Gaziantep Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Yıldırım Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti

Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Yıldırım, iş dünyasının gündemini ve sorunları görüşmek üzere Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti

Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Yıldırım, iş dünyasının gündemini ve sorunları görüşmek üzere Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti. TOBB Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan heyetin ziyaretinde Gaziantep’in sorunları da masaya yatırıldı. Başkan Yıldırım, GTO’ya davet ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Gaziantep ile ilgili raporu verdi. İş dünyasının sorunlarını anlatan Yıldırım, Gaziantep’in Türkiye'de Marmara Bölgesi'ne alternatif bir üretim merkezi olabilecek potansiyele sahip bir şehir olduğunu dile getirdi. 

ALTERNATİF ŞART

‘Gaziantep Marmara bölgesine alternatif bir üretim havzası olabilir’ diyen Başkan Yıldırım, “ Deprem felaketi bize bir kez daha gösterdi ki; üretimde Marmara bölgesine alternatif şart. Bölgedeki deprem riski göz önünde bulundurularak ülke ekonomisinin geleceği için 'Marmara Üretim Havzası' yedeklenmeli. Dijital verilerimizi bulut sistemleri ile yedekler gibi üretim gücümüzü de yedeklemeliyiz. Kentimiz ve bölgemizin 2. bir Marmara olmasının önünde hiçbir engel yok, bunu başarabilecek potansiyele fazlasıyla sahibiz. Marmara Bölgesi, Türkiye'nin en yoğun nüfusa sahip ve ekonomik faaliyetlerin merkezlerinden biridir. Ancak. Marmara Bölgesi'nin aynı zamanda deprem riski en yüksek bölgelerden biridir. Bu bölgede meydana gelebilecek bir deprem, ciddi hasara ve üretim faaliyetlerinin durmasına neden olabilir. Bu tür bir felaket durumunda, üretimde alternatif havzaların hayati önemi ortaya çıkar. Depremin olumsuz etkilerini minimize etmek ve ekonomik faaliyetleri devam ettirebilmek için üretimin dağıtılması ve farklı bölgelere yönlendirilmesi gerekebilir. Marmara Bölgesi'nde yaşanabilecek bir depreme karşı hazırlıklı olmak ve üretimde alternatif havzaların geliştirilmesi önemlidir. Bu, ülkenin ekonomik direncini artırarak felaket sonrası toparlanma sürecini hızlandırabilir ve bölgeler arasındaki ekonomik eşitsizliği azaltabilir. Bu gibi alternatif üretim havzalarının geliştirilmesi için altyapı, lojistik bağlantılar, yetişmiş iş gücü, teknoloji transferi gibi faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Aynı zamanda, doğal kaynaklar, endüstriyel yetkinlikler ve yerel potansiyel de değerlendirilmelidir. Bu bağlamda Gaziantep Marmara bölgesine alternatif üretim havzası oluşturulması için en doğru alandır” açıklamalarında bulundu.

ÖNEMLİ KATKI SUNUYOR

Gaziantep’in Türkiye'de Marmara Bölgesi'ne alternatif bir üretim merkezi olabilecek potansiyele sahip bir şehir olduğunu dile getiren Yıldırım, “Coğrafi konumu itibariyle 56 ülkeye 4 saatlik uçuş mesafesinde bulunan Gaziantep, ticaret potansiyeli, sınır ötesi ilişkileri ve uluslararası durumunun birleşimiyle jeopolitik açıdan önemli bir kenttir. Orta Doğu ve Avrupa'nın kavşak noktasında yer alan konumuyla hem Türkiye iç pazarına hem de uluslararası ticaret yollarına kolay erişim sağlar. Gaziantep, Türkiye'nin önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biridir. Özellikle tekstil, gıda, otomotiv, makine, mobilya ve savunma sanayi gibi birçok sektörde faaliyet göstermekte. Bu sektörlerdeki üretim hacmi Türkiye ekonomisine önemli katkı sunuyor” dedi.

BÜYÜMEDE PAYI OLAN 8’İNCİ İL

Yıldırım, “Gaziantep, üretim kapasiteleri baz alınarak yapılan "Sanayinin Liderleri Programı" çalışmasına göre 130 üründe Türkiye lideri konumunda, toplam 341 ürün ile sıralamaya giren Gaziantep bunların 130'unda birinci olurken, 117 üründe ikinci ve 94 üründe de üçüncüdür. Ürün çeşitliliği bölge ekonomisi için de çarpan etkisi oluşturmaktadır. Türkiye'den daha hızlı büyüyen ve ülkenin en dinamik yerel ekonomilerinden biri olan Gaziantep, 2021 yılında 148 milyar 588 milyon 413 bin TL GSYH ile yüzde 13,2 büyümüş ve Türkiye büyümesine en fazla katkı sağlayan 8. il olmuştur” bilgilerini sundu.  Gaziantep’in, ihracat açısından da önemli bir role sahip olduğunu aktaran Başkan Yıldırım, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6’ıncı kentinin Gaziantep olduğunu ve Gazi şehrin Türkiye ihracatına yüzde 4,6’lık bir dilimle katkı sağladığını vurguladı.

ÇOK YÖNLÜ ŞEHİR

Yıldırım, “Şehrimiz iyi bir altyapıya ve lojistik ağa sahip ayrıca Gaziantep Havalimanı, uluslararası ticareti desteklemek içinde önemli bir nokta. Genç ve nitelikli bir iş gücüne sahibiz. Yatırım Teşvik sisteminde 3. bölgede yer alıyoruz. Zengin tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çeken Gaziantep turizm sektöründe yatırım fırsatlarına işaret ediyor. Özellikle gastronomi turizmi, şehir için önemli bir potansiyele sahip olma özelliğini içerisinde barındırıyor” şeklinde konuştu.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan raporun devamında ise, ‘Bir Bakışta Gaziantep Ekonomisi’ tablosu ile istatistik verilerine yer verildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri