Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı, gluten adlı proteine vücut tarafından verilen anormal tepkiler sonucunda ortaya çıkan hastalığa denir. İnce bağırsakta görülen çölyak hastalığı bir emilim bozukluğudur. Özellikle gluten, buğday, çavdar, arpa, yulaf gibi tahıllarda bulunmaktadır.

Çölyak hastalığı hemen hemen her yaşta meydana gelebilir. Ailesinde çölyak hastalığı bulunan çocuklarda genetik yatkınlık sebebiyle görülme olasılığı daha yüksektir. Çölyak hastalığı kronik bir rahatsızlık olsa da tedavisi mümkündür. Düzenli ve dengeli bir şekilde glutensiz bir diyet sayesinde hayatınıza çok rahat devam edebilirsiniz. Kendi ihtiyaçlarınıza uygun doktorlarla başarılı bir tedavi süreci geçirebilirsiniz. Bu noktada GOP Hastanesi uzman kadrosu ve hizmet genişliği sayesinde hastaların güvenebileceği bir oluşumdur.

Vücudumuz bakteri, mikrop, virüs gibi toksik maddelere karşı antikor üreterek bağışıklık sisteminin korunmasında yardımcı olur. Fakat bazı durumlarda vücut yararlı olabilecek maddelere karşı da antikor üretmeye başlar. Gluten proteinine karşı üretilen antikorlarda ince bağırsaya hasar verir ve çölyak hastalığını oluşturur.

Çölyak Hastalığının Belirtileri

Çölyak hastalığının belirtileri yaş gruplarına ve kişinin fiziksel yapısına göre çeşitlilik gösterebilir.

Yetişkinlerde Gözlemlenebilen Belirtiler;

Hastanın fiziksel yapısı ve sağlık durumuna bağlı olarak belirtiler değişebilir.

Demir eksikliği

Yorgunluk, kemik veya eklem ağrıları

İshal veya kabız

Kusma

Baş ağrısı

Kilo kaybı

Şiddetli karın ağrısı veya şişliği, kramp

Adet düzensizliği veya kısırlık

Deride kaşıntı, kızarıklık veya dökülmeler

Ruhsal açıdan dengesizlik, sinirlilik veya depresyon

Ağız içinde yaralar veya diş minesinde problemler

Nedeni çözülemeyen karaciğer veya safra problemleri

Denge problemleri

Ellerde, ayaklarda ağrı, uyuşma ve karıncalanma

Çocuklarda Gözlemlenebilen Belirtiler;

Çocuklarda özellikle gluten bazlı yiyecekler yemeye başladıktan sonra 1 yaş civarında fark edilebilir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da belirtiler değişkenlik gösterebilir.

Kusma

İshal veya kabızlık

Kilo kaybı

Gelişmesiyle alakalı problemler boyun uzamaması, ergenlikte gecikme

Dikkat eksikliğ ve hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, sinirlilik

Kemik ağrıları

Ödem

Kalsiyum oranındaki azalmalar

İştahsızlık

Şişkin karın

Çölyak Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Çölyak hastalığının en önemli ve tek tedavi yolu dengeli ve düzgün bir beslenme diyetine sahip olmak gerekmektedir. Çölyak hastalığına sebep olan gluten proteini içeren hiçbir şey tüketilmemelidir. Çok az bile olsa glutenli besinler tüketmek hasta için tehlike oluşturur.

Bu hastalığına sahip kişiler hayat boyu glutensiz beslenmeleri gerekmektedir. Çölyak için beslenme tavsiyesi hastanın durumuna göre değişiklik gösterse de çeşitli bilgiler paylaşılabilir. Tüm sebze, meyve ve bakliyatlar tüketilebilir. Marketten alınacak paketli gıdaların üzerinde etiket kesinlikle kontrol edilmeli ve ayrıca katkı maddesi olup olmadığı incelenmelidir. Katkısız konserve ürünler, katı ve sıvı yağlar tüketilebilir. Ayrıca un olarak mısır, pirinç, nohut, soya, kestane veya patates gibi maddelerden üretililerek yapılan unlar tercih edilebilir. Günümüzde artık birçok besin ve ürünün glutensiz seçeneği bulunmaktadır. Marketlerde veya restoranlarda glutensiz üretilen bütün ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri