Gaziantep'te yangın söndürme helikopteri var mı?

Gaziantep 5. Organize Sanayi bölgesinde bir çocuk bezi fabrikasında yangın çıktı. Çıkan yangın Gaziantep'te yangın söndürme helikopterleri olup olmadığı sorusunu da beraberinde getirdi.

Yangın söndürme helikopterleri kaç ton su alır?

Uçaklara göre daha fazla su kaynağından yararlanan helikopterler ise, 1 saatte ortalama 8 defa su atarak toplam 20 ton suyu yangına müdahale kullanabilmektedir.

Tıpkı uçaklar gibi helikopterlerin kapasitesi de farklılık göstermektedir. Mİ-8 genel maksat helikopterinin kapasitesi 2,5 ton, CH-47 Chinook ise 7,5 ton ile 10 ton arasında aktarım yapabilmektedir. Kamov yangın helikopteri ise3,5 ton su atabilme özelliğine sahiptir. Uçakların 1 saatte iki defa 4'er tondan 8 ton su ikmali yapabilmesine karşın helikopterler bir saatte ortalama 8 defa ve her seferinde 2,5 tondan 20 ton su ikmali yapabiliyor.

Yangın helikopteri suyu nereden alır?

Helikopterler tanklarla (helitankerler) donatılabilir veya kova taşıyabilirler. Erickson AirCrane gibi bazı helikopterler de öne monte edilmiş bir köpük topu ile donatılmıştır. Kovalar genellikle göllere, nehirlere, rezervuarlara veya portatif tanklara daldırılarak veya daldırılarak doldurulur.

Envanterde 15 adet Mi-8 2 bin 500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri bulunmakta.

En Geniş Filo

2023’te orman yangınlarına müdahale için cumhuriyet tarihinin en büyük hava filosu oluşturuldu. Filoda 20 yangın söndürme uçağı, 55 helikopter ve 8 insansız hava aracı (İHA) bulunuyor. Orman Genel Müdürlüğü envanterinde bulunan Sikorsky helikopter, gece de görev yapabiliyor.

Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, hava filosunu bununla sınırlı tutmayacak. 2023 içinde 4 adet amfibik (hem karada hem suda hareket yeteneğine sahip) özellikli tanker uçak ile yüksek çözünürlükte görüntü sağlayan, dijital harita üreten sistemlerle donatılmış 1 havadan yönetim uçağı da filoya dahil edilecek.

Mülkiyeti bakanlığa ait olmak üzere yerli ve milli ‘Gökbey’ helikopterleri ve 16 uçağın daha envantere dahil edilmesi için çalışmalar sürüyor.

İHA Kullanan İlk Ülke

Türkiye, ormanların korunmasında İHA teknolojisi kullanan ve İHA baz istasyonuna sahip olan ilk Avrupa ülkesi. Bu sayede anlık olarak 3 buçuk milyon hektar alan, yangına karşı taranabiliyor. Olası bir yangında ve yangın riskinde, çok daha hızlı müdahale şansı bulunabiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri