Son dakika! Alınan bilgilere göre Kahramanmaraş’ta 4.2 büyüklüğünde deprem oldu! Deprem Gaziantep ve çevre illerde de hissedildi!
Deprem Felaketleri Neden Olur, Nasıl Önlenir ve Hazırlıklı Olmak İçin Ne Yapmalıyız?
Ülkemizde en çok can ve mal kaybına neden olan afetlerin başında deprem gelmektedir. Bulunduğumuz coğrafi konum itibariyle depremden kaçmamız neredeyse imkânsız. Ancak alınacak önlemlerle depremin etkilerini en aza indirebilmek mümkün. Peki depreme karşı alınabilecek önlemler nelerdir? Depreme hazırlıklı olmak için yapılması gerekenler nelerdir?
Deprem, yer kabuğunda ani hareketler sonucu ortaya çıkan enerjinin yeryüzünü sarması olayıdır. Deprem çeşitli nedenlerle oluşabilir ancak genellikle yer kabuğunda bulunan fay hatlarının hareketlenmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu hareketlenme, yeryüzünde büyük enerji dalgaları oluşturur ve toprağı sarsar. Oluşan sarsıntının şiddeti depremin büyüklüğünü belirler. Depremler, doğal olmayan su birikintileri, yer kabuğundaki çatlamalar, insan ve volkanik aktiviteler gibi pek çok etkenin birleşimi sonucu meydana gelebilmektedir.
Deprem dalgaları yeryüzüne ulaştığı ilk andan itibaren büyük risk oluşturarak can ve mal kayıplarına neden olur. Bu nedenle deprem riski taşıyan bölgelerde yaşayan insanlar için önleyici tedbirlerin alınması gerekmektedir. Alınan önlemler, deprem ve benzeri felaketlerde can ve mal kaybını en aza indirmeye yönelik olmalıdır. Deprem bilimciler tarafından kırılma beklenen bölgelerde kırılmanın ne zaman gerçekleşeceğine yönelik tahmini bir zaman aralığı verilebilmektedir.
Öneri yazısı: Deprem Öncesi, Anı ve Sonrasında Yapılması Gerekenler
Depreme Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?
Fay hatlarının geçtiği bölgelere yakın yerlerde yapı inşa edilmemelidir.
Deprem yönetmeliğine uygun olmayan binalar yapılmalıdır.
Mevcut binaların deprem sigortaları yaptırılmalıdır.
Binalar kontrol ettirilmeli ve dayanıklılıkları artırılmalıdır.
Dere yatağına, dik yamaç ve vadilere bina yapılmamalıdır.
Yerleşim bölgeleri özenle seçilmelidir.
Deprem, tamamen önlenemese bile alınacak tedbirler ile gerçekleşecek hasarı minimize edebilmek mümkündür. Olası bir deprem riskine karşı; yapıların güçlendirilmesi, yerleşim yerlerinin planlanması, izolasyon sağlanması ve toplumsal farkındalığın artırılması gerekmektedir. Ayrıca hazırlanan deprem çantası içerisinde önemli evrakların konulması deprem sonrası gerekli işlemlerin yapılabilmesi için oldukça önemlidir. Sonuç olarak depremi önlemek mümkün olmasa bile alınacak tedbirlerle etkileri azaltılabilir. Bu nedenle yukarıda belirtilen önlemleri alarak, hem kendinizi hem sevdiklerinizi depreme karşı hazırlamış olursunuz.