına arka çıktı.
â–¬ Moussa Sow, 2014 yılında verdiği demeçte, futbolculara oruç tutmamayı tavsiye eden doktorlara cevaben "Doktorlar, Allah'tan iyi mi bilecek" diyerek döneme damga vurmuştu.
â–¬ Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek, 2011 yılında verdiği demeçte orucun Ramazan'da futbolculara farz olmadığını savunmuştu.
â–¬ Diyanet, sporcu olmanın ya da sporla iştigal etmenin Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretlerden olmadığını söylüyor.
Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Gazişehir Gaziantep forması giyen Müslüman yıldız Moussa Sow, GZT'nin 'futbolcu ve oruç' dosyasına destek verdi. Senegalli oyuncu, Türkiye liglerinde fikstür hazırlanırken Razaman ayının dikkate alınması çağrısına 'helal olsun' diyerek arka çıktı.
Kariyerinde bir dönem Fenerbahçe forması da giymiş olan golcü oyuncu, bir başka eski Fenerbahçeli Ümit Özat'ın 'yabancı oyuncuların Noel'ini düşünüyoruz, bizim çocukların da Ramazan'ını düşünelim' sözlerini paylaştı.
2014'TE NE DEMİŞTİ?
Moussa Sow, 2014 yılında verdiği bir demeçte teknik adamlar ve doktorların uyarılarına kulak asmayarak orucunu aksatmayacağını ifade etmişti. Oruç tutmanın ve iftar saatinde maçta olmanın performansını olumsuz yönde etkilemediğini belirten Senegalli futbolcu, "Doktorlar, Allah'tan iyi mi bilecek" çıkışıyla o döneme damga vurmuştu.
NE OLMUŞTU
Adana Demirspor Teknik Direktörü Ümit Özat, Türkiye Futbol Federasyonu'nun fikstür hazırlarken Ramazan ayını dikkate almamasına tepki göstermişti. Deneyimli teknik adam, oyuncuların yaklaşık 15.5 saat bir şey yemeden içmeden antrenman yapmak ve maça çıkmak zorunda kaldıklarını ifade eden Özat, Almanya'daki sistemden örnek verdi veryansın etmişti.
Yabancı oyuncuların Noel'ine göre fikstür belirlenmesi üzerinden sözlerine devam eden deneyimli futbol adamı, yerli oyuncular için de Ramazan ayının ve orucun düşünülmesi gerektiğini ifade etmişti.
"Bizi neden futbol federasyonu oyuncularla karşı karşıya getiriyor. Gece 03.00'te sahur yapıyor, maça kadar 13 saat, 1.5 saat de öyle 15.5 saat bu oyuncu bir şey yemiyor içmiyor. Tut desen bir dert, tutma desen başka bir dert. Yani İngiltere'de adam 40 maç oynuyor, 50 maç oynuyor sezonu bitiriyor. Biz 34 lig oynuyoruz, 4 kupa oynuyoruz hala maçlarımız var. Niye biz oyuncuyla karşı karşıya kalıyoruz?Almanya'da maç programı 1. haftadan 34. haftaya kadar saatiyle belli. 5 defa 15 gün ara verdik. Yani bazen buralarda... Irkçılık yapmıyorum. Yabancının Christmas'ını düşünüyorsak bizim çocukların da Razaman'ını düşünelim. Ligi ona göre ayarlayalım. Gibi gibi bir takım şeyler yapılabilir. Öbür türlü oyuncuyla karşı karşıya kalıyoruz."
FEDERASYON İFTAR SAATLERİNİ DİKKATE ALMIYOR
Türkiye Futbol Federasyonu, Ramazan ayında Süper Lig'de oynanan müsabakaların saatlerine ilişkin herhangi bir düzenlemeye gitmiyor. Futbolcular bu durumdan şikayetçi olmazken, teknik adamlar ise federasyonun maç saatlerine karar verirken iftar saatlerine dikkate almasını arzuluyor.
DİYANET NE DİYOR?
Diyanet, sporcu olmanın ya da sporla iştigal etmenin Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretlerden olmadığını söylüyor. Dolayısıyla futbolcular da maç günü oruç tutmakla yükümlü.
Sporcu olmak ya da sporla iştigal etmek Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretlerden değildir. Bu itibarla akıl ve baliğ olan sağlıklı her müslüman gibi sporcular ve sporla ilgilenen kişiler de oruç tutmakla yükümlüdürler.
ALMANYA'DA SİSTEM NASIL?
Almanya'da Müslüman futbolcuların oruç tutmasıyla ilgili tartışmalar bundan yıllar önce gündeme gelmişti. Tartışmalar, ikinci lig takımlarından FSV Frankfurt'un oruç tutan üç Müslüman futbolcusuna uyarı yazısı göndermesiyle başlamıştı. Bu skandal, kulüp yönetimlerini daha temkinli davranmaya sevk etti. Bundesliga Kulüpler Birliği ve Almanya Futbol Federasyonu arasında profesyonel futbolcular için istisnalar yapılmasında uzlaşma sağlanmıştı.
Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi, 2011 yılında yaptığı açıklamayla yeni bir tartışma başlatmıştı. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek, 'bedensel çalışma koşullarını göz önünde bulundurmadan Ramazan'da oruç tutulmasının farz olduğunu' söyleyenlerin küçük bir azınlığı oluşturduğunu belirterek, futbolcuların Ramazan'da oruç tutması farz olmadığını savunmuştu. Mazyek, futbolcular için istisnai bir durumun söz konusu olduğunu ve futbolcuların orucu maç oynanmadığı günlerde kazaya bırakabileceklerini kaydetmişti.