Gaziantep'te karbon emisyonu azaldı

Gaziantep'te karbon emisyonu azaldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında il genelinde ısınma amaçlı kullanılan doğalgaz oranını yüzde 30'dan 2019 yılında yüzde 60'a çıkartarak, karbon emisyonunu azalttı, 2018'de yaklaşık 60 bin konutta doğalgaza geçiş sağladı, hazırladığı yeşil projelerle sağlıklı bir kentin kapısını araladı.

Dünya İklim Günü'nü hayata geçirdiği projeleriyle kutlayan Büyükşehir Belediyesi, kurumsal bilgi birikimleri, ekip çalışması sonucu ortaya çıkan sinerjiyle birleştirerek enerjiye dönüştürdü. 2011 İklim Değişikliği Eylem Planını hazırlayan ilk belediye olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi son olarak 2017 yılı Aralık ayında, ortalama küresel ısınmanın 20 derecenin altında tutulmasına katkıda bulunmak gibi ortak bir vizyona sahip olan başkanlar akdini imzaladı. Akit uyarınca, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 2030 yılı için sera gazı emisyonlarını en az yüzde 40 azaltmayı ve iklim değişikliğine uyum konusunda bir program oluşturmayı taahhüt etti. Bu girişimle birlikte Gaziantep, SEİEP kapsamında iklim değişikliğine uyum konusunu da Türkiye'de ilk iki belediye arasına girdi. Eylem planlarıyla ulaşım, hizmet, sanayi ve konut sektörleriyle atık yönetimi ve su yönetiminde sera gazlarını azaltmaya yönelik sektörlere göre alt faaliyetler belirlendi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 'Çevre Dostu Kamu Binası' olabilmek için çalışmalarını 2013 yılından itibaren sürdürdü. Her yıl teknolojiyi ve binalarda yeni enerji verimliliği yöntemlerini takip ederek çalışmalarına devam etti. Projelerle enerji tüketimleri olabilecek en az düzeye indirerek, çevreye karbohduoksit salınımı da azaltıldı. En büyük hedef; sıfır karbon emisyonuna sahip belediye olmak. Kentte diğer kurumlara örnek olmak amacıyla kendi çalışma ortamında yapılan 'Çevre dostu kamu binası'' çalışması ile kurum binası BREEAM yeşil bina sertikasını almaya hak kazandı.

Türkiye'deki ilk kurum oldu

Yaşamın her anında enerji tasarrufu için yapabilecek pek çok yöntem olduğu bilinciyle yola çıkan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 'Bir dokunuş yeter, geleceğe enerji bırak' sloganıyla başlattığı 'Enerji Verimliliği' kampanyasıyla çalışanlarına tasarruf önerileri verirken aynı zamanda hizmet binasında enerji tüketimini düşürerek enerji tasarrufu yapmayı, karbon salınımını birey bazında düşürmeyi hedefledi. Enerji verimliliğinin sağlanmasında, sistematik bir yaklaşım gerekmektedir. Bu da enerji yönetim sistemlerinin oluşturulmasıyla mümkündür. Kurumumuz 2015 yılından itibaren ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesini almaya hak kazanan Türkiye'deki ilk kurum olmayı başardı. Kurumumuz böylece tüm faaliyet alanlarında enerji performansını sürekli iyileştirmeyi taahhüt etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri