Gaziantep'te KURBAN fİYATLARI cep yakıyor... Hem Vatandaş, Hem de Satıcı Dertli

Kurban Bayramına sayılı günler kala Kurban Pazarlarında hareketlilik yok. Satışların geçen yıllara oranla azaldığını kaydeden üreteciler, bu yıl satışlardan umutsuz. Üreticiler, Arife günü ve Bayramın ilk günlerinde satışların hareketlenmesini beklerken, vatandaş ise cep yakan kurbanlık fiyatları karşısında ne yapacağını bilemez durumda.

Gaziantep Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat ve Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ömer İrfan Çetiner, kurban pazarlarının durumu, kurbanlık fiyatları ve satışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

FİYATLAR KATLANDI
Gaziantep Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla 100’e varan oranlarda arttığını söyledi. Polat, ‘’Geçen yıl koyunda kilogram fiyatı 60 ila 70 TL arasında değişen küçükbaş hayvanda fiyatlar 120, büyükbaşta ise 65 TL olan kilogram fiyatı 140 TL’ye yükseldi.’’

SATIŞLARDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ
Satışlara ilişkin konuşan Polat, ‘’Toptan alımlarda bir hareketlilik var. Toptan alımlarda 100 ila 110 TL arasında değişen fiyatlara satış yapıyoruz. Ancak perakende satışlarda düşüş var. Geçmiş yıllara oranla hayvan pazarlarında bir yoğunluk düşüşü var, bu da satışlara yansıyor. Geçen yıla oranla fiyatların yüzde 100 arttığını söyleyebiliriz. Piyasa koşullarına göre fiyatlarımız normal düzeyde ancak vatandaşın alım gücü yok. 60 kilogram ağırlığındaki bir kurbanlığın vatandaşa maliyet 6 bin TL’den başlıyor. Büyükbaşta bu fiyat daha da katlanıyor. Hal böyle iken vatandaşın kurbanlık alması çok mümkün değil. Kurbanlık satışında yüzde 50’lere varan düşüş bekliyoruz’’ dedi.

SATIŞ BÖLGELERİ YETERSİZ
Gaziantep’te yeterince kurbanlığımızın olduğunu, sıkıntının hayvan pazarları ve kesim yerlerinin yetersizliği ile ilgili olduğunu dile getiren Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ömer İrfan Çetiner şunları söyledi: Pazar yerlerinin altyapısı ve hijyen tedbirleri önemli. İnsan gidiyor, hayvan gidiyor. Satıcı ve alıcıların hem alışa hem satışa ulaşabilmesi kolay olmalı. Bu nedenle pazar ve ulaşım noktası sayısını artırmamız gerekiyor. Her bölgede ihtiyaç var. Karataş’taki vatandaş Çıksorut’a gidiyor. O zamanda şehir trafiği içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Pazar yerleri ve kesim yerlerini artırmamız gerekiyor.

RAYİÇ BEDEL AÇIKLANMALI
Kesim fiyatlarının bir an önce açıklanması gerektiğini dile getiren Çetiner, “Belediyenin kesim fiyatlarını ilan etmesini bekliyoruz. Belediyenin rayiç fiyatı erken açıklaması önemli. Toplu fiyatımız uygun 110, 120 TL arası küçükbaş, büyükbaşta ise dana 140 düve 135 TL. Geçen seneye göre artış var. Ancak bu da normal” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri