Diş İmplantı Hakkında Merak Edilenler

Diş kaybı oluştuktan veya diş çürükleri ilerledikten sonra zaman içerisinde damağı tahrip etmeye başlar. Bu durum için damak yapısıyla birebir uyumlu, sağlıklı bir yöntem olan diş implantı; pek çok travma sonrası diş kaybı için de tek yöntemdir.

Diş eksikliğinin, sağlık olarak önemli bir rol oynamasının yanında, estetik olarak da hoş olmayan bir görünüm sunması estetik kaygıyı arttırdığı için implant tedavisinin önemli bir seçenek haline getirmiştir. Özetle, implant yöntemi ile kalıcı ve sağlıklı bir çözüme kavuşulur.

Diş İmplantı Öncesi

Öncelikle diş implantı tedavisine başlanmadan, önce ön muayene gerçekleştirilir. Ön muayene sırasında; hastanın ağız içi röntgeni alınır. Bu röntgen hastanın çene kemiğinin sağlık durumunu ve kullanılması gereken implantın belirlenmesini sağlayacaktır. Diş implantı yapılmadan önce işlemin sağlıklı bir damağa uygulanması gerektiğinden emin olmak gerekir. Bu sebeple implant sürecine girmeden önce, doktor başka bir tedaviye daha gerek duyabilir.

Herkes İmplant Yaptırabilir mi?

Çeşitli sebepler sonrasında diş kaybı yaşayan herkes implant işlemi yaptırabilir mi? Bazı şartlar ve süreçleri tamamlanmayan kişiler için süre verilmeksizin işlem başlatılır.

Öncelikle kişinin çene kemiklerinin oluşumunun tamamlanmış olduğu bir yaşta olması gerekiyor, bunun için bir yaş beyan etmek her zaman doğru olmadığından, doktor muayenesi sonrası söylenebilir.

Sadece tek bir diş değil, birden fazla diş kaybı yaşamış kişilerin implant yapılmasında bir sorun yoktur.

Diş eti hastalığı olmayan ve kemik yoğunluğu uygun olan kişiler için bu işlem doktor tarafından ret edilebilir.

Tüm damak için takılıp çıkarılabilen diş protez kullanmayanlar.

Diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi kronik hastalıkları olan kişiler, kesinlikle doktorlarına muayene olup uygun olduğuna dair rapor ile bu işlemi yaptırabilirler.

Bir Günde İmplant Yöntemi

Kalıcı ve doğal sürece tam uyumlu olan implant işleminin hastalar için en büyük soru işareti, işlemin tedavi süresidir. Bu süre için son dönem teknolojinin harika bir cevabı var. 1 günde tamamlanabilecek bir implant tedavisi artık hastanelerde uygulanmakta.

1 Günde implant tedavisi için insan yapısıyla tam uyumlu olarak dizayn edilmiş implant protezi kullanılmaktadır. Klasik yöntemde, uzun süre insan yapısıyla uyumlu olarak kullanılabilen implantlara verilmesi gereken 3 aydan 6 aya kadar uzayabilecek sürenin tamamen ortadan kalkması bu teknolojinin en büyük inovasyonudur.

Kişinin sahip olduğu kronik hastalıklar veya çene kemiği yapısı sonucunda yapılmaması uygun görülebileceği için doktor muayenesinden sonra uygulamaya karar verilebilmektedir.

İmplant Sonrası İyileşme

Bilindiği üzere klasik diş implantı yöntemi 2 aşamadan oluşmaktadır. Özellikle ilk aşamada dikkat edilmesi gereken konulara özen göstermek ikinci aşama için iyileşmeyi kolaylaştırıcı olacaktır. İşlem sonrası damağın hızlı ve verimli bir şekilde iyileşebilmesi adına, doktorun talimatlarına tam uyum sağlamak yeterli olacaktır. Dikkat edilebilecek durumlar ile beraber, işlem sonrası süreç ise şu şekilde gerçekleşmektedir.

İşlem gerçekleştikten sonraki ilk 2-4 saat aralığında ağız çalkalamak, diş fırçalamak veya tükürmek kesinlikle tavsiye edilmez.

Yine bu süre içerisinde bir şey yenilip, içilmemeye dikkat edilmesi tavsiye edilir.

İmplant malzemesinin damak ile kaynaşma süresi ortalama olarak 4-5 haftadır, ondan sonraki sürede iyileşme devam eder. Ortalama 8-12 hafta arasında iyileşme süreci tamamlanmış olur.

Tam iyileşme süreci gerçekleştikten sonra implant üzerine diş yerleştirilebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri