Asit Pompası Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Asit pompası ve sızdırmazlık elemanları farklı süreçlerde kullanılarak, işletmelerin verimliliğini ve güvenliğini üst noktaya taşıyan unsurlardır. Farklı kullanım alanlarındaki farklı ihtiyaçları maksimum performansla karşılamak üzere tasarlanan asit pompası ve sızdırmazlık elemanları sektörünün önde gelen isimlerinden TPM Mühendislik tarafından farklı ölçeklerdeki kuruluşların beğenisine sunulmaktadır. TPM Mühendislik 1994 yılından bu yana sektöründe faaliyet göstermekte, kaliteli hizmet anlayışı ile rakipleri arasında fark yaratan bir isim olarak anılmaktadır. Asit pompası ve sızdırmazlık çeşitleri başta olmak üzere her biri işlevsel çözümler sunan TPM Mühendislik geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Siz de asit pompası ve sızdırmazlık elemanları ihtiyaçlarınız için TPM Mühendislik ailesinin uzman ve deneyimli profesyonellerinden destek alabilirsiniz.

Her tür sıvının güvenli bir şekilde transfer edilmesinden sorumlu olan makineler pompa olarak adlandırılır. Farklı çeşitleri bulunan pompalar bu sayede kullanılacakları sıvının özelliklerine, sıvının cinsine, transfer sırasında ihtiyaç duyulan basınç düzeyine ve tahliyesi planlanan sıvının miktarına göre seçildiği takdirde pompa kullanımından optimum fayda sağlanabilir. Bu bağlamda pek çok farklı malzeme kullanılarak pompa üretimi yapılması kullanım kolaylığı sağlayan bir unsur olarak öne çıkar.

Çeşitli endüstri alanlarında, su arıtma ve havuz sistemleri başta olmak üzere birçok su taşıma ve dozajlama işlemlerinde kullanılmakta olan pompa türlerinin başında plastik asit pompası gelir. Pompaların çalışma prensibi, bir sıvının bir yerden bir başka yere taşınması için ihtiyaç duyulan gücün sağlanmasına dayanır. Pompalar sayesinde farklı akışkanların saf ve çözelti olarak taşınması mümkün olur.

Pompaların kullanım amaçlarına, taşıma güçlerine ve taşınacak malzemelerin özelliğine göre aralarından seçim yapma imkanı sunan farklı türleri vardır. Bu çeşitler arasında asit pompası da yer alır. Taşınacak olan likit madde asit ya da asitli bir çözeltiyse asit pompası kullanılmalıdır. Asit pompası türlerinden biri olan plastik asit pompası, farklı kullanım alanlarına uyum sağlama özelliğine sahip olduğundan yaygın kullanım alanına sahiptir.

Plastik Asit Pompası Özellikleri

Plastik asit pompaları, asitli herhangi bir sıvının bir yerden bir başka yere taşınması veya söz konusu maddenin bir hat içinde sirkülasyon halinde hareket etmesinin istenmesi durumunda kullanım konforu sağlar. Plastik asit pompası modellerinin en önemli özelliklerinden biri, asitli maddelere karşı dayanıklı malzemelerden üretilmiş olmasıdır. Asitler, aşındırıcı özelliğe sahip olduğu için pompa içinde kullanılan malzemeler bu güce karşı dirençli olmalıdır. Bu açıdan değerlendirildiğinde asit pompalarıyla diğer pompa türlerinin birbirinden farklı olduğu açıkça görülebilir.

Hava ve su sızdırmazlığı konusunda üst düzey güvenilirliğe sahip olmaları, plastik asit pompalarının ayırt edici diğer bir özelliğidir. Sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması için pompa içindeki asitler dış havayla temas etmemelidir. Asit pompaları sahip oldukları yapısal özellik ve tasarım sayesinde sistem içindeki asidin dış havayla temas etmeksizin en iyi şekilde taşınmasına yardımcı olur.

Asit Pompası Nerelerde Kullanılır?

Asit pompası genellikle tehlikeli sayılan endüstri kollarında kullanılan bir pompa türüdür. Asit pompalarının hitap ettiği maddeler, aşınmaya neden olma riski bulunan sıvılardır. Söz konusu aşındırıcı sıvıların kullanıldığı hemen her kimyasal işlemde plastik asit pompalarının kullanılmasına ihtiyaç duyulur.

Tıbbi ve zirai ilaç üretimi, plastik asit pompa türlerinin en çok kullanıldığı yerlerin başında gelir. İlaçların ham maddesi olarak kullanılmakta olan asidik ya da bazik özelliğe sahip maddelerin taşınması işlemi plastik asit pompalarıyla taşınır. Ayrıca kimyasal sıvı taşımacılığı yapan tankerlerde de plastik asit pompası kullanılarak tehlikeli sıvıların nakliyesi süreci kolaylaştırılmaktadır.

Su arıtma sistemleri, plastik asit pompası kullanımının olmazsa olmaz kabul edildiği alanlardan biridir. Küçük ya da büyük kapasiteli olması fark etmeksizin her tür su arıtma sistemlerinde plastik asit pompa kullanımı gerekir. Ayrıca pek çok enjeksiyon kalıbının temizlenmesi aşamasında da asit pompaları kullanımından faydalanılır.

Kimya endüstrisi ile tehlikeli akışkanların kullanıldığı ve sıvı transferi yapılması gereken proseslerde asit pompası türleri kullanılır. Asitler ve bazlar, ilaç ham maddeleri, kimyasal sıvılar taşıyan tankerler, solvenler, ultra saf suların transferi, deniz suyu ya da tuzlu su basımı, enjeksiyon kalıplarının temizlenmesi işlemi ve viskoziteye göre her tür akışkanın transferi aşamasında asit pompaları kullanıldığı görülebilir. Asit pompalarının kullanımı öncelikle agresif ve aşınmaya neden olabilecek sıvıların transferi sürecinde karşımıza çıkmaktadır.

Özellikle kimya sanayisi süreçlerinde kullanılmakta olan asit pompaları santrifüj özelliği ve elektrikli motoru sayesinde yüksek kapasitede tehlikeli olarak kabul edilen sıvıların transferinde kullanılabilir. Santrifüj pompalar genellikle termoplastik malzemeden üretilirler. Sıvıların hızlı bir şekilde aktarılması gereken proseslerde kullanılan ve kapasitelerine göre farklı özelliklere sahip olan elektrik motorlu pompa çeşitleri olarak tanımlanabilirler.

Asit uygulamalarındaki en önemli seçeneklerden bir diğeri olan manyetik pompa, içinde kurulmuş mıknatısla çevrelenen fanı sayesinde manyetik kuvvetiyle tehlikeli akışkanlar transfer etmeyi sağlar. Akışkan hassas olduğu durumlarda asit pompalarının kullanımı tercih edilir. Kullanılacak asit pompası türü seçilirken söz konusu akışkanın cinsi ve kimyasal dayanım özellikleri göze alınmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri