Gaziantep'te Akrep ve Çiyan Paniği

Gaziantep'te Kuzeyşehir TOKİ'lerde akrep ve çiyan paniği...

Gaziantep Kuzeyşehi TOKİ 6. Etap'te oturanların akrep ve çiyan paniği...  Kuzeyşehir'de Toki konutlarında oturan vatandaşlar nerdeyse her gün evlerinde akrep ve çiyan gibi zehirli olan canlılar görüyorlar. Vatandaşlar sosyal medyada paylaştıkları resimlerde durumun vehametini anlatırken buna çözüm bulunması için yardım istiyorlar..

Çiyan Nedir?

Çiyanlar eklembacaklıların bir üyesidir. Türüne göre 15 ile 177 çift bacakları mevcuttur. Özellikle iri olan türleri zehirlidir. Tropik bölgelerde çok daha büyük olabilmektedir. Hızlı ve oldukça hareketli olan çiyanlar pek çok değişik renkte bulunabilmektedir. Ama en çok gözlemlenen renkleri kahverengi, yeşil, sarı veya kırmızımsı turuncu renkleridir. Soğuk ortamlar sevmezler. Genellikle Antartika gibi buzlu yani soğuk bir iklime sahip yerler dışında hemen hemen her yerde rahatlıkla yaşayabilirler. Ortalama ömürleri 5-6 yıl kadardır.

Çiyanlar Nerede Bulunur ve Yaşarlar?

Çiyanların yaklaşık olarak 2000'e yakın türü vardır. Etçil olan bu canlılar kış aylarında çoğunlukla nemli, karanlık ve tenha olan yerlerde saklanırlar. Yaz ve ilkbahar aylarında yumurtalarını oylukların ve nemli toprağın içerisinde bırakırlar. Soğuk ortamları sevmezler, daha çok ılıman bölgeler ve sıcak bölgelerde yaşarlar. Dünya üzerinde oldukça geniş bir yayılım alanları mevcuttur. Bu canlıların, tropik bölgelere yaklaştıkça boylarında da artış gözlemlenmektedir.

Çiyan Nasıl Bir Hayvandır ve Ne İle Beslenir?

Çiyanların pek çok cinsi çoğunlukla etobur hayvanlardır. Bu hayvanlar gece vakitlerinde avlanmaya çıkarlar. Genellikle küçük omurgalılar, solucan ve örümcek gibi canlıları pençeleri yardımıyla paralize ederler. Çoğunlukla geceleri aktif olan bu canlılar sıcak havalarda ortaya çıkarlar. Çiyanlar eklem bacaklılar grubuna dahildir. Bu grubun diğer üyelerine göre daha uzun bir yaşam ömürleri vardır. Bu canlılar zehirlidir ve bu zehir sayesinde kurbanlarını rahat bir şekilde yakalarlar. Aynı zamanda bu zehir ile kendilerini savunabilirler.

Çiyan Zehri İnsanlara Zarar Verir mi?

 Çiyan zehrinin insanlar açısından ölümcül bir etkisi yoktur. Fakat çiyan zehri kişilerin vücudunda uzun süre kaldığında oldukça ciddi sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Bu sebepten dolayı çiyan sokması durumlarında bir sağlık kurumuna gidilmesi faydalı olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri