Gaziantep'te SIFIR ARABA ÇAKALLARI! '0' ARABA 750 BİN...2. EL ARABA 1 MİLYON TL.... Rezillik

Gaziantep'te VATANDAŞLAR '0' araba lamak isterken resmen tuzağa düşüp mecburen bayilerde önceden, '0' olarak sipariş verip alamadığı araçlaı, 2. el olarak sıfır araçtan en az yüzde 32 fazla verip almak zorunda bırakılıyordu.... Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki Gaziantep ve diğer illerde stokçuluk, fahiş fiyat uygulamaları, spekülatif fiyat artışlarıyla mücadele kapsamında son dönemde art arda adımlar attı. Bakanlık, aldığı tedbirlerin yanında denetimlerini de yoğunlaştırdı.

Gaziantep'te sıfır araç almak için her hangi bir otomotiv bayisine giden vatandaşlar en az 6 ay sonra aracınız teslim edilir denilerek, araç bayisinin hazırladığı sözleşmeye istinaden, kaporosunu verip sözleşmeyi 6 ay sonra alacağı araç vaadiyle imzalayıp gidiyordu

6 AY SONRA ARAÇ YOK '2. EL ARAÇ ALACAKSIN!'

Gaziantep'te yaşayan vatandaş,  6 ay sonra beğendiği markanın hem peşinatını vermesinden dolayı ve sözleşme gereği imzaladığı aracı almak için gittiğinde; Otomobil markasını Gaziantep'te tremsil eden bayi'de sıfı aracın bulunmadığını öğrenince, 'ŞOK' yaşayıp sözleşme gereği olan aracını talep etti ama bayi artık talep edilen aracın sıfır olara, geçmişteki anlaşmaya uygun şekilde verilemeyeceğini fiyatlatların arttığını ve belirtti...

OYUN

Gaziantep'te yaşayan vatandaş bu kez sıfır araba bulamayacağını öğrenince, 'en azından  ne yapabilirim' diyerek Kaparo Ve Sözleşme! imzaladığı, araba markası bayisinin, kendisiyle muhattap kıldığı satıcıya ne yapmam lazım diye sorduğunda, araba bayisi temsilcisi bir şahsı adres olarak gösterip 6 bim kilometre ve, 6 ay şartına uygun arabaya,750 Bin TL Sıfır güncel maliyeti olan arabayı 1 Milyon TL'ye  vatandaşa verdiler

1 OCAK'A KADAR GEÇERLİ OLACAK
Ticaret Bakanlığı, 6 Temmuz'da İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yaparak, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtlama getirdi. Yarın itibarıyla yürürlüğe girecek bu uygulama, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsayacak.

Düzenlemeye göre, bu kısıtlama kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişiler, düzenlemeye aykırı ilan vermeleri halinde "ilan platformları" tarafından uyarılacak. Bu uyarıya rağmen söz konusu kısıtlamaya aykırı olarak verilen ilanları verenlere ilişkin bilgiler platform tarafından Bakanlığa iletilecek.

300 BİN TL'YE KADAR PARA CEZASI
Bu kapsamda, düzenlemeye aykırı her bir ilan "ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti" kabul edilerek, ilanları verenler hakkında ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Bu nedenle, herhangi bir idari para cezasına maruz kalınmaması için, yeni yayınlanacak ve yayında olan taşıt ilanlarında fiyatın, tavsiye edilen güncel satış fiyatını geçmeyecek şekilde belirlenmesi önem taşıyor.

NOTERLER ENGELLİYOR
Öte yandan, Bakanlık, 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasının uygulama süresini 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatmış ve bu düzenlemeye aykırı taşıt satışlarına da kısıtlama getirmişti.

Bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra 2023 yılı içinde yetki belgesiz en az 3 adet ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışları noterlikler tarafından engellenmeye başlandı.

Bakanlık, 2023 yılı içinde yetki belgesi olmadan, 3'ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan bireysel ve kurumsal satıcıları da tespit ederken, sayıları 4 bin 800 olan bu satıcılardan söz konusu satışlara ilişkin savunmaları talep edildi. Bu kişilere yönelik de gelecek dönemde para cezaları gündeme gelebilecek.

Bakanlık, konuya ilişkin yaygın ve yoğun denetimlere ülke genelinde devam edecek.

BUGÜNE KADAR 75,2 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ
Öte yandan, bugüne kadar, pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı işlem tesis eden işletmelere 35 milyon 110 bin 527 lira idari para cezası uygulanırken, stokçuluk uygulamaları kapsamında 2021 ve 2022 yıllarında 15 yetkili bayiye 8 milyon 292 bin 360 lira, mayıs ayında tüketicilerin sıfır kilometre taşıtlara erişimini zorlaştırıcı uygulamalarda bulunduğu tespit edilen 4 yetkili bayiye 17 milyon 834 bin 400 lira idari para cezası kesildi.

Haziran ayı içinde ise müşterilerden taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep ettiği veya müşterileri aksesuar almaya zorladığı tespit edilen 10 yetkili bayiye 49 milyon 44 bin 600 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. İdari para cezası uygulanan 4 yetkili bayinin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri de iptal edildi. Stokçuluk faaliyetlerine karşı gerçekleştirilen denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar 75 milyon 171 bin 360 lira idari para cezası uygulandı.

BAKAN BOLAT UYARMIŞTI
Ticaret Bakanı Ömer Bolat da göreve gelir gelmez otomotiv sektörü temsilcileriyle görüşmeler yaparak, konuya ilişkin yeni önlemler alınmasını sağlamıştı.

Bolat, yaptığı açıklamada, ilan sitelerinin 15 Temmuz'dan itibaren sıfır araç fiyatından daha yüksek ikinci el fiyatı koymamaları konusunda uyarıldığını belirterek, birkaç hafta içerisinde söz konusu piyasada istikrarı sağlayacaklarını, ellerinde başka enstrümanlar da olduğunu, adım adım ilerlediklerini söylemişti.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç ise araç satış piyasasına ilişkin düzenlemeler ve denetimler sonrasında piyasaların rahatlamaya başladığına işaret ederek, "Daha önce vatandaşımız bayiye gittiği zaman araç bulamıyordu. Şimdi bayiler vatandaşları aramaya başladı. Bu manipülasyon köpüğünün biraz ortadan kalktığını görüyoruz. Sıfır araç bulununca ikinci el fiyatları da haliyle gerileyecek." ifadesini kullanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri