Otellere kimliğinizi vermeyin!

Kişisel veriler kanuna göre kimliğinizin fotokopisini çekemezler

Son günlerde hem Türkiye genelinde, hem de Gaziantep’te oteller kimliksiz olarak hiç kimseyi almadığı söylenirken, kişisel veriler 7 Nisan 2016 yılında 6698 sayılı resmi gazetede yayınlanan kanuna göre, nüfus cüzdanını resmi kurumlar hariç oteller ve buna benzer yerlere verilmeyeceği ileri sürüldü. Geçtiğimiz günlerde bir otele giden bir müşteri, içeri resepsiyona gelerek görevli: “Hemen ilgileniyorum. Kimliğinizi rica ediyorum” dedi. Görevli de bir kaç bilgiyi ardından kimlik fotokopisini çekerek kişisel verilere sahip olduğunu ve bununda suç olduğu iddia edildi.
KANUN NE DİYOR?
7 Nisan 2016 yılında 6698 sayılı veri koruma kanununa göre, kimliğin fotokopisini ve diğer bilgilerin çekilmeyeceğini ancak “T.C”yi alarak otele kayıt olabileceği öne sürüldü.
NUMARA PAYLAŞMAYIN
Gaziantepli bu konuda uzman avukatlar, vatandaşların kişisel veri paylaşımlarına dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek, ““Oteller sizden kimlik fotokopisi alamaz ve kimliği tarayıp kopyasını kayıt altında tutamaz. Sadece bilgileri emniyetin sistemine girmesi gerekiyor. Ayrıca iş başvurusunda dahi kimlik fotokopisi vermek zorunda değiliz. Marketlerde alışveriş kasasında telefon numarası vermeyin. Gönderilen onay kodu ile neyi onayladığınızı bilmiyorsunuz. Neye onay verdiğinize emin olun. Spor salonları gibi hizmet satılan yerlerde parmak izi alınamaz ve göz taraması yapılamaz” dedi.
NE KADAR CEZA VAR?
Gaziantepli avukatlar, kişisel verilerin korunması ve saklanması noktasında yasal yükümlülüklerin yerine getiren işletme sayısının çok az olduğunu vurgulayarak, ““Bugün Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) bir denetime çıksa işletmelerin yüzde 90’ı milyonlarca lira ceza alır. Kimse veri güvenliğini sağlama noktasında üzerine düşenleri yapmadı. İş başvurusu için alınan CV’lerin gerekli pozisyon dolduktan soran 2 ay içinde imha edilmesi gerekiyor. Özlük dosyalarında kişiye aynı zamanda kişinin eşine ve çocuklarına ait belgelerin çoğu artık yasa dışı tutuluyor. Şirketlerin acil olarak arşivlerini temizlemeleri gerekiyor. Bazı bilgilerin de üzerinin kapatılması ya da karalanması şart” diye konuştu.
DOĞRU OLUP, YANLIŞ BİLİNENLER
- Otellerin kimlik fotokopisi alma yetkisi yok. Bu konuda itiraz edin.
- Spor salonu gibi yerler izinsiz parmak izi gibi biyometrik verileri alamaz.
- Kargoda kimlik numaraları ve ürün açıkca yazılamaz.
- İş başvurusunda dahi kimlik fotokopisi verilmesi zorunlu değil. Açık rıza gerekiyor.
- Alışveriş yaparken kasada telefon numarası vermeyin. Gönderilen onay kodu ile neyi onayladığını bilmiyorsunuz.
- İşverene sizin hakkınızda toplanan belgeleri ne kadar süreyle saklayacağını ve ne amaçla kullanacağını sorun. Özellikle sağlıkla ilgili olan bilgiler.
-İş yerinizde kişisel mail adresini kullanmayın. Tüm verileriniz kayıt altına alınabiliyor.
- İş yerinde odada kamera olması uygun değil. Ortak alanlarda olabilir.
- İşveren personele verdiği aracı mesai saatinden sonra takip edemez. Takip sistemini kapatması gerekiyor.
-Banka sizin bilginiz dışında hesap bilgilerinizi paylaşamaz.
- Bir arkadaşınızın numarasını başkası ile paylaşamazsınız.
TELEFON NUMARANIZ PAYLAŞILAMAZ
CEP telefonu numaraları da kişisel veri niteliğinde. Günlük yaşamda pek dikkat edilmese de, cep telefonu paylaşımları da başınıza iş açabilir. Bu konuda, kritik de bir güncel Yargıtay kararı var. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, bir ilde görülen bir davada, kadının numarasını, kendisinden izinsiz bir biçimde arkadaşı ile paylaşan kişi hakkında açılan davada verilen beraat kararını bozdu. Yargıtay kararında, cep telefonu numarasının kişisel veri olduğu, sanığın, bu veriyi izinsiz olarak paylaştığı kaydedildi. Yasaya göre, kişisel verileri hukuka aykırı elde eden ve yayan kişiler 2 yıldan 4 yıla hapis istemi ile yargılanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri