İlaç sektöründe yaşanan pek çok sıkıntının mevcut olduğunu aktaran Demirci, 200 bin civarında insan kayıtlı ekonomi içerisinde katma değer yaratan ilaç sektörünün dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. Demirci, “Ekonomideki dalgalanmaların ilaç sektörünü etkilemeyecek bir yönetmelik, mevzuata kavuşturulması gerekiyor” dedi.
İlaç sektörünün çok iyi bir durumda olmadığını, sektörün finansının tamamen devlete bağlı olduğunu belirten Demirci, geçen yıl yaşanan kur yükselişinden kaynaklı ilaç fiyatlarına 3 kez zam geldiğini vurguladı. Demirci, “ Son 1 ay içerisinde de yüzde 20 civarında yükseldi bu ilaç fiyatlarını etkileyecektir. Zam gelmezse ilaç yoklukları olur. Bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor. İlaçta dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak gerekiyor. Artan giderler sapmalara neden oluyor. Devlet de bunu istemiyor, baskılamaya çalışıyor. Türkiye’nin 3-4 yıldır ekonomik durumu ortada. Artan fiyatlar, yükselen döviz kurları bütçe üzerine yükler, ilaç bütçesini etkiliyor” şeklinde konuştu.
Demirci, yaşanan ekonomik sıkıntıların ilaç yokluğunu doğurduğunu dile getirerek, geçen senenin sonbahar ve kış aylarında çok ciddi bir ilaç krizi yaşadıklarını anlattı.
Geçen seneye kıyasla ilaç krizinde iyileşme yaşanmaya başladığını kaydeden Demirci, “Yine ekonomide bir kırılganlık var. Bununda ilacın bulunabilirliği üzerine yansıyacağını düşünüyoruz. Bu vatandaşın ilaca erişimine bir engel. Bu koşullarda eczacının giderleri artıyor. Dolasıyla enflasyon ve kurdaki baskı eczacılarında ayakta kalma şansını zorluyor, eczaneler bundan olumsuz etkileniyor” uyarılarında bulundu.