Güncel fatura dönemi yavaş yavaş sona eriyor! Peki e-fatura dönemi nasıl olacak?

Vergi idareleri tarafından yapılan açıklamalara göre, faturalarda yeni bir döneme geçiş için hazırlıklar başladı. Güncel fatura dönemi yerini artık e-fatura dönemine bırakacak.

Yeni düzenlemelere göre, 2022 senesinden sonraki brüt geliri 3 milyon lirayı aşan vergi mükellefleri e fatura kullanmak zorunda olacak. Aynı zamanda e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren ve toplam cirosu 500 bin lira ve üzerinde olan vergi mükellefleri ise 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle e fatura kullanmak zorunda olacak.

Vergi idareleri tarafından yapılan açıklamalara göre, 535 Sayılı Vergi Usul Kanunu genel tebliğlerinde uygulanan yeni düzenlemelerle birlikte tüm şirketlerin e fatura kullanımı zorunlu hale gelecek. Güncel fatura dönemi yerine e fatura dönemi artık tüm şirketlerde geçerli olmaya başlayacak.

1 TEMMUZ

2023 TARİHİ NETLEŞTİ

E-defter uygulamasına geçiş için belirli bir tarihte açıklandı. Brüt satışlarına göre elektronik fatura ve elektronik arşiv fatura sistemlerine geçiş yapan şirketler 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren e-fatura dönemine geçmiş olacak. E-defter uygulamasına geçiş için ise 1 Ocak 2024 tarihi belirlendi. Bu düzenlemelerle beraber şirketlerin kağıt fatura yerine elektronik fatura kullanması ve kayıtlarını e-defter üzerinden tutması zorunlu hale gelecek.

İŞLEMLER DAHA HIZLI VE GÜVENLİ OLACAK

Elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçişin yararları da yapılan açıklamalarda belirtildi. Gerçekleşen dönüşüm ile vergi işlemlerinin daha hızlı, pratik ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak. Şirketlerin bu yeni düzenlemelere uyum sağlaması ve geçiş sürecini başarılı bir şekilde tamamlaması, sistemin doğru ve düzenli bir şekilde işleyebilmesi için büyük bir önem arz ediyor. 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle yeni düzenlemeye geçecek olan şirketler artık fatura düzenlemelerine elektronik sistemler üzerinden gerçekleştirecek. Bunun yanı sıra, kayıtlar da bundan sonra elektronik defter uygulaması üzerinden yapılacak. Elektronik defter uygulamasına geçiş için 1 Ocak 2024 tarihi açıklandı. Sene başından itibaren başlayacak olan bu yeni düzenlemeye tüm şirketlerin hızlı bir şekilde adapte olması, sistemin hızlı bir şekilde olumlu sonuçlar verebilmesi adına büyük bir önem taşıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri