Şehitkamil'e Sanat Güneşi... Devlet Tiyatroları Şehitkamil Sahnesi Göz Kamaştırıyor

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, adını ölümsüzleştirecek ve Gaziantep tarihine yazacak Devlet Tiyatroları Şehitkamil Sahnesini tamamlanmanın gururunu yaşadığını söyledi. Fadıloğlu, D.T.Şehitkamil Sahnesinin Türkiye’de bulunan 60 Devlet Tiyatrosu Sahnesi arasında en kullanışlı ve en güzel sahne olduğunu kaydetti.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, önemli bir projeye daha imza attı. Şehitkamil ilçesinde sosyal projeler ile merkezlere özel önem veren Fadıloğlu ve ekibi D.T. Şehitkamil Sahnesi'ni hizmete aldı. Gaziantep’in ‘yaşanabilir kentler’ sıralamasında yükselmesine önemli ölçüde katkı sağlayacak olan D.T. Şehitkamil Sahnesi hayran bıraktı. Başkan Rıdvan Fadıloğlu. Türkiye’de  örnek olacak tek merkez konumunda olan  D.T. Şehitkamil Sahnesi ile hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.  Beraberinde Başkan Yardımcısı Murat Özgüler ile birlikte Gaziantep'te yayın yapan yerel gazete sahiplerine D.T. Şehitkamil Sahnesi ve AGRO Parkı gezdiren Fadıloğlu, "Burayı yapmanın hayali bile güzeldi. Çok şükür, tamamen kendi ve devlet tiyatro ekibinin mimari ile bunu başarmanın gururunu yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz merkez toplam 200 milyon TL'ye mal oldu. Bugün yapalım desek 1 milyar TL’den daha az bir fiyata yapılamaz" dedi.

KÜLTÜR VE SANAT FAALİYETLERİ ÇOK AZ
Sahne ile ilgili fikrin 4 yıl önce doğduğunu anlatan Fadıloğlu, "Gaziantep 80 öncesi kültür ve sanat faaliyetlerini çok daha fazla yaşayan bir kentti. Bu özelliğini son yıllarda kaybetti. Her ortamda kültürel ve sanatsal faaliyetlerin eksikliği ile ilgili sorunlardan şikayet alıyorduk. Görevde kaldığımız süre içerisinde yaşanabilir kentler sıralamasında özelde Şehitkamil’i, genelde Gaziantep’i nasıl yukarıya çıkarabiliriz üzerinde çalıştık. Şehitkamil Belediyesi tarafından yapılan projelerin neredeyse yüzde 100’ü kendi çalışanlarımız tarafından projelendirilmiş, imalatlarında da mümkün olduğu kadar kendi arkadaşlarımızın bulunduğu projeler hayata geçirildi. Gaziantep gibi metropol bir kentte devlet tiyatroları sahnesinin olması gerekiyordu. Bunun için de böyle bir sahne yaptık" diye konuştu.,

GAZİANTEP ÜNİVERSİTE KENTİ
D.T. Şehitkamil Sahnesi'nin bir kompleks olduğunu vurgulayan Başkan Rıdvan Fadıloğlu, "Burayı sürekli yaşatalım istedik. 585 kişilik devlet tiyatroları sahnesinin yanı sıra, bilim merkezi, kütüphanesi, sanat merkezi, ses kayıt stüdyosu ile tam bir kültün ve sanat merkezi oldu. Bugün Gaziantep’te 70 bine yakın üniversite öğrencisi var. Bunun yanı sıra 600 binin üzerinde öğrencimiz var. Şehrin yıllardır böyle geniş bir tiyatro alanına ihtiyacı vardı. Bu tiyatro alanı ihtiyacını giderebilmek adına bu projeyi hayata geçirdik ama biz istedik ki yalnızca tiyatrodan tiyatroya açılmasın. Burası 24 saat yaşasın, istedik. Alt katında 24 saat açık kütüphanesi, çocuk kütüphanesi, özel grup çalışma odalarıyla hizmet eden bir nokta. Yine tiyatronun ana gövdesinin üst kollarında bir tarafında Sanat Merkezi, bir tarafında Bilim Merkezi var. 3T Vakfı ile beraber yapmış olduğumuz çalışmayla bizim bilim atölyelerimiz var. Burada 3 yıllık eğitim alan çocuklarımız var.

BÜYÜK BİR ADIM ATILDI
"Burası ile Gaziantep artık daha yaşanılabilir kentler sıralamasında daha önlerde çıkacaktır" diyen Fadıloğlu, "Tabii bu işin belirli bir süreci var. Proje aşamasında yaklaşık 1 buçuk yıl süren proje aşamasında belediyedeki her kademedeki mimar arkadaşımızdan Başkan Yardımcımıza kadar yoğun bir tempoyla bu çalışıldı. Tabii bunu yaparken de kendimizi buradaki çalışacak olan insanların yerine koyup, buranın ihtiyaçlarının ne olduğunu hesap ederek planlama yaptık. O açıdan en alttan en üst noktasına kadar her noktasında emek var. İçerisinde bulunduğumuz kompleks Gaziantep’in kültür ve sanat hayatına gerçekten damga vuracak bir yapı. Burada 3 yıllık eğitim alan çocuklarımız var. Bu çocuklarımızın eğitimlerini alabileceği mekanları da burada oluşturduk. Diğer taraftan mevcutta Şehitkamil Sanat Merkezimizde müzik eğitimleri veriyoruz, görsel eğitimler veriyoruz ama şehir çok büyüdüğü için burada yine özellikle sanatsal faaliyetlere destek verebilmek adına bir bölümümüzü de tamamen sanat sokağı yaptık. Yalnızca bununla kalmadık, dışarda gelen vatandaşlarımızın otopark ihtiyacını da giderebilmek adına yer altında 250 araçlık otoparkımız, yine bir tarafında Anneler Parkı ile entegre olmuş mini bir amfisiyle yaşanabilir ve burada bir buluşma noktası olabilecek bir yer planladık. Bir tarafında Koru Park, bir tarafında Anneler Parkı diğer tarafında kuzey cephesinde ise geniş bir meydan düzenlemesi yaparak, yine Adnan İnanıcı Bulvarı’nın olduğu noktada da insanlarımızın rahat gelip, hoşça vakit geçirebileceği bir mekan elde etmeye çalıştık."

SADECE TİYATRO GÖSTERİSİ YAPILACAK
Fadıloğlu devamla şunları anlattı: "Tiyatro sahnesinde, tiyatro gösterisi dışında hiçbir faaliyete kesinlikle izin vermeyeceğiz. Sadece tiyatro gösterileri yapılacak.  Gaziantep’te önünde fotoğraf çektirebileceğiniz simgesel bir alan olacak. Gaziantep’e gelenler, kente geldiklerini buranın önünde çektirecekleri fotoğraf ile ölümsüzleştirecekler. Bir aya kadar kütüphane hizmet vermeye başlayacak. Tiyatro için ise devlet tiyatroları ile görüşüyoruz. Onlar Eylül ayında ilk gösterimi yapabileceklerini söylediler. Resmi açılış için Cumhurbaşkanımız veya Kültür Bakanımız planlanıyor"

ALAN HAKKINDA BİLGİ VERDİ
D.T. Şehitkamil Sahnesi ile ilgili bilgi veren Rıdvan Fadıloğlu, yapının içerisinde; tiyatro binası, ana giriş ve fuaye alanı, 600 kişilik ana salon, 500 metrekarelik sahne, hareketli orkestra çukuru, hareketli sahne, kulis ve hazırlık odaları, sahne dekor ve depo alanları, VİP salonu, 3 bin metrekarelik kütüphane, DENE-YAP atölyesi, sanat merkezi, kafeterya, 3 bin 200 metrekarelik kapalı otopark, 200 araçlık açık otopark bulunduğu bilgini paylaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür & Sanat Haberleri