Türkiye'de annelere sağlanan destek ödemeleri arasında doğum yardımı ve emzirme ödeneği önemli bir yer tutuyor. Son olarak yapılan asgari ücret artışıyla birlikte, yılın ikinci yarısında beklenen destek ödemelerinde de artış yaşanması bekleniyor. Pek çok aile, doğum yardımı ve emzirme ödeneği miktarlarındaki detayları merak ediyor.
Doğum yardımı ve emzirme ödeneği, çocuğu olan anneleri yakından ilgilendiren ve sıkı bir şekilde takip edilen destekler arasında bulunuyor. Bu destek ödemeleri, doğum izninde olan annelere yönelik yapılan yardımları kapsamaktadır. Doğum izninde olan annelerin çalışmadığı sürelerin ücretleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca, doğum izninin ardından talep eden annelere çeşitli çalışma seçenekleri de sunulmaktadır, bu seçenekler arasında 6 aya kadar ücretsiz izin, yarı zamanlı çalışma imkanı ve çocuk ilkokul çağına kadar kısmi süreli çalışma gibi seçenekler bulunmaktadır.
Doğum yardımı ve emzirme ödeneği için toplam 112 günlük bir izin süresi bulunmaktadır. Bu süre zarfında annelere ödenecek ücret, son 1 yıllık kazanç ortalaması üzerinden hesaplanmaktadır. Ancak asgari ücretle çalışan annelerin ödenekleri, ödemenin yapıldığı tarihteki asgari ücretin altında olamamaktadır. Ayrıca, son 1 yıl içerisinde 180 günden az sigortalı çalışması olan annelerin ödenekleri de asgari ücretin 2 katını aşamamaktadır.
Son olarak, Temmuz ayı itibarıyla yapılan asgari ücret artışıyla birlikte geçici iş göremezlik ödeneğinin de artacağı belirtilmektedir. Asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zamla birlikte, annelere verilen ödeneğin miktarı da artış gösterecektir. Günlük brüt 330,60 TL'den 447,15 TL'ye, aylık brüt ise 10.008 TL'den 13.414 TL 50 kuruşa yükselmesi beklenmektedir. Bu durumda, annelere verilen en düşük ödeme tutarı 24.908 TL'den 33.387 TL'ye çıkması bekleniyor.