6 Şubat depremlerinden sonra evleri az hasarlı ve orta hasarlı evlere AFAD tarafından ev sahipleri ve kiracılara TC numaralarına göre 10 Bin TL hesaplarına yatırılacağı duyurulmuştu. Ancak belediyelerdeki numaratör birimlerinin numara hatalarından dolayı birçok ev sahibi ve kiracı hesaplarına yatırıması gereken 10 Bin TL 'yi alamadıkları, bunun için tekrar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yanı sıra AFAD'a başvurdukları belirtildi. Gaziantep'te yaklaşık 15 bine yakın kişinin bazı nedenlerden dolayı para hesaplarına henüz neden yatırılmadığı belli olmazken AFAD Başkanlığının bu konuda aksaklıkları gidermek için çalışmaları aralıksız bir şekide sürdüğü ileri sürüldü.
15 BİN KİŞİ 10 BİN TL'Yİ BEKLİYOR
Kahramanmaraş'ta ki 6 Şubat depremlerinden dolayı Gaziantep'te şuana kadar evleri ve daileri az hasarlı veya orta hasarlı olan toplam 55 bin kişiye para ödendiği iddia edilirken evlerinin numaralarında dolayı ve adres tespitlerinin yanlış olması nedeniyle yaklaşık 15 bin kişin 10 bin TL'sinin ödenmediği ileri sürüldü.
AFAD 20 MART 2023'DE DUYURMUŞTU
Hane Başı Destek Ödemesi Hk.
Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edilen 11 ilimizde afetzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için 10.000-TL "hane başı destek ödenmesine" devam edilmektedir.
Bugüne kadar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hasar Tespit Ekipleri tarafından yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı ile az hasarlı olarak tespit edilen 1.506.317 haneye yönelik “hane başı destek ödemesi” aralıksız devam etmekte olup ödemeler son aşamaya gelmiştir.
Hane başı destek ödemesinde fiili ikametgah adresi esas alınmaktadır. Bununla birlikte çeşitli sebeplerle fiili olarak oturduğu adresten farklı bir ikametgah adresinde kaydı görünen afetzedelerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için aşağıda belirtilen süreç dahilinde ödemeleri gerçekleştirilecektir.
Afetzedelere, fiilen ikamet ettiği halde ikamet adresi farklı bir konutta ise;
1- Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edilen 11 ilimizdeki afetzedelerimizin il ve ilçelerde kurulan AFAD müracaat noktalarına başvurmaları, afet bölgesi dışında olan afetzedelerimizin İl AFAD Müdürlüklerine başvurmaları,
2- Hasarlı konutta ikamet ettiğini kanıtlayan belgeleri ( doğalgaz faturası, elektrik faturası, su
faturası, sabit internet faturası, lojman tahsis belgesi, kira kontratı) sunmaları,
3- Bu belgelerin temin edilememesi durumunda, muhtarlık ve kolluk birimleri aracılığı ile fiilen oturulup oturulmadığına ilişkin düzenlenecek belgeyi temin etmeleri sağlanacaktır.
4- İl AFAD Müdürlüklerimizde; ikameti kanıtlayıcı evraklar temin edildikten sonra gerekli
kontroller yapılarak afetzedelerin T.C. Kimlik numarası üzerinden (T.C Ziraat Bankası’na) hane başı destek ödemesi yapılacaktır.
Yukarıda belirtilen süreçlerin tamamında İl AFAD Müdürlüklerimiz, afetzedelerimize her türlü kolaylığı sağlayacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği