Prof. Dr. Naci Görür'den Deprem Açıklaması
Adana Kozan’da 5,5 deprem. Saimbeyli ve Savrun Faylarının yakınlaşma bölgesinde, muhtemelen Savrun zonunda. 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var, sevgiyle
‘DİRENÇLİ YERLEŞİM ALANLARI’ VURGUSU
Depreme karşı dirençli yerleşim alanlarının talep edildiğini belirten Görür paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Arkadaşlar, bazen diyorum ya kimi zaman hayal kuruyorum. İşte bir kaç gündür kurduğum hayal: Köylülerimiz, kentlilerimiz kendi ve çoluk çocuklarının can güvenliği için farkındalık geliştirmişler ve yerel ve merkezi hükümetten “DEPREM DİRENÇLİ YERLEŞİM ALANLARI” talep ediyorlar. Tıpkı Akbelen ormanlarını maden ocaklarına karşı korumak için can hıraş uğraşan köylüler gibi.”
“CAN KAYBINA NEDEN OLAN UNSURLARDAN BİRİ ZEMİNDEKİ SUDUR”
Yapılan bir araştırmanın seminerinde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, binalardaki su yalıtımının önemine dikkati çekmişti.
Bina temeline su gelmemesi gerektiğini vurgulayan Görür şu ifadeleri kullanmıştı:
“Biz, depremciler sudan çok korkarız. Çünkü depreme en fazla yıkıma, can kaybına neden olan unsurlardan biri zemindeki sudur. Evinizi yaptığınız zaman zeminin bulunduğu yerde, yer altında su olur. Yeraltında su nehir gibi akmaz, su gözeneklerin içinde olur. Sulu zemin depremde en tehlikeli alandır. Yani bizim, yeraltında evimizin çevresindeki suyu var mı yok mu bilmemiz lazım.
İnşaat yapılacağı zaman o yeri önce açıyoruz yalıtım örtüleri, halıları vardır onları o zemine sermemiz lazım. Neden bunu yapıyoruz biliyor musunuz? Alttan bir şekilde suyun gelmesini engellemek için. Binaya ve temele su gelmemeli.”
ADANA KOZAN'DA KORKUTAN DEPREM
Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Adana'nın Kozan ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Depremin 11,27 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.