Gaziantep Merkezli Erdemoğlu Holdinge Ait SASA dev adımlar atmaya devam ediyor

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Holding bünyesinde bulunan, Türkiye’nin gurur kaynaklarından bir firma olan SASA polyester Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Dr. Mehmet Şeker, SASA’nın Sabancı Holding’den satın alındıktan sonra yazdığı başarı hikayesinin tüm detaylarını anlattı

Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi sıralamasında, her yıl yukarı sıralara tırmanmaya devam eden SASA’nın 2023 ihracat hedefinin 400 milyon dolar olduğunu dile getiren Şeker, SASA’nın yaptığı yatırımlarla, polyesterin ham maddesinde ithalatı bitireceklerini ve Türkiye’nin polyester ham maddesini üreteceklerini açıkladı. SASA ayrıca, GES ve RES projelerine yaklaşık 40 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırımla birlikte SASA, kullandığı elektriğin en az yüzde 50’sini kendisi üretiyor.

SASA’nın sadece Gaziantep’e yaptığı GES yatırımı ise 25 milyon dolar. Bu rakam kent ve ülke ekonomisine büyük bir katkı sunuyor. Gaziantep merkezli Erdemoğlu Holding bünyesindeki SASA, Gaziantep’in yanı sıra bölgede yaptığı yatırımlar, istihdam kapasitesi ve üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük işletmelerinden biri oldu. Ticari anlamda dünya devlerinden biri haline gelen SASA, Gaziantep, Adıyaman ve Adana’da yaptığı yatırımlarla, üretim ve istihdam kapasitesi ile bu illerin yanı sıra ülkenin cari açığının da kapatılması anlamında büyük katkılar sunuyor. Ülkeye büyük bir katma değer sağlayan SASA, özellikle polyesterin ham maddesi olan PTA Tesisi ve GES projelerine yaptığı yatırımlar ile hem üretim kapasitesini arttırıyor hem de kendi tükettiği elektrik ve hammadde ihtiyacını kendi karşılıyor. Sırf Gaziantep’e 25 milyon dolarlık GES yatırımı yapan SASA, bu alanda toplam 37 milyon dolarlık yatırım yaparak, tükettiği elektriğin en az yüzde 50’sini kendi yatırımları ile üretebilir pozisyona gelecek.

2024’te ihracatını yüzde 300 artıracak olan SASA, Türkiye’yi polyesterde ithalatçı konumdan ihracatçı konuma getirecek. SASA, başta Avrupa olmak üzere, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Kuzey Afrika ve Orta Asya gibi yeni pazarlara da ihracat yapacak. Önümüzdeki 10-12 yıl içinde yaklaşık olarak 25 milyar dolarlık Rafineri ve Petrokimya yatırımı yapacak olan SASA, polyesterin ana ham maddesi olan Paraksilen, PTA ve MEG gibi kimyasalları da üretmeye başlayacak. Türkiye’de 10 milyon tondan daha fazla ithalatı olan, Polipropilen, Polietilen, PVC, Akrlonitril, Stiren gibi temel petrokimya ürünlerini Türkiye’de üretecek. SASA, 2023 yılına kadar yaptığı yatırımlarla polyester üretimini 5 milyon tona çıkaracak ve böylece Türkiye’nin Uzak Doğu ülkelerinden polyester ihracatı yapmasına gerek kalmayacak.

SASA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINA HIZ VERDİ

2015 yılında, Erdemoğlu Holding tarafından satın alınan ve sonrasında, istihdamdan, üretime, ihracattan yatırımlara ve sosyal sorumluluk projelerine kadar hemen her alanda başarıdan başarıya koşarak, Türkiye’nin en büyük şirketleri sıralamasında daima ilk 50 içerisinde bulunan SASA’nın başarı hikayesini SASA Polyester San. A.Ş. ve Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şeker’den dinledik. Şeker, SASA’nın yenilenebilir enerji kaynağı yatırımına hız verdiğini belirterek, “SASA olarak çevreye olan duyarlılığımız ile yenilenebilir enerji yatırımları yapıyoruz. 2019 yılı C02 emisyon yoğunluğumuz dikkate alındığında (0,671 Scope 1 ve 2), 2030 yılına kadar yüzde 69 oranında azaltarak 0,21 değerine düşüreceğiz. Bu hedef doğrultusunda yatırımlarımıza yön veriyoruz. Çevreye duyarlı yatırımlarımızdan bir tanesi de yenilenebilir enerji yatırımlarımızdır. 2023 yılı içinde 16 MW’lık GES yatırımımızı, SASA’daki mevcut tesislerimizin çatılarını kullanarak devreye aldık. 1 yıl içerisinde de 25 milyon Dolarlık yatırım ile 30 MV’lık enerji santralimizi devreye almış olacağız. Toplamda ise 37.5 milyon Dolar yatırım ile 46 MW üretim kapasitesine ulaşacağız ve toplam kullanımımızın yüzde 15 ila yüzde 18’ini üretmiş olacağız. Burada belirttiğimiz yenilenebilir enerji yatırımlarımızı, Yumurtalık projelerimizin de hazırlık aşaması gibi değerlendirebiliriz. Yumurtalık projelerimiz ile birlikte oradaki elektirik kullanımımızın en az yüzde 50’sini karşılayacak bin MW’lık GES ve RES projelerimiz üzerinde de çalışmalarımız başladı” dedi.

SASA POLYESTER’İN BAŞARI SIRRI

SASA Polyester, İstanbul Sanayi Odası'nın Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında bir önceki yıla göre, 2021 raporunda 38. sıradan 20. sıraya yükseldi. Anadolu'nun En Büyük 500 şirketi içinde 22. sıradan 2. sıraya yükseldi. Bu yükselişi değerlendiren Mehmet Şeker, “2017’den 2022 yılı sonuna kadar yaklaşık 3 milyar Dolarlık yatırım ile polyester üretim kapasitemizi 350 bin tondan 1.4 milyon tona çıkartmış olduk. Polyester yatırımlarımız tam hızla devam ediyor. Gelecek yılın sonunda yaklaşık 750 bin ton daha yeni kapasite ekleyerek, 2.15 milyon ton kapasiteye ulaşmış olacağız. Bu yeni yatırımlar ile birlikte toplam yatırımlarımız 4 milyar Dolar rakamına ulaşacak. Gelecek yıl devreye girecek yeni yatırımlarımız arasında Türkiye’de üretimi olmayan Low Melting elyaf da bulunuyor. Bu yatırımlara ilave olarak, 1.6 milyon ton kapasiteli ham madde yatırımımız olan PTA işletmemiz de bu yatırım tutarına dahil.Bu yatırımlar sonucunda, Türkiye, Çin ve Hindistan dışındaki en büyük kapasiteye ulaştı. Bu yeni kapasiteler ile birlikte Türkiye, Polyester üretiminde ithalatçı konumdan, ihracatçı konuma yükselmiş olacak. Bu durum tekstil, teknik tekstil ve ambalaj sektörlerimizi Avrupa ülkelerinin önüne taşıyarak cari acığımızın kapatılmasında çok önemli bir rol oynayacak” ifadelerinde bulundu.

GELECEK YIL SASA’NIN İHRACATI YÜZDE 300 ARTACAK

SASA’nın yaptığı yatırımlarla gelecek yıl sonuna kadar ihracatını yaklaşık yüzde 300 artıracağını dile getiren Şeker, “SASA, çok uzun yıllardır ihracat yapan bir firma olup ihracatı odağına yerleştirmiştir. Erdemoğlu Holding, SASA’yı aldıktan sonra hızla yeni yatırımlara başlamıştır. Elyaf, filament ve cips ürünlerine yönelik kapasite arttırımları tamamlanmıştır. SASA’nın genel kapasitesi 2021 yılı itibariyle yılda 350 bin tondan 1.4 milyon tona yükselmiştir. Tamamlanan yatırımlar, gerek iç piyasa gerekse ihracat satışlarındaki artışlarla sonuçlanmıştır. Bu ilk faz yatırımlarının öncelikli hedefi, tüm ürün gruplarında ithalatın önünü keserek iç piyasanın ihtiyaç duyduğu ürünleri sağlamak olmuştur. SASA, hem PTA ham maddesi hem de yukarıda belirtiğim ve gelecek yılın sonunda tamamlanacak olan yatırımların devreye girmesi ile ihracat hedefini yükseltecektir. Bugün, SASA’nın ihracatı yılda 300 bin ton düzeyindedir. Gelecek yılın sonunda devreye girecek yeni tesislerimiz ile SASA ihracatının 800 bin tona yaklaşması hedeflenmektedir. Bu ihracat hedefi ile SASA üretiminin yaklaşık yüzde 40’ının ihracata gitmesi sağlanacaktır. SASA’nın doğal öncelikli ihracat pazarı Avrupa’dır. Artacak olan ihracat miktarının gerçekleştirilmesi için başta Kuzey Amerika olmak üzere Latin Amerika, Kuzey Afrika, Orta Asya gibi yeni pazarlara nüfuz edilecektir” şeklinde konuştu.

SASA KATAR’DA DEV ADIMLAR ATTI

Yakın bir tarihte Katar’da gerçekleştirilen Ekonomi Forumu’na katılan ve burada ciddi ekonomik adımlar atan SASA’nın bu anlamdaki hamlelerini de anlatan Şeker, “Katar’da Ekonomi Forumu’na katıldık. Katar’da yapılan görüşmelerin çok verimli geçtiğini söyleyebilirim. Burada yoğun olarak enerji ve petrokimya endüstrisi temsilcileri ile birlikte, yatırım imkanları üzerinde görüş alışverişi yapıldı. Uluslararası finansman temsilcileri ile yatırımlarımızın finansmanı için de çok verimli toplantılar yaptık. Burada şunu söylemeden de geçemeyeceğim; Ortadoğu ülkelerinden Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi ülkelerden çok yoğun şekilde, bu ülkelere yatırım yapılması ile ilgili cazip teklifler de aldık. Bu ülkeler, kendilerine yatırım yapıldığında kullanılan ham maddenin enerjisini yatırım süresi boyunca çok cazip fiyatlar ile sağlama garantisi veriyorlar ve tabi ki yatırım yerini de ücretsiz sağlıyorlar. Burada yapılan toplantıların sonuçlarını önümüzdeki dönemlerde Yumurtalık Rafineri ve Petrokimya projelerimizde hep beraber görüyor olacağız” diye konuştu.

POLYESTERİN HAMMADDESİNİ SASA ÜRETECEK

“Önümüzdeki 10-12 yıl içinde yaklaşık olarak 25 milyar Dolar tutarında Rafineri ve Petrokimya yatırımı yapacağız” diyen Şeker, “Burada öncelikli hedefimiz polyesterin ana ham maddesi olan Paraksilen, PTA ve MEG gibi kimyasalları üretmek ve ek olarak Türkiye’de 10 milyon tondan daha fazla ithalatı olan, Polipropilen, Polietilen, PVC, Akrlonitril, Stiren gibi temel petrokimya ürünlerini Türkiye’de üretmektir. Bu yatırımımız, rafineri ile tam entegrasyon içinde çalışacağı için, ihtiyaçlar doğrultusunda Dizel ve Jet yakıtı gibi yakıtları da üretebilecek donanımda olacaktır. Bu işletmemizde, petrolün ve LPG’nin ham madde olarak kullanılması ile % 80’e kadar kimyasallara çevrilmesi sağlanacaktır ve bu yatırım, Türkiye ihtiyacının yarısına yakın bir miktarını karşılıyor olacaktır. Uzun vadede ise yatırımlarımıza devam ederek bölgemizin, Avrupa’nın petrokimyada üretim üssü olmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde 1. faz petrokimya işletmelerimizi; PTA işletmemizin ham maddesini sağlayacak olan 1.5 milyon ton kapasiteli Aromatik (Paraksilen) ve 1 milyon ton kapasiteli Polipropilen işletmelerimizi devreye almış olacağız” açıklamalarına yer verdi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK CTC TESİSİNİ KURACAK

Avrupa’nın en büyük CTC (Crude to Chemicals) tesisinin kurulması için çalışmalarının son hızıyla devam ettiği aktaran Şeker sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği gibi, daha önce bu tesisin ÇED çalışmaları tamamlanmıştı. Bu yıl içerisinde, UOP Honeywell firması ile birlikte, ham petrolden kimyasallara kadar, tesisimizin konfigürasyon çalışmalarını tamamladık. Bu çalışma ile kurulacak tesislerin kapasitesi, hangi sıra ile devreye alınacağı, enerji kullanımı, CO2 emisyon miktarları, enerji optimizasyon stratejileri gibi çalışmalar tamamlanmıştır ve işletmelerin sahadaki yerleşim planı da tamamlanarak, gelecek yılın başında saha çalışmalarının başlanması için gerekli hazırlıklar tamamlanmış olacaktır. Bu tesisler ile birlikte yaklaşık 15 milyon ton ham petrol ve sıvı kimyasal elleçleme kapasiteli, sıvı rıhtımları ile 2.5 milyon konteyner kapasiteli limanımızın da dizayn çalışmaları tamamlanmıştır. Sahadaki çalışmaların başlaması, Özel Endüstri Bölge ilanı ve Liman izinleri süreçlerimizin tamamlanması gerekmekte. Bunun için de, üst düzey devlet yetkililerimiz ile çalışmalarımız devam etmektedir.”

SASA’NIN POLYESTER KAPASİTESİ 5 MİLYON TONA ÇIKACAK

SASA’nın polyester kapasitesinin 5 milyon tona çıkacağını vurgulayan Şeker, “Daha önce de belirtiğimiz gibi 2030 yılına kadar polyester kapasitemizi 5 milyon ton mertebesine yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu kapasite artışları ile bölgemizin Uzak Doğu’dan polyester ithalatına gerek kalmayacaktır. Bu konumumuzu ham madde yatırımlarımız ile perçinleyerek sürdürülebilir hale getirmeyi planlıyoruz” dedi.

2023’Ü 400 MİLYON DOLAR İHRACATLA KAPATACAK

2023 yılı sonundaki 400 milyon dolar ihracat hedefine şimdiden çok yaklaştıklarına dikkat çeken Şeker, bu konuya ilişkin şu değerlendirmelere yer verdi: “2023 yılı ilk 7 ay ihracat ciromuz yaklaşık 223 milyon Dolar olup yılsonu ciromuzun 400 milyon Dolar civarı olacağını öngörmekteyiz. İhracat konusunda hedef pazarlarımız, rekabete göre karşılaştırmalı üstünlüklerimizin olduğu pazarlar olmaktadır. Bu bağlamda önceliğimiz Almanya başta olmak üzere EU-28 pazarı, Coğrafi yakınlıktan dolayı İsrail- Rusya pazarı ve bunlara ek olarak Kuzey Amerika başta olmak üzere Amerika pazarıdır.”

SASA’NIN POLYESTER LİDERLİĞİ HAMMADDE YATIRIMI İLE TAMAMLANACAK

SASA’nın faaliyet gösterdiği her alandaki başarının disiplinli ve planlı projeleri yatırımlar ve hamleler olduğuna vurgu yapan Mehmet Şeker sözlerini şöyle sonlandırdı: “SASA, polyester sektöründeki liderliğini ham madde yatırımları ile tamamlayacaktır. 10-15 yıl içerisinde dünya genelinde rafineri ile entegre olmayan, polyester, kimyasal ve polimer üreticilerinin kalmayacağını düşünüyoruz. Bugün itibari ile özellikle Çin’de bütün polyester ve kimyasal üreticileri entegrasyonunu büyük ölçüde tamamladı. Rekabetin çok yogun olduğu dünya genelinde de önümüzdeki süreçde yalnızca entegre üreticiler ayakta kalabilecekler. Avrupa geneline baktığımızda petrokimya alanında Avrupalı üreticilerinin ancak yüzde 40’ı orta derecede entegre işletmelerdir; geri kalan yüzde 60’ı ise entegre değildir. Avrupa genelinde tam entegrasyonu sağlamış işletme yoktur. Dolayısı ile Avrupalı üreticilerin rekabet güçleri gün geçtikçe azalmaktadır. Bu ortamda, entegrasyonunu tamamlamış olan SASA’nın rekabet gücü çok yüksek olacaktır. Bütün bu yatırımlar ile bölgemiz, Kimyasallar, Polimer ve Polyester üretim üssü olarak, başta Türkiye olmak üzere, Avrupa ve Afrika’nın ihtiyacını karşılayacaktır.”

SOSYAL SORUMLULUKTA DA GURUR KAYNAĞI

Üretim, istihdam, ihracat ve büyüyen şirketler sıralamasında gurur kaynağımız olan SASA ve SASA’yı bünyesinde bulunduran Erdemoğlu Holding’in adı ve başarıları sadece ticari alanda değil, sosyal sorumluluk projelerinde de ön plana çıkıyor. Ülkemizde yaşanan 6 Şubat depremi felaketinden sonra, deprem bölgesinde çok büyük sosyal sorumluluk projelerine imza atarak, firma çalışanlarına ek 10 bin TL maaş vererek işçilerine 120 milyon TL ek destek paketi sundu. Adıyaman’ın Besni ilçesine 140 metrekarelik, bin adet konut inşa ediyor. Bununla da yetinmeyen Erdemoğlu Holding, deprem sürecinde deprem bölgesine 300 milyon TL’lik nakdi yardım, vinç, jeneratör, yatak, 150 bin battaniye, 100 bin metrekare halı, AFAD’a 100 milyon TL bağış, 200 adet konteyner yardımında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri