Çiftçilere anız uyarısı

Çiftçilere anız uyarısı

Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, anız yakılmaması konusunda çiftçilere uyarılarda bulunarak, anız yakanlara dekar başına 60 TL para cezası uygulanacağını söyledi.

Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, anızın yakmanın toprak ve çevre için çok ciddi zararları olduğunu belirterek, çiftçilere önemli uyarılarda bulundu. Anız yakanlar için dekar başına 60 TL para cezası kesileceğini vurgulayan Altun, "Araban Ovası'nda hububat hasadı sonrası tarlada kalan bitki sapları yakılarak, tarım alanlarına onarılamaz zararlar veriyor. Arazide yaşayan canlılara da büyük zarar veren anız yangınları, tüm olumsuzluklarına rağmen her yıl artarak devam ediyor. Bu nedenle çok ciddi önlemler alınıyor. Denetimler sıklaştırılacak. Anız yakan çiftçiye dekar başına 60'TL'den hesaplanarak para cezaları uygulanacak. Artık anız yakmak cebe de zararlı olacak" diye konuştu.

Anız yakmanın toprağa zararları

Oda Başkanı Altun, anız yangınlarının toprağa zararları ile ilgili de detaylı bilgi vererek, "Hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan bitkisel artıklar toprağı tavında tutmakta ve meyilli arazilerde verimli toprağın su ve rüzgar erozyonuyla kaybolmasına engel olmaktadır. Çünkü anız, yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller, yüzey akış hızını azaltır, yağışın toprağa sızmasını sağlar. Anız yakmak birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını yok ediyor" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri